Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα στη Βουλή λόγω ΕΟΠΥΥ

Κόντρα Άδωνι Γεωργιάδη με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας

AdonisΣε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα συζητείται από το πρωί στην αρμόδια επιτροπή της βουλής η κατάσταση που επικρατεί στον ΕΟΠΥΥ με τις συνεχιζόμενες απεργίες των γιατρών του οργανισμού. Ο Αδ. Γεωργιάδης που παρουσίασε τους βασικούς άξονες του πορίσματος της επιτροπής αξιολόγησης, ήρθε σε σφοδρή κόντρα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) Δ. Βαρνάβα.

Η θέση του Δ. Βαρνάβα ότι ο ΕΟΠΥΥ πρέπει να είναι αγοραστής και πάροχος υπηρεσιών, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Αδ. Γεωργιάδη που τον αποκάλεσε «κοινό ψεύτη», καθώς άλλα υποστηρίζει στην γραπτή του πρόταση. «Η συζήτηση μου θυμίζει πτώμα, πάνω από το οποίο διαγκωνίζονται ποιος θα πάρει κομμάτι, όταν επί Λοβέρδου κατασκευαζόταν ο ΕΟΠΥΥ δεν γινόταν συζήτηση περί αγοραστή και παρόχου», είπε ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ και πρόσθεσε: «Μας καλείτε να πάρουμε στην πλάτη μας τους εργαζόμενους, εμείς είμαστε υπέρ της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης με όλες τις αρχές, τα κριτήρια  και τις  προϋποθέσεις που ισχύουν από το νόμο, κριτήρια, εργασιακές σχέσεις αμοιβές τα πάντα, δεν γίνεται να μπούμε στη διαδικασία να διαλύσετε τον ΕΟΠΥΥ, εμείς λέμε και αγοραστής και πάροχος ο ΕΟΠΥΥ».

Άμεση η απάντηση του υπουργού Υγείας που τον κατηγόρησε ότι ψεύδεται: «Είστε κοινός ψεύτης, η γραπτή πρόταση σας λέει διαφορετικό πράγμα, μιλά για ενιαίο σύστημα, για να συνεννοούμαστε… Αναιρείτε τώρα την πρόταση σας  προκειμένου να μην δυσαρεστήσετε κανένα, απαντήστε, αυτό που λέτε σήμερα αφορά δύο συστήματα».

Η φράση του Δ. Βαρνάβα ότι ο Αδ. Γεωργιάδης  δεν μπορεί να καταλάβει τίποτα από το σύστημα υγείας που υπηρετεί 35 χρόνια, άναψε περισσότερο τα αίματα, με τον Αδ. Γεωργιάδη να του απαντά ότι «δεν περνάνε αυτά σε μένα».

Λίγο αργότερα, ο φούντωσε και πάλι ο καυγάς, ανάμεσα στον υπουργό Υγείας και τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Ξανθό αυτή τη φορά, κι αυτό γιατί χαρακτήρισε «τόπο εξορίας την αποκλειστική απασχόληση στο ΕΣΥ». Το γεγονός ότι τα όσα είπε, έρχονταν με αντίθεση με τη θέση του Δ. Βαρνάβα, ο Αδ. Γεωργιάδης ξέσπασε: «Θέλετε να τα έχετε με όλους καλά, αισχροί λαϊκιστές, τα αντίθετα λένε Βαρνάβας και Ξανθός, οι εποχές της ευκολίας περάσανε, αν νομίζετε ότι θα πάρετε έτσι την εξουσία γελιέστε, θα σας κάνουμε ρεζίλι συνεχώς». Απευθυνόμενος δε, στον Δ. Βαρνάβα του είπε: «Αν διαφωνείς με τον ΣΥΡΙΖΑ, παραιτήσου και φύγε».

Σε ότι αφορά στην ουσία του πορίσματος της επιτροπής αξιολόγησης που παρουσίασε ο υπουργός Υγείας, ο ΕΟΠΥΥ μετατρέπεται σε ασφαλιστικό φορέα με την παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας να μεταφέρεται στο ΕΣΥ. Ο ΕΟΠΥΥ διατηρεί μόνον τα φαρμακεία, ενώ σε ότι αφορά στους γιατρούς του, δίνεται η δυνατότητα, εάν το επιθυμούν, να ενταχθούν στην πρωτοβάθμια φροντίδα του ΕΣΥ, με καθεστώς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By