Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Ε.Ε.: Χαλάρωση λιτότητας εξαιτίας αλλαγής υπολογισμού ελλειμμάτων

Ποια τα οφέλη για την Ελλάδα

eurozoneΟι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ενέκριναν αλλαγές στις μεθόδους υπολογισμού του ελλείμματος των προϋπολογισμών των κρατών- μελών της Ε.Ε. , απόφαση η οποία αναμένεται να φέρει χαλάρωση της λιτότητας στην ευρωπαϊκές χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση, αναφέρει ρεπορτάζ της Wall Street Journal.

Οι αλλαγές αυτές έρχονται ως απάντηση στην κριτική που δέχονται οι πολιτικές της Ε.Ε. ότι έχουν ενισχύσει την ύφεση στην ζώνη του ευρώ με το να απαιτούν περικοπές κρατικών ελλειμμάτων ακόμη και από οικονομίες με ιδιαίτερα αποδυναμωμένη αγορά εργασίας.

Η χώρα που θα επωφεληθεί περισσότερο από τις αλλαγές που αποφασίστηκαν είναι η Ισπανία, ωστόσο οφέλη θα αποκομίσουν και άλλες χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, αναφέρουν αξιωματούχοι στην WSJ, προσφέροντας μια κάποια ανακούφιση από τις πολιτικές λιτότητας που έχουν ανατρέψει κυβερνήσεις κατά μήκος της ευρωπαϊκής περιφέρειας.

Οπως ισχυρίζονται εξάλλου η Ισπανία αλλά και άλλες χώρες, τα ελλείμματα έχουν αυξηθεί εξαιτίας της κρίσης και όχι λόγω χαλάρωσης της πολιτικής κρατικών δαπανών και των χαμηλών φόρων.

Οι αλλαγές αποφασίστηκαν από τους αξιωματούχους την Τρίτη στο πλαίσιο μονοήμερης σύσκεψης στις Βρυξέλλες και θα εφαρμοστούν στους επόμενους υπολογισμούς της Κομισιόν για το διαρθρωτικό έλλειμμα, στις φθινοπωρινές τις προβλέψεις.  Η μέτρηση αυτή αποτελούσε βασικό κριτήριο για την λιτότητα που έπρεπε να επιβληθεί σε ένα κράτος-μέλος.

Οι αξιωματούχοι αρνήθηκαν να κάνουν εκτιμήσεις για τα ακριβή οφέλη που θα έχουν οι αλλαγές στη μεθοδολογία υπολογισμού ελλειμμάτων, ωστόσο μια νέα μεθοδολογία που προτάθηκε από την πλευρά της Ισπανίας θα μπορούσε να μειώσει στο μισό το διαρθρωτικό έλλειμμα της χώρας εντός του 2013 και κατά δύο τρίτα το 2014. Κάτι που μεταφράζεται σε σημαντική μείωση των μέτρων λιτότητας που θα πρέπει να επιβληθούν στον πολύπαθο ισπανικό λαό.

Τί αλλάζει στην μεθοδολογία

Το διαρθρωτικό έλλειμμα σε αντίθεση με το δημοσιονομικό έλλειμμα συνυπολογίζει και σταθμίζει την ύφεση. Σε μια αδύναμη οικονομία, όπου η ανεργία είναι σε υψηλά επίπεδα και η παραγωγικότητα χαμηλή, τα έσοδα της κυβέρνησης είναι περιορισμένα και οι κοινωνικές δαπάνες αυξημένες. Στις περιστάσεις αυτές, το διαρθρωτικό έλλειμμα θα είναι χαμηλότερο από το πραγματικό, αντανακλώντας την υπόθεση ότι μόλις η οικονομία ενισχυθεί, το πραγματικό έλλειμμα θα συρρικνωθεί.

Αλλά η μεθοδολογία που ακολουθεί μέχρι σήμερα η Ε.Ε. δεν παρουσιάζει τα διαρθρωτικά ελλείμματα στις χώρες που έχουν πληγεί από την κρίση ως κυκλικά προσαρμοσμένα. Με βάση αυτό, η Κομισιόν θεωρεί πως ακόμα και οι πιο αδύναμες οικονομίες λειτουργούν κοντά στην πλήρη παραγωγικότητα.

Μια ομάδα κρατών-μελών έχουν υποστηρίξει πως η μεθοδολογία αυτή πρέπει αλλάξει και να μειώσει τις εκτιμήσεις για τα φυσιολογικά ποσοστά ανεργίας. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι η ανεργία θα πρέπει στις χώρες αυτές να υποχωρήσει σημαντικά για να θεωρηθεί ότι η οικονομία λειτουργεί σε ρυθμούς κοντά στην πλήρη παραγωγική ικανότητα.

«Αυτό αναμένεται να αυξήσει τις εκτιμήσεις για την δυνητική ανάπτυξη στις χώρες αυτές, ειδικά για την Ισπανία και ως εκ τούτου να μειώσει το διαρθρωτικό έλλειμμα» ανέφερε στην WSJ ο Igor Lebrun, Βέλγος αξιωματούχος, επικεφαλής στο Output Gap Working Group.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By