Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ζορίζονται στις σχέσεις… οι ευφυείς!

Οι ευφυείς άνθρωποι πίνουν, ξενυχτάνε και έχουν «ζόρια» στις σχέσεις με το άλλο φύλο, μας λένε αξιόπιστες πανεπιστημιακές έρευνες.

Του Γεράσιμου Λιβιτσάνου

 

sxesis«Το πρόβλημα σε αυτό τον κόσμο είναι πώς οι ευφυείς είναι γεμάτοι αμφιβολίες, την ίδια στιγμή που οι ανόητοι είναι γεμάτοι αυτοπεποίθηση». Μία από τις γνωστότερες ρήσεις του Charles Bukowsky, φαίνεται να βρίσκει πεδίο επιβεβαίωσης σε έγκυρες ακαδημαϊκές έρευνες…

Ετσι αν έχετε «ζόρια» στις επαφές σας με το άλλο φύλο, σας προβληματίζει η σχέση σας με το αλκοόλ, ξενυχτάτε συχνά ή ώρες- ώρες νοιώθετε κάπως …περιθωριακός/η σε σχέση με ότι βλέπετε γύρω σας, ίσως δεν πρέπει να ανησυχείτε και τόσο πολύ. Μπορεί να οφείλεται στην ευφυΐα σας!

Σαφέστατος στην τοποθέτηση του για το θέμα είναι ο Satoshi Kanazawa επίκουρος καθηγητής κι ερευνητής στο London School of Economics και στο Brikbeck College (το πανεπιστήμιο ενός από τους σημαντικοτερους διανοητές του αιώνα μας, του Eric Hobsbawm ). Σε συνέντευξή του στον Economist επισημαίνει πώς οι άνθρωποι με υψηλότερη αντίληψη, αντιμετωπίζουν πολύ προβλήματα στις σχέσεις τους με το άλλο φύλλο, πίνουν και καπνίζουν πολύ, έχουν έντονη ροπή προς την αριστερά και την  αθεΐα ενώ επιπρόσθετα είναι …νυχτερινοί τύποι!

Οπως εξηγεί ο S. Kanazawa  οι άνθρωποι με μεγαλύτερο δείκτη ευφυίας είναι σαφώς πιο προσαρμόσιμοι στις ανάγκες της κοινωνικής προόδου και στις απαιτήσεις ενός συνεχώς και ραγδαία εξελισσόμενου – απαιτητικού περιβάλλοντος. Για τον λόγο αυτό επιλύουν με μεγαλύτερη ευκολία τα περίπλοκα σύγχρονα προβλήματα όπως η αναζήτηση και προσαρμογή στην εργασία, την άνοδό τους τους σε σχολεία και πανεπιστήμια, το να συνυπάρχουν και να λειτουργούν με τις νέες τεχνολογίες. Όμως αυτή τους η δυνατότητα δεν τους δίνει κανένα πλεονέκτημα στις αρχετυπικές ανθρώπινες λειτουργίες όπως το να βρουν κάποιο σύντροφο ή το να μεγαλώσουν ένα παιδί ή να δημιουργήσουν φιλίες. Τουναντίον πολλές φορές αποτελεί τροχοπέδη.

Στην ουσία των εκτιμήσεων του ο Satoshi Kanazawa επισημαίνει ότι οι ευφυέστεροι άνθρωποι αντικειμενικά και λόγω των προσαυξημένων δυνατοτήτων τους,  αμφισβητούν έμφυτα τα στερεότυπα και τις βασικές αρχές των ανθρώπινων λειτουργιών – όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί επί εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια – καθώς και τα στερεοτυπικά δεδομένα της εποχής τους. Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «οι έξυπνοι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να είναι αριστεροί φιλελεύθεροι, επειδή οι ​​πρόγονοί μας ήταν συντηρητικοί» και «νοιαζόταν μόνο για την ευημερία των φίλων και της οικογένειάς τους».

boukofksyΕπίσης «είναι πιο πιθανό να είναι άθεοι, επειδή η κυρίαρχη θεωρία στην εξελικτική ψυχολογία είναι ότι οι άνθρωποι έχουν σχεδιαστεί για να πιστεύουν στο Θεό». Προσθέτει παράλληλα πώς οι  «ευφυείς άνθρωποι είναι πιο πιθανό να είναι «νυχτερινοί τύποι» επειδή τα ανθρώπινα όντα έχουν σχεδιαστεί για να ξυπνούν όταν ο ήλιος ανεβαίνει ψηλά και να πηγαίνουν  για ύπνο, όταν ο ήλιος δύει».

Αναφερόμενος σε στοιχεία ερευνών, ο επίκουρος καθηγητής σημειώνει πως ένας ευφυής άνθρωπος έχει περισσότερες πιθανότητες «να είναι ομοφυλόφιλος, επειδή οι άνθρωποι είναι εξελικτικά σχεδιασμένοι για την ετεροφυλόφιλη αναπαραγωγή διαδικασία». Τέλος αναφερόμενος σε πολύ …καθημερινές συνήθειες ο Σ.Καζανάβα τονίζει πως οι ευφυής άνθρωποι «είναι πιο πιθανό να καταναλώνουν αλκοόλ,  τσιγάρα και ναρκωτικά» επειδή αυτού του είδους οι συνήθειες είναι πιο σύγχρονες κοινωνικο –εξελικτικά. Ειδικά για το αλκοόλ διευκρινίζει πως είναι δεδομένο ότι  «οι πιο έξυπνοι άνθρωποι καταναλώνουν περισσότερο αλκοόλ πιο συχνά» όχι όμως για να σταματήσουν να σκέπτονται…

Σημ: Προφανώς αυτό το άρθρο δεν γράφεται – ούτε και οι απόψεις του επίκουρου καθηγητή διατυπώθηκαν-  για να αποτελέσουν κάποιο είδος «Μανιφέστου των Καταχρήσεων» ή πολύ περισσότερο για να διαχωρίσουν τους ανθρώπους σε « ευφυείς» και «λιγότερο ευφυείς». Προσπαθεί μάλλον να συμβάλλει στον προβληματισμό που ίσως έχει ο καθένας μας για την σχέση της γνώσης  και της αντίληψης της πραγματικότητας με το «ζητούμενο» της ανθρώπινης ευτυχίας…

By