Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Ζημιά στα ποσοστά της Μέρκελ λόγω σκανδάλου

Τα χαμηλότερα ποσοστα των τελευταίων επτά μηνών για τη Μέρκελ, μετά το σκάνδαλο φοροδιαφυγής.

fosphotos.com | Δελτίο τύπου από το Συμβούλιο της ΕΕ
fosphotos.com | Δελτίο τύπου από το Συμβούλιο της ΕΕ

Το συντηρητικό κόμμα Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ και το αδελφό βαυαρικό κόμμα των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) υπέστησαν πτώση, καταγράφοντας το χαμηλότερο ποσοστό τους των τελευταίων επτά μηνών, σε μια δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε σήμερα, έπειτα από ένα σκάνδαλο φοροδιαφυγής, στο οποίο εμπλέκεται ένας σημαίνων υποστηρικτής της κυβερνητικής παράταξης και τις καταγγελίες σε βάρος της CSU περί νεποτισμού.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, το ποσοστό των CDU/CSU έπεσε τρεις εκατοστιαίες μονάδες εν σχέσει με εκείνο που καταγραφόταν έναν μήνα νωρίτερα, μειούμενο στο 37%, επίπεδο που είναι το χαμηλότερο από τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Emnid για την εφημερίδα Bild am Sonntag.

Το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε τον Απρίλιο από τον δημοφιλή παράγοντα του αθλητισμού στη Γερμανία, πρόεδρο της Μπάγερν Μονάχου Ούλι Χένες, που ομολόγησε εθελοντικά στις αρχές ότι προέβαινε σε φοροδιαφυγή. Η κυβέρνηση της Μέρκελ εκτέθηκε, στο πλαίσιο της έρευνας που ακολούθησε, σε επικρίσεις ότι αντιμετωπίζει με χαλαρότητα παράγοντες της δημόσιας ζωής οι οποίοι φοροδιαφεύγουν.

Ο Χένες θεωρείται πιστός υποστηρικτής της CSU και διατηρούσε στενή προσωπική σχέση με την ίδια την Μέρκελ.

Εξάλλου, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της CSU στη βαυαρική κρατιδιακή βουλή παραιτήθηκε τον περασμένο μήνα, παραδεχόμενος ότι είχε προσλάβει τη σύζυγό του ως γραμματέα του, με παχυλό μισθό, εκμεταλλευόμενος ένα νομικό παραθυράκι. Το ίδιο έπρατταν πολλοί ακόμη Βαυαροί βουλευτές επί σειρά ετών.

By