Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ζημιές 2 δισ. δολαρίων θα υποστούν οι Ρώσοι καταθέτες στην Κύπρο

euro money lefta dollar

Θα χαλαρώσει τους όρους του δανείου προς την Λευκωσία, η Μόσχα.

euro money lefta dollar
© Andres Rodriguez | Dreamstime.com

Καταθέσεις ύψους  18,3 δισ. δολαρίων στις κυπριακές τράπεζες εκτιμάται ότι έχουν Ρώσοι στην Κύπρο, οι οποίοι, μετά την απόφαση του Eurogroup υπολογίζεται ότι θα υποστούν ζημιές που θα ξεπεράσουν τα δύο  δισ. δολάρια, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο RT.

«Είναι μεγάλο σοκ για την κυπριακή οικονομία, σε όρους αγοραστικής δύναμης.  Μία από τις μεγάλες συνέπειες αυτού του μέτρου θα είναι η ύφεση, η οποία ήδη πλήττει την Κύπρο και θα χειροτερέψει  τους επόμενους μήνες», σχολίασε ο αρχισυντάκτης του Treds Magazine, στο RT.

Εν τω μεταξύ, οι αναλυτές υποθέτουν ότι η Ρωσία, η οποία αντιπροσωπεύει ένα μεγάλο αριθμό καταθετών στην Κύπρο, θα προσφέρει μεγαλύτερη βοήθεια  στο δανειακό πρόγραμμα, με τη χαλάρωση των όρων του πακέτου διάσωσης.

Υπενθυμίζεται ότο χθες στο Eurogroup αποφασίστηκε η επιβολή έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης στις καταθέσεις έως 100.000 ευρώ, με συντελεστή 6.75%, ενώ στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ θα επιβληθεί εισφορά με συντελεστή 9.9%.

Νέο σοκ

Νέο σοκ από τις κυπριακές τράπεζες, καθώς με εντολή της Κεντρικής Τράπεζας «παγώνουν» προσωρινά οι εντολές πληρωμών και οι μεταφορές κεφαλαίων.

Με επιστολή της Κεντρικής Τράπεζας , με ημερομηνία 16 Μαρτίου 2013 που φέρει ένδειξη «Εμπιστευτικόν», τονίζεται ότι η Τράπεζα απαγορεύει προσωρινά και μέχρι νεωτέρας την εισαγωγή είτε από ιδρύματα υποκείμενα στην εποπτεία της Κεντρικής Τράπεζας ή κατ’ άλλο τρόπο εντολών πληρωμής ή μεταφοράς κεφαλαίων σε οποιοδήποτε σύστημα πληρωμών εκκαθάρισης ή και διακανονισμού συναλλαγών που λειτουργεί εντός ή εκτός της Δημοκρατίας, συμπεριλαμβανομένων εντολών εντός του ιδίου πιστωτικού ιδρύματος.

Φαινόμενο μαζικού bank run φαίνεται ότι παίρνει η πρωτοφανής απόφαση του Eurogroup να κουρευτούν έως και 10% οι καταθέσεις στις τράπεζες, που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο. Σύμφωνα με πληροφορίες τα αιτήματα για απόσυρση καταθέσεων από τη Μεγαλόνησο ξεπερνούν το ποσό των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, με διαρκώς αυξανόμενο ρυθμό.

Μάλιστα, η Φρανκφούρτη έχει ήδη αιτηθεί επίσπευση των διαδικασιών, δηλαδή η απόφαση να ληφθεί σήμερα, φοβούμενη μαζική απόσυρση καταθέσεων και από άλλες χώρες. Η απάντηση του Νίκου Αναστασιάδη ήταν αρνητική, με αποτέλεσμα εκπρόσωπος της ΕΚΤ να επισκέπτεται το προεδρικό μέγαρο για να ασκήσει ακόμα μεγαλύτερες πιέσεις.

 

 

By