Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

ΗΠΑ: Ένα βήμα πριν το «δημοσιονομικό γκρεμό»

Στα άκρα οδηγείται πάλι η κόντρα για την κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού στις ΗΠΑ

dolarΗ Βουλή των Αντιπροσώπων απέρριψε την πρόταση της Γερουσίας για τη συνέχιση της χρηματοδότησης του ομοσπονδιακού κράτους. Η πλειοψηφία των Ρεπουμπλικανών διαφωνεί με την πρόταση Ομπάμα για την μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας.

«Πιστεύω πρέπει να συνεχιστεί η συζήτηση για το πρόγραμμα Ομπάμα για την υγεία. Οι δαπάνες αποτελούν το 1/6 της οικονομίας», τόνισε ένας βουλευτής. Το νομοσχέδιο της Βουλής των Αντιπροσώπων προβλέπει την προσωρινή συνέχιση της χρηματοδότησης του ομοσπονδιακού κράτους ως τις 15 Δεκεμβρίου, αλλά αναμένεται να απορριφθεί από τη Γερουσία. Βέτο προτίθεται να ασκήσει ο πρόεδρος Ομπάμα.

«Κάποιοι απειλούν με διακοπή λειτουργίας της κυβέρνησης αν δεν τελειώσει το θέμα με αυτόν τον νόμο. Άλλοι με στάση πληρωμών, αρνούμενοι να επιτρέψουν την αποπληρωμή των οφειλών των ΗΠΑ, αν δεν ανασταλεί η εφαρμογή του νόμου. Δεν πρόκειται να συμβεί αυτό όσο εγώ είμαι Πρόεδρος» τόνισε πρόσφατα σε ομιλία του ο Μπαράκ Ομπάμα.

Ο αμερικανός Πρόεδρος επιδιώκει την αύξηση του ορίου κρατικού δανεισμού ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι επιμένουν στην αναβολή για ένα χρόνο της μεταρρύθμισης του συστήματος υγείας, που απαιτεί σημαντικές δαπάνες.

Τα δύο σώματα του Κογκρέσου θα πρέπει να συμφωνήσουν ως τη Δευτέρα (30/9), οπότε και λήγει το οικονομικό έτος 2013 για τις ΗΠΑ. Σε διαφορετική περίπτωση, θα διακοπεί η χρηματοδότηση του ομοσπονδιακού κράτους.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By