Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

“Ερχεται νέο μπαμ στον κλάδο της ενέργειας

Οι επενδυτές εγκαταλείπουν τη βιομηχανία, αλλά το «ηλιακό παιχνίδι» δεν έχει τελειώσει, εκτιμούν αναλυτές.

fosphotos.com | Konstantinos Tsakalidis
fosphotos.com | Konstantinos Tsakalidis

«Θα υπάρξει μια αναβίωση» της ηλιακής βιομηχανιάς μετά από μια εξυγίανση της αγοράς των ηλιακών εγκαταστάσεων, δήλωσε ο Jason Channell, διευθυντής της επενδυτικής έρευνας και ανάλυσης της Citigroup, στο CNBC. Όμως, «πιστεύουμε ότι η επόμενη έκρηξη έρχεται από το χώρο της αποθήκευσης ηλιακής ενέργειας», είπε.

Ο Jason Channell προβλέπει 5% αύξηση των ηλιακών εγκαταστάσεων, σε παγκόσμιο επίπεδο κατά το τρέχον έτος ενώ προβλέπεται αυύξηση έως και 17% για το 2014.

Υπάρχει ακόμα «φρικτή» πλεονάζουσα παραγωγή ηλιακής ενέργειας σε σχέση με τη ζήτηση, σύμφωνα με τον Jason Channell, με την πλειοψηφία της κατασκευής των ηλιακών εγκαταστάσεων να έχει μετακομίσει στην Ασία.

Προκειμένου αμερικανικές και ευρωπαϊκές εταιρείες να σταθούν ανταγωνιστικά έναντι της Ασίας, προσανατολίζονται στην αναζήτηση πιο επικερδών δραστηριοτήτων. Για παράδειγμα οι αποδόσεις από την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων, εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλές.

Στο τρέχον έτος, η εταιρεία  MidAmerican Energy Holdings του Warren Buffett αγόρασε δύο εργοστάσια SunPower στην Καλιφόρνια για περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια δολλάρια, χαρακτηριστική ένδειξη της ελκυστικότητας τέτοιου είδους επενδύσεων.

Ωστόσο, η αποθήκευση ενέργειας προσελκύει το βασικό ενδιαφέρον των επενδυτών, με όλο και περισσότερες εταιρείες να επενδύουν στο συγκεκριμένο τομέα της ηλιακής βιομηχανίας.

By