Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ζωή προσιτή σε όλους

Νόημα στη λέξη προσβασιμότητα δίνει το καινοτόμο Seatrac σε ανθρώπους με κινητικές αναπηρίες.

Seatrac introduction

Μια «κανονική« εισαγωγή θα ξεκινούσε ως εξής: «Ένα πρωτοποριακό σύστημα πρόσβασης στη θάλασσα για ανθρώπους με κινητική αναπηρία, το Seatrac… », όμως όσοι δείτε το βίντεο που ακολουθεί θα καταλάβετε για ποιο λόγο είναι αδύνατο κάτι τέτοιο. Αντί εισαγωγής λοιπόν, έχουμε και λέμε.

Το καλοκαίρι του 2008 δύο άνθρωποι συναντήθηκαν, μίλησαν, πείσμωσαν και ξεκίνησαν να αξιοποιούν κάθε μέσο και εμπειρία, προκειμένου η «ζωή» να γίνει προσιτή σε όλους. Η πρόκληση για αξιοπρέπεια έγινε στόχος, ο οποίος με τη σειρά του έγινε έργο και εικόνα με το όνομα Seatrac.

   SEATRAC | Nikos Logothetis from Focus Forward Films on Vimeo.

Η εξαιρετική σκηνοθεσία και επιμέλεια του βίντεο ανήκει στον Νίκο Λογοθετίδη, η ιδέα και υλοποίηση ανήκουν στον Γεράσιμο Φεσσιάν, στον Ιγνάτιο Φωτίου, στον Γιώργο Σωτηριάδη και στον Βασίλειο Κωστόπουλο.

Πλέον έχουν ήδη εγκατασταθεί αρκετά τέτοια συστήματα πρόσβασης σε ακτές της Αχαΐας & της Αττικής, ενώ τα τηλεχειριστήρια για τη λειτουργία της ράμπας προσφέρονται δωρεάν σε όσους τα ζητήσουν από τη Νομαρχία Αχαΐας που χρηματοδότησε και το έργο.

 

*Το Seatrac αποτελείται από μία ράμπα πρόσβασης μήκους περίπου 15 μέτρων, ένα κάθισμα κινούμενο με ηλιακή ενέργεια κι αδιάβροχο τηλεχειριστήριο κατοχυρώθηκε και δημοσιεύτηκε στο Ειδικό Δελτίο Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, τ.Α΄, Ευρεσιτεχνίες τον Φεβρουάριο του 2011.

*Ο Γεράσιμος Φεσσιάν είναι περιφερειακός σύμβουλος του νομού Αχαΐας.
*Ο Ιγνάτιος Φωτίου και ο Γιώργος Σωτηριάδης είναι ερευνητές στο εργαστήριο Τεχνικής του τμήματος Μηχανολογίας και Αεροναυπηγών του Πανεπιστημίου Πατρών.
*Ο Βασίλειος Κωστόπουλος είναι καθηγητής στο εργαστήριο Τεχνικής του τμήματος Μηχανολογίας και Αεροναυπηγών του Πανεπιστημίου Πατρών.

 

By