Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Ε.Ε. – Κίνα: Να τερματιστεί η αιματοχυσία στη Γάζα

Ο Ουάνγκ Γι ζήτησε από το Ισραήλ να τερματίσει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις στη Γάζα

gaza

«Τον άμεσο τερματισμό» της αιματοχυσίας στη Λωρίδα της Γάζας ζήτησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ ζήτησε από τους Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους ηγέτες να βρουν «το κουράγιο» για να τερματιστεί η βία.

«Μόνο μια λύση μέσω διαπραγμάτευσης, που θα βασίζεται σε δύο κράτη που ζουν δίπλα- δίπλα και σέβονται το ένα το άλλο, θα φέρει μια βιώσιμη ειρήνη.

Η αιματοχυσία πρέπει να σταματήσει», έλεγε η ανακοίνωση του προέδρου της Ε.Ε. Χέρμαν φαν Ρομπάι εξ ονόματος και των 28 χωρών μελών, την οποία συνυπογράφει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

«Η Γάζα υποφέρει από αφόρητα δεινά ήδη εδώ και τρεις εβδομάδες τα οποία έχουν στοιχίσει πολλές ζωές, ανάμεσά τους και πολλών γυναικών και παιδιών. Αυτό πρέπει να σταματήσει αμέσως», τόνισε ο φαν Ρομπάι.

«Καταδικάζουμε έντονα τις συνεχιζόμενες ρίψεις ρουκετών εναντίον του Ισραήλ, οι οποίες απειλούν τον λαό του. Αναγνωρίζουμε το νόμιμο δικαίωμα στην άμυνα, όμως πρέπει να διέπεται από την αναλογικότητα», συμπλήρωσε.

«Υπάρχουν στόχοι τους οποίους δεν μπορούν να επιτύχουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις», εκτίμησε ο πρόεδρος της ΕΕ.

«Γι’ αυτό τον λόγο ενώνουμε τις φωνές μας με αυτούς που ζητούν από τις δύο πλευρές να σταματήσουν αμέσως τις εχθροπραξίες.

Είμαστε έτοιμοι να διευκολύνουμε τις διαπραγματεύσεις. Οι Παλαιστίνιοι και οι Ισραηλινοί ηγέτες πρέπει να βρουν το κουράγιο να τερματίσουν αυτή την παράλογη βία», κατέληξε ο φαν Ρομπάι.

Την ίδια στιγμή, ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι ζήτησε από το Ισραήλ να τερματίσει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις στη Γάζα και να άρει τον αποκλεισμό του παλαιστινιακού θύλακα.

Ο Ουάνγκ έκανε τις δηλώσεις αυτές στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι από το Κάιρο.

«Οι δύο πλευρές, οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνοι, πρέπει να παύσουν πυρ άμεσα και ολοκληρωτικά, περιλαμβανομένων των αεροπορικών επιδρομών, των χερσαίων επιχειρήσεων και των ρίψεων ρουκετών, προκειμένου να σωθούν οι άνθρωποι και η ειρήνη στην περιοχή», σημείωσε ο Κινέζος υπουργός.

By