Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΗΠΑ: «Αποκλιμάκωση» με αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία

Συνεχίζεται η βοήθεια από την Ουάσινγκτον στο Κίεβο

obama-arseni

Μπορεί η διπλωματία των ΗΠΑ να αναφέρει ότι θέλει και προσπαθεί να βρεθεί μια λύση αποκλιμάκωση στην Ουκρανία μέσω του υπουργού Εξωτερικών που συμμετέχει στη σύνοδο κορυφής στη Γενεύη, ωστόσο η Ουάσινγκτον συνεχίζει να υποστηρίζει τον νέο φιλοδυτικό καθεστώς του Κιέβου μετά από την ανατροπή του Βίκτορ Γιανουκόβιτς στο τέλος του περασμένου Φεβρουαρίου.

Έτσι, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Τσακ Χέιγκελ, ανακοίνωσε τη Μεγάλη Πέμπτη πως η Ουάσινγκτον θα στείλει στρατιωτική ενίσχυση στην Ουκρανία.

Όπως διευκρίνισε ο Χέιγκελ, πρόκειται κυρίως για ιατρικές προμήθειες και κράνη. 

«Τηλεφώνησα σήμερα το πρωί στον προσωρινό υπουργό Άμυνας (του Κιέβου, Μιχαήλο Κοβάλ) για να του πω ότι ο πρόεδρος Ομπάμα ενέκρινε μια επιπρόσθετη μη θανάσιμη στρατιωτική βοήθεια», είπε ο Χέιγκελ, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από το Πεντάγωνο έπειτα από συνομιλίες που είχε με τον Πολωνό υπουργό Άμυνας Τόμας Σιέμονιακ.

«Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να εξετάζουν οποιαδήποτε επιπρόσθετη στρατιωτική βοήθεια θα μπορούσαν να χορηγήσουν στην Ουκρανία» κατέληξε. 

Η νέα αμερικανική βοήθεια ακολουθεί της ανακοίνωσης του ΝΑΤΟ ότι θα αποστείλει περισσότερα πλοία, αεροσκάφη και στρατεύματα στην ανατολική Ευρώπη «εντός ημερών». Το ΝΑΤΟ έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα επέμβει στρατιωτικά στην Ουκρανία, η οποία δεν είναι κράτος μέλος του Βορειοατλαντικού Συμφώνου.

By