Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Επιμένουν στις απεργίες οι καθηγητές – Yπεγράφη από τον Σαμαρά η επιστράτευση

Συνεχείς επαφές πραγματοποιεί ο πρωθυπουργός.

katgihitesolme

Επιμένει στην αρχική της πρόταση για απεργία στις πανελλαδικές εξετάσεις η ΟΛΜΕ, η οποία συνήλθε σήμερα, ατύπως, προκειμένου να αποφασίσει τις μελλοντικές της κινήσεις.

Τα μέλη αποφάσισαν, επίσης,  την πραγματοποίηση συλλαλητηρίου την Κυριακή στις 6 στο κέντρο της Αθήνας.

Η κυβέρνηση διαμηνύει ότι είναι αποφασισμένη να μην κάνει πίσω και να μην αφήσει να «τιναχθούν» οι πανελλαδικές στο αέρα. Ο πρωθυπουργός βρίσκεται από το πρωί στο γραφείο του, όπου μιλά με στενούς συνεργάτες και υπουργούς, με στόχο ν προχωρήσουν οι διαδικασίες, οι οποίες είναι ιδιαίτερα χρονοβόρες, λόγω του μεγάλου αριθμού των επιδόσεων, που προβλέπεται να παραδοθούν, μέχρι την Πέμπτη, καθώς  την Παρασκευή αρχίζουν οι Πανελλαδικές.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Μουρούτη, υπεγράφη από τον πρωθυπουργό η απόφαση επιστράτευσης των απεργών της ΟΛΜΕ. «Οι εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν κανονικά και στην ώρα τους», δήλωσε στο twitter.

Τα φύλλα πορείας αναμένεται να αρχίσουν να αποστέλλονται από Δευτέρα. Η απόφαση ελήφθη από την Παρασκευή, κατά την συνάντηση του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά με τον υπουργό Παιδείας κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο.  Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να διασφαλίσει την ηρεμία και τη γαλήνη των μαθητών και των οικογενειών τους, τόνισε ο Κ. Αρβανιτόπουλος μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, προσθέτοντας ότι οι εξετάσεις θα γίνουν ομαλά και στην ώρα τους.

Μάλιστα, ο γραμματέας της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης, με δηλώσεις του, προανήγγειλε τη διαγραφή του προέδρου της ΟΛΜΕ, Νίκο Παπαχρήστο.

Κύκλοι του υπουργείου Παιδείας τονίζουν στο thepaper.gr ότι  δεν μπορεί να παραταθεί  η αγωνία χιλιάδων οικογενειών και υποψηφίων, με τους συνεργάτες του να αναφέρουν να διαβεβαιώνουν ότι δεν θα υπάρξει «ούτε ένα λεπτό περαιτέρω αγωνίας».  «Ο διάλογος που κάποιοι επικαλούνται (ΟΛΜΕ)  μπορεί μόνο να επιτύχει την παράταση της αγωνίας των υποψηφίων», διαμηνύουν από το υπουργείο.

Υπενθυμίζεται ότι την πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας στις 17 Μαΐου και πενθήμερη από 20 Μαΐου εισηγήθηκε η ΟΛΜΕ, κατά τη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, που διεκόπη αιφνιδίως το βράδυ της Πέμπτης, χωρίς να εκδοθεί οριστική απόφαση-πρόταση προς τον κλάδο για απεργιακές κινητοποιήσεις μέσα στην περίοδο των πανελλαδικών εξετάσεων.

Στη συνέχεια καλούνται να αποφασίσουν τις αμέσως επόμενες ημέρες οι κατά τόπους ΕΛΜΕ, γεγονός που σημαίνει ότι κινδυνεύουν να διεξαχθούν ομαλά οι πανελλαδικές.

arbanitopoulosΣτη μαραθώνια συνεδρίαση της Πέμπτης, που διήρκησε περίπου εννέα ώρες, εκφράστηκε η άποψη του συνδικαλιστικού τομέα των καθηγητών για απεργιακές κινητοποιήσεις εντός των πανελλαδικών, με σκοπό την αντίδραση στην απόφαση για αύξηση του ωραρίου κατά δύο ώρες εβδομαδιαίως από τη νέα σχολική χρονιά.

Αντιδράσεις 

«Εκτός τόπου και χρόνου» χαρακτήρισε την απόφαση της ΟΛΜΕ για κήρυξη απεργίας κατά την περίοδο των πανελλαδικών εξετάσεων, η Εύη Χριστοφιλοπούλου, κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ. Η κ. Χριστοφιλοπούλου κάλεσε την ΟΛΜΕ να το ξανασκεφτεί και να την ανακαλέσει.

Η Νέα Δημοκρατία, που σε ανακοίνωσή της κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για εκβιασμό και υποκίνηση σε ομηρία χιλιάδων μαθητών. Στη σχετική ανακοίνωσή της η ΝΔ αναφέρει:

“Μόνο θλίψη προκαλεί ο εκβιασμός που επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ στους χιλιάδες μαθητές των Πανελληνίων εξετάσεων και τις οικογένειές τους. Με αδίστακτο τρόπο, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υποκινούν την ομηρία των μαθητών και δεν διστάζουν (όπως ο κ. Κουράκης στο ραδιόφωνο real fm) να εκστομίσουν φράσεις όπως “για μας πρώτα είναι ο εκπαιδευτικός και μετά ο μαθητής”.

Και αυτή ακριβώς είναι η διαφορά μας: Για τον ΣΥΡΙΖΑ προτεραιότητα αποτελεί το “ΟΧΙ σε όλα” και το μικροκομματικό συμφέρον στην πλάτη της κοινωνίας, ενώ για μας προτεραιότητα είναι η ίδια η κοινωνία, το δημόσιο συμφέρον και η προστασία των μαθητών και των οικογενειών τους!  Η Ελληνική κοινωνία, πλέον, τους έχει καταλάβει!”.

ΠΑΣΟΚ

«Η αδιανόητη απόφαση της ΟΛΜΕ να προκηρύξει απεργία την περίοδο διεξαγωγής των Πανελλαδικών εξετάσεων θίγει ευθέως τους μαθητές στην πιο κρίσιμη στιγμή της πορείας τους», αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε ο τομέας Παιδείας του ΠΑΣΟΚ.  «Το ΠΑΣΟΚ εκφράζει την απόλυτη αντίθεσή του στην απόφαση αυτή και καλεί την ΟΛΜΕ να την ανακαλέσει. Οι διεκδικήσεις και τα αιτήματα των καθηγητών μπορούν και επιβάλλεται να τεθούν με άλλους τρόπους ή σε άλλο χρονικό διάστημα», προσθέτει. «Η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας καταδικάζει τις πρακτικές αυτές που δεν είναι δυνατόν να γίνουν ανεκτές από την συντεταγμένη πολιτεία. Σε κάθε περίπτωση οι εξετάσεις πρέπει να πραγματοποιηθούν», καταλήγει.

Από την πλευρά του ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, δήλωσε πως « απάντηση της κυβέρνησης πρέπει να είναι άμεση , επιστράτευση.-και βέβαια διάλογο για τα υπόλοιπα θέματα».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By