Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο, αντί τεκμηρίων

Στην κατάργηση των τεκμηρίων για μισθωτούς και συνταξιούχους από το 2014 προσανατολίζεται η κυβέρνηση.

balitsa
© Liz Van Steenburgh | Dreamstime.com

Στην κατάργηση των τεκμηρίων για μισθωτούς και συνταξιούχους από το 2014 προσανατολίζεται η κυβέρνηση, καθώς μέχρι τότε αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.  Θα εξακολουθήσουν όμως να ισχύουν σε ρόλο εφεδρικού ελεγκτικού συστήματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Την κατάργηση των τεκμηρίων είχε προαναγγείλει σε συνέντευξη του το βράδυ της Δευτέρας ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Με τη λειτουργία του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου, στο οποίο θα καταγράφεται λεπτομερώς η κινητή και ακίνητη περιουσία των φορολογούμενων, δεν θα είναι αναγκαία πια η ύπαρξη των κριτηρίων, καθώς οι ΔΟΥ θα γνωρίζουν την περιουσιακή κατάσταση και τις δαπάνες κάθε φορολογούμενου.

Το περιουσιολόγιο θα περιλαμβάνει  αναλυτικά όλες τις δαπάνες από τράπεζες, δάνεια, καταθέσεις, αλλά και τα ακίνητα των φορολογούμενων. Για κάθε φορολογούμενο, η ΔΟΥ θα ανοίγει ένα ηλεκτρονικό «φάκελο» και η επιβάρυνση θα ορίζεται ανάλογα.

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, να καταργηθεί οριστικά ο μηχανισμός των τεκμηρίων διαβίωσης, τα οποία μπορεί να συνέβαλαν σε κάποιο βαθμό στην αύξηση των εσόδων αλλά σε κάθε περίπτωση δεν επέτυχαν τη σύλληψη της φοροδιαφυγής, ενώ συνδέθηκαν και με αδικίες σε βάρος φορολογούμενων.

 

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By