Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ε.Ε: Καταδικάζει τη ρωσική αναγνώριση του εκλογικού αποτελέσματος των αυτονομιστών

Tο αποτέλεσμα των εκλογών που πρόκειται να διεξαχθούν την Κυριακή από τους φιλορώσους αντάρτες

oukrania-oukranoi-stratiotes-ekexeiria

H Ευρωπαϊκή Ένωση «καταδίκασε» σήμερα την πρόθεση της Ρωσίας να αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των εκλογών που πρόκειται να διεξαχθούν την Κυριακή από τους φιλορώσους αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία, καθώς αντίκεινται στην επίτευξη «διαρκούς πολιτικής λύσης» στην κρίση.

«Καταδικάζουμε τις δηλώσεις του υπουργού» Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ «σχετικά με την αναγνώριση εκ μέρους της Ρωσίας των εκλογών» στις αυτοανακηρυχθείσες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, τόνισε σε δελτίο τύπου εκπρόσωπος της διπλωματικής υπηρεσίας της Ε.Ε.

Η Ε.Ε υπενθύμισε ότι οι συμφωνίες του Μινσκ για την εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία, που συνυπέγραψαν αντιπρόσωποι της Ρωσίας και των δύο αυτοανακηρυγμένων Δημοκρατιών «προβλέπουν τη διεξαγωγή τοπικών εκλογών (…) σύμφωνα με την ουκρανική νομοθεσία».

«Η διεξαγωγή «προεδρικών και βουλευτικών εκλογών» όπως τις οργάνωσαν οι αρχές στις αυτοανακηρυχθείσες Δημοκρατίες αντίκειται στο γράμμα και το πνεύμα των συμφωνιών του Μινσκ και στις προόδους που έχουν επιτευχθεί με στόχο την αναζήτηση μιας διαρκούς πολιτικής λύσης» συμπλήρωσε η διπλωματική υπηρεσία.

Η Ε.Ε υπενθυμίζει ότι δεν «θα αναγνωρίσει» τις εκλογές και καλεί τη Ρωσία να «χρησιμοποιήσει την επιρροή που ασκεί προκειμένου να ανοίξει ένα δρόμο για τη διεξαγωγή τοπικών εκλογών σύμφωνα με την ουκρανική νομοθεσία».

By