Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Ζανιάς (ΕΕΤ): Η βελτίωση του οικονομικού κλίματος φαίνεται και στη ρευστότητα

«Οι ελληνικές τράπεζες έχουν να αντιμετωπίζουν τρία stree test» ανέφερε ο κ. Ζανιάς

zanias 2

Ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης η συνάντηση που είχε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Γιώργο Ζανιά.

Στο τέλος Μαρτίου, με τα τελευταία συγκριτικά στοιχεία, τα εγκεκριμένα δάνεια ήταν 1,5 δισ. ευρώ και τα εκταμιευμένα δάνεια από αυτά τα συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία, ήταν 1 δισ. ευρώ, ανέφερε απ” την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης μετά τη συνάντηση των δυο αντρών.

Έμφαση αναμένεται να δοθεί το προσεχές διάστημα στο πρόγραμμα για την κάλυψη των εγγυητικών επιστολών των εξαγωγικών και εισαγωγικών επιχειρήσεων, το οποίο στηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και μετά από συμφωνία με την ΕΤΕπ απλουστεύεται ακόμη περισσότερο και στο πρόγραμμα, πάλι με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με κονδύλια του ΕΣΠΑ στο οποίο υπάρχουν αρκετά περιθώρια για εκταμίευση περισσότερων κονδυλίων.

Ο κ. Ζανιάς σχολίασε ότι όσο το οικονομικό κλίμα βελτιώνεται και όσο οι Τράπεζες αποδεσμεύονται από εσωτερικές διαδικασίες, τόσο η δυναμική αυτή θα επιταχύνεται.

«Μη ξεχνάτε πως φέτος οι Τράπεζες έχουν να αντιμετωπίσουν όχι ένα, όχι δύο αλλά τρία stress tests τα οποία απασχολούν όλες τις επιχειρηματικές μονάδες για να δούμε πόσο καλά είναι τα δάνειά τους. Όσο αυτό μειώνεται και το οικονομικό κλίμα βελτιώνεται, η ρευστότητα στην αγορά θα ενισχύεται κυρίως μέσω των προγραμμάτων του υπουργείου και των τραπεζών» είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

By