Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ζητούν μεγαλύτερα προφυλακτικά

Οι αρχές διανέμουν δωρεάν προφυλακτικά για να μειώσουν τη διάδοση του AIDS, όμως πολλοί άνδρες διαμαρτύρονται ότι το μέγεθος είναι πολύ μικρό για να τους καλύψει…

1

Ο ιός του AIDS σαρώνει σε χώρες όπως η Ουγκάντα (όπου πάνω από 2 εκατ. άνθρωποι είναι φορείς του ιού), γι” αυτό και οι αρχές έχουν φροντίσει να διανέμουν δωρεάν προφυλακτικά σε μια προσπάθεια να μειώσουν τη διάδοση του ιού. Οπως μεταδίδει όμως το NTV Uganda, πολλοί άντρες διαμαρτύρονται γιατί το μέγεθος των προφυλακτικών είναι πολύ μικρό για να τους καλύψει.

Το θέμα έχει φτάσει στην αρμόδια επιτροπή του Κοινοβουλίου της Ουγκάντα δεδομένου ότι υπήρξαν πολλές διαμαρτυρίες, προκειμένου να δημιουργηθούν και μεγαλύτερα προφυλακτικά.

Το ένα μέγεθος φαίνεται πως δεν ταιριάζει σε όλους, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της επιτροπής, Τομ Αζα. «Κάποιοι χρειάζονται μεγαλύτερο μέγεθος, γιατί όταν φτάνει η στιγμή να τα χρησιμοποιήσουν, διαπιστώνουν ότι είναι πολύ μικρά και δεν τους ταιριάζουν, όμως σε κάποιες περιπτώσεις είναι ήδη πολύ αργά. Το πρόβλημα είναι ότι έτσι, αντί να προστατευθούν εκτίθενται στον ιό περισσότερο…».

Να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που τίθεται θέμα μεγέθους στα προφυλακτικά. Το 2006, η Επιτροπής Ιατρικών Ερευνών της Ινδίας διαπίστωσε ότι σε ένα ποσοστό 60% των ανδρών του Μουμπάι, το -one size- διεθνές μέγεθος του προφυλακτικού, έπεφτε κατά 2,4 εκατ. μεγαλύτερο…

By