Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ε.Ε.: Ανεξόφλητα χρέη από 8 πλούσιες χώρες

Οκτώ από τις πλούσιες χώρες της ΕΕ εμφανίζονται επιφυλακτικές για την πρόσθετη πληρωμή 11,2 δισ. ευρώ, τα οποία ζητούνται για να αποπληρωθούν τα ανεξόφλητα ποσά του 2012.

fosphotos.com | Yiannis Kourtoglou
fosphotos.com | Yiannis Kourtoglou

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς προειδοποίησε ότι δεν θα γίνει καμία διαπραγμάτευση για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της Ε.Ε. για το 2014-2020 με τα κράτη μέλη αν δεν ρυθμιστούν τα ανεξόφλητα ποσά του 2012. Σημειώνεται πως οι οκτώ αυτές χώρες έχουν καθαρή συνεισφορά στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.

«Δεν είμαστε οι μόνοι που σκεφτόμαστε ότι το ποσό των 11,2 δισ. ευρώ είναι εξαιρετικά υψηλό», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ντέιβιντ Λίντινγκτον κατά τη διάρκεια συζήτησης με τους Ευρωπαίους ομολόγους στο Λουξεμβούργο.

«Συμφωνώ απολύτως. Δεν έχουμε καθόλου πειστεί ότι χρειαζόμαστε 11,2 δισεκατομμύρια», συμπλήρωσε ο Ολλανδός ομόλογός του.

«Το ποσό αυτό θα πρέπει να επαληθευτεί και να υποστηριχθεί με αποδείξεις», επέμεινε παράλληλα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε,θέση πουσυμμερίζονται η Φινλανδία, η Αυστρία, η Σουηδία, η Δανία και η Γαλλία.

«Πρόκειται για υψηλά ποσά σε σχέση με τις υποχρεώσεις μας», εξήγησε ο Γάλλος υπουργός Τιερί Ρεπεντέν. Για να ρυθμιστούν οι λογαριασμοί αυτοί, η Γαλλία θα πρέπει να προσθέσει 1,8 δισεκατομμύριο ευρώ στην εθνική της συνεισφορά το 2013, ενώ για την Γερμανία το ποσό αυτό ανέρχεται σε σχεδόν 2 δισεκατομμύρια ευρώ και για την Βρετανία σε 1,2 δισεκατομμύριο.

Η πλειονότητα των κρατών μελών της Ε.Ε. είναι αναγκασμένη να προβεί σε δημοσιονομικές προσαρμογές για την μείωση του δημόσιου ελλείμματος και του χρέους.

Πολλά κράτη μέλη εξέφρασαν την λύπη τους για την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να εξαρτήσει την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το «πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο» με την εξόφληση των απλήρωτων ποσών του 2012.

Η ιρλανδική προεδρία της ΕΕ έχει δεσμευτεί να αναζητήσει μια συμβιβαστική λύση. Αυτό που δεν είναι γνωστό είναι αν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα δεχθεί την ιδέα για μια επιμήκυνση της αποπληρωμής, όπως προτείνει η Γαλλία.

Οι Ευρωπαίοι εταίροι των οκτώ αυτών χωρών άσκησαν πιέσεις για μια συμβιβαστική λύση σε ότι αφορά τα ανεξόφλητα αυτά ποσά προκειμένου να εξασφαλιστεί μια συμφωνία για τον προϋπολογισμό για την περίοδο 2014-2020 με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά την σύνοδο της ολομέλειας τον Ιούνιο.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By