Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ε.Ε: Ζητά επανεξέταση του σχεδίου εποικισμού στην Αν. Ιερουσαλήμ από το Ισραήλ

Άκαιρη και μη συνετή η απόφαση του Ισραήλ να επιταχύνει την ανέγερση 1.000 κατοικιών

Jewish-settlement-west-Bank-jerusalem

Ως άκαιρη και μη συνετή χαρακτήρισε η Ε.Ε την απόφαση του Ισραήλ να επιταχύνει την ανέγερση 1.000 κατοικιών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, ζητώντας από την ηγεσία της χώρας να «επανεξετάσει επειγόντως» τα σχέδια της.

Η εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον, δήλωσε ότι έχει ενημερωθεί σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησης του Ισραήλ να προχωρήσει στην επέκταση των εποικισμών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη και σύμφωνα με την εκπρόσωπό της, Μάγια Κοτσίγιαντσιτς, έχουν ζητηθεί εξηγήσεις σχετικά με αυτές τις πληροφορίες.

Σύμφωνα με την ίδια η απόφαση θα έθετε ξανά υπό αμφισβήτηση τη δέσμευση του Ισραήλ σε μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων με τους Παλαιστινίους.

Σημείωσε πως το μέλλον των σχέσεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ισραήλ εξαρτάται από τη δέσμευση της χώρας για την επίτευξη μιας διαρκούς ειρήνης και λύσης που θα βασίζεται στη συνύπαρξη των δύο κρατών.

Στο μεταξύ στα Παλαιστινιακά Εδάφη, ένας Παλαιστίνιος αξιωματούχος ανακοίνωσε σήμερα ότι το αίτημα για την ένταξη της Παλαιστίνης στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) είναι έτοιμο, όπως και μία προσφυγή για εγκλήματα πολέμου κατά του Ισραήλ.

«Δεν απομένει παρά ο πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς να υπογράψει το αίτημα ένταξης» στο ΔΠΔ δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μοχάμεντ Αστίγιεχ.

By