Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ε.Ε: Κίνδυνος επανέναρξης των εχθροπραξιών στη Γάζα

Προειδοποιήσεις απηύθυνε η Ευρωπαϊκή Ένωση ημειώνοντας την ανάγκη να ξεκινήσει η ανοικοδόμηση

gaza_nekroi_3

Προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο επανέναρξης των εχθροπραξιών στη Λωρίδα της Γάζας απηύθυνε η Ευρωπαϊκή Ένωση, σημειώνοντας την ανάγκη να ξεκινήσει η ανοικοδόμηση, στην οποία ωστόσο ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να πάρει μέρος εάν δεν έχουν εκπληρωθεί ορισμένες προϋποθέσεις.

Καθώς σχεδόν τα πάντα πρέπει να ανοικοδομηθούν στον παλαιστινιακό θύλακα, που υπέστη τεράστια καταστροφή στη διάρκεια των 50 ημερών του πολέμου (από την 8η Ιουλίου έως την 26η Αυγούστου), δύο υψηλόβαθμοι διπλωμάτες τόνισαν ότι η συμμετοχή της ΕΕ στην ανοικοδόμηση θα εξαρτηθεί από όρους που οι Παλαιστίνιοι και οι Ισραηλινοί πρέπει να εκπληρώσουν: κυρίως το να υπάρξει ένα περίγραμμα μιας διαρκούς κατάπαυσης του πυρός και μια επιστροφή της Παλαιστινιακής Αρχής στη Λωρίδα της Γάζας, από όπου την είχε εκδιώξει η Χαμάς.

Κατά την επιστροφή του από τη Λωρίδα της Γάζας, ο Τζον Γκατ-Ρούτερ, εκπρόσωπος της ΕΕ στα Παλαιστινιακά Εδάφη, ανέφερε ότι διαπίστωσε μεταξύ των κατοίκων της Γάζας «ένα βαθύ συναίσθημα φόβου ότι τα επεισόδια βίας μπορούν γρήγορα να ξεσπάσουν εκ νέου».

Ο Λαρς Φομπόργκ Άντερσεν, πρεσβευτής της ΕΕ στο Ισραήλ, μίλησε για ένα «σημαντικό ενδεχόμενο» επανάληψης των βιαιοπραγιών, μπορεί και εντός λίγων μηνών.

Στη διάρκεια συνέντευξης τύπου στην Ιερουσαλήμ, οι διπλωμάτες επιβεβαίωσαν «με μια αίσθηση κατεπείγοντος» την ανάγκη της άρσης του αποκλεισμού που έχει επιβάλει το Ισραήλ στη Γάζα ώστε να μπορέσει να ξεκινήσει η ανοικοδόμηση.

Γι” αυτό, σύμφωνα με τον Φομπόργκ Άντερσεν, οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι πρέπει να ξεκινήσουν «όσο το δυνατόν συντομότερα» τις διαπραγματεύσεις με σκοπό μια διαρκή εκεχειρία.

«Ένας αριθμός προϋποθέσεων πρέπει να ικανοποιηθεί προτού ξεκινήσουμε (. . .) να συζητάμε για το είδος των κεφαλαίων που θα μπορούσαν να έχουν έναν πραγματικό αντίκτυπο στην ανοικοδόμηση», σύμφωνα με τον Γκατ-Ρούτερ.

Κάποιοι δωρητές που έχουν ήδη πληρώσει για την ανοικοδόμηση της Γάζας, σκηνικό τριών πολέμων σε διάστημα 6 ετών, φοβούνται να δώσουν χρήματα «σε ένα πηγάδι χωρίς πάτο», επεσήμανε ο ίδιος.

Πάντως, ο δεύτερος στην ιεραρχία της Χαμάς, που βρίσκεται εξόριστος, ο Μούσα Αμπού Μαρζούκ, ανακοίνωσε από την μεριά του ότι οι έμμεσες συνομιλίες με το Ισραήλ με στόχο την παγίωση της εκεχειρίας στη Γάζα αναμένεται να επαναληφθούν μέσα Σεπτεμβρίου υπό την αιγίδα της Αιγύπτου.

«Οι Αιγύπτιοι πρέπει ακόμα να μας δώσουν την ακριβή ημερομηνία» της επανάληψης των διαπραγματεύσεων, ανέφερε ο Μαρζούκ.

Σε ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου, ένας Αιγύπτιος υψηλόβαθμος αξιωματούχος ανέφερε ότι καμία ημερομηνία δεν έχει μέχρι τώρα ορισθεί αλλά μία αντιπροσωπεία των υπηρεσιών ασφαλείας μετέβη την περασμένη εβδομάδα στη Ραμάλα, όπου εδρεύει η Παλαιστινιακή Αρχή.

Από την ισραηλινή πλευρά οι υπεύθυνοι δεν έχουν κάνει δηλώσεις για την πιθανή ημερομηνία ή επανάληψη των διαπραγματεύσεων.

By