Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ηγέτες Ε.Ε: Θα ζητήσουν από τη Ρωσία να βοηθήσει την Ουκρανία

Oι διπλωμάτες δεν αναμένουν να υπάρξει αλλαγή στις κυρώσεις

rwsia eurwpi

Οι ηγέτες της Ε.Ε. κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής αύριο και μεθαύριο πρόκειται να ζητήσουν από τη Ρωσία να κάνει περισσότερα για να σταθεροποιήσει την Ουκρανία, σύμφωνα με προσχέδιο της ανακοίνωσής τους το οποίο περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου Reuters, όμως οι διπλωμάτες δεν αναμένουν να υπάρξει αλλαγή στις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί προς τη Μόσχα στο άμεσο μέλλον.

Η έκκληση των ηγετών των 28 κρατών – μελών της Ε.Ε. γίνεται λίγες ημέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές στην Ουκρανία, που είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν στις 26 Οκτωβρίου.

«Η Ρωσική Ομοσπονδία θα πρέπει να σεβαστεί την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας και την εδαφική της ακεραιότητα και να συμβάλει στην πολιτική σταθεροποίηση και την οικονομική της ανάκαμψη», αναφέρει το προσχέδιο της ανακοίνωσης.

Ταυτόχρονα, οι ευρωπαίοι ηγέτες θα ζητήσουν από τις ρωσικές αρχές να «ασκήσουν την επιρροή τους» για να διασφαλίσουν ότι οι φιλορώσοι αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία θα τηρήσουν την εκεχειρία, που υπέγραψαν με το Κίεβο στις 5 Σεπτεμβρίου.

Στην ανακοίνωσή τους οι ηγέτες της Ε.Ε. αναμένεται να τονίσουν ότι το καθεστώς των οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την υποστήριξή της στους αποσχιστές συνδέεται στενά με τα όσα συμβαίνουν στην ανατολική Ουκρανία.

Πάντως ευρωπαίοι διπλωμάτες δήλωσαν ότι οι ηγέτες δεν θα συζητήσουν την άρση κάποιων κυρώσεων ή την επιβολή νέων στη διάρκεια της συνόδου.

Την επόμενη εβδομάδα οι ευρωπαίοι πρεσβευτές πρόκειται να εξετάσουν τις οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την Ε.Ε εναντίον της Ρωσίας τον Ιούλιο, όμως και πάλι δεν πρόκειται να υπάρξει κάποια χαλάρωση.

By