Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Ζακ Ντελόρ: Σωστή η ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωζώνη

«Βολές» από τον πρώην πρόεδρο της Κομισιόν για τις ελληνικές κυβερνήσεις

FRANCE-POLITICS-ECONOMY-COMPETITIVENESS

Την είσοδο της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ υπεραμύνθηκε ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζακ Ντελόρ.

«Δεν μετανιώνω που η Ελλάδα εισήλθε στη Ζώνη του Ευρώ, διότι αυτό το γεγονός, από μόνο του, αντιπροσωπεύει το προηγμένο σημείο στο οποίο έχει φτάσει η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Προηγμένο μεν, αλλά και ριψοκίνδυνο. Φυσικά, είναι πάντα εύκολο να εκφέρουμε γνώμη αρκετά χρόνια αργότερα. Όμως, πραγματικά, εάν εναπόκειτο σε εμένα, θα εισηγούμην ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να περιμένει ακόμη 2 ή 3 χρόνια προτού υιοθετήσει το ενιαίο νόμισμα» αναφέρει σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής.

Ερωτώμενος το γιατί ο κ. Ντελόρ απαντά ότι «η Ελλάδα θα έπρεπε να αρχίσει να ενισχύει την οικονομική της παρουσία σε όρους ανταγωνιστικότητας προκειμένου να μπορέσει να προβάλει αντίσταση στον έντονο ανταγωνισμό εντός της Ευρωζώνης».

Για τον λόγο που έφτασε η Ελλάδα σε αυτό το σημείο ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τονίζει: «Όταν η κυβέρνηση μιας χώρας επιτρέπει ή προβαίνει σε ανοησίες, δυστυχώς αυτό συνεπάγεται κάποιο τίμημα, το οποίο τελικά το πληρώνει ο λαός. Διαφορετικά, θα πρέπει να πιστέψουμε στα θαύματα!».

Ο ίδιος εκφράσει την άποψη ότι το χειρότερο απεφεύχθη για την Ελλάδα. «Αλλά, ας μην προδιαγράφουμε το μέλλον, όποιος ζήσει θα το δει, και εμπιστεύομαι τη σοφία και το πνεύμα αλληλοϋποστήριξης των Ευρωπαίων ηγετών για να μας οδηγήσει πέρα από τον ορίζοντα, μαζί με την Ελλάδα, σε μια ισχυρότερη και πιο αλληλέγγυα Ένωση» τονίζει.

Πηγή: ΑΜΠΕ

By