Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΗΠΑ: Από μη τήρηση των κανόνων ασφαλείας προήλθε το δεύτερο κρούσμα Έμπολα

«Σίγουρα το πρωτόκολλο δυστυχώς από απροσεξία δεν τηρήθηκε»

empola

Τι οδήγησε στο δεύτερο κρούσμα Έμπολα στο Τέξας, μετά το θάνατο του Τόμας Ντάνκαν; Σύμφωνα με τους αρμόδιους ενδέχεται η μετάδοση του θανατηφόρου ιού να οφείλεται σε παραβίαση του πρωτοκόλλου ασφαλείας.

Ο Άντονι Φάουτσι, διευθυντής του αμερικανικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Μολυσματικών Ασθενειών, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC: «Σίγουρα το πρωτόκολλο δυστυχώς από απροσεξία δεν τηρήθηκε» κατά την περίθαλψη του Ντάνκαν, αν και πρόσθεσε πως αυτό συμβαίνει πολύ σπάνια.

Την ίδια στιγμή, όπως είπε ο διευθυντής του CDC, Τόμας Φρίντεν, ενδέχεται όλοι οι νοσηλευτές που βοήθησαν στην περίθαλψη του Ντάνκαν να έχουν εκτεθεί στον ιό, ενώ τόνισε ότι εξετάζονται με προσοχή όλες οι παρεμβάσεις που έγιναν κατά «τις απεγνωσμένες προσπάθειες που κατέβαλαν να κρατήσουν (τον Ντάνκαν) στην ζωή».

Κάποιες από αυτές είναι η αιμοκάθαρση και τη διασωλήνωση, εξήγησε ο Φρίντεν και δήλωσε ότι αυτές οι δύο διαδικασίες «θα μπορούσαν να έχουν ως αποτέλεσμα την εξάπλωση μολυσματικού υλικού».

Οσο για τους υπόλοιπους ανθρώπους που ήρθαν σε επαφή με τον Ντάνκαν, ενδέχεται να διατρέχουν κίνδυνο και να έχουν προσβληθεί από την ασθένεια.

«Εάν αυτά τα πρόσωπα έχουν εκτεθεί- γεγονός που ισχύει- είναι πιθανόν και άλλα πρόσωπα να έχουν εκτεθεί» σημείωσε ο διευθυντής του CDC.

Ο Νταν Βάργκα, αξιωματούχος των υπηρεσιών υγείας του Τέξας, διευκρίνισε σε συνέντευξη Τύπου ότι η νοσηλεύτρια που ζήτησε πλήρη εμπιστευτικότητα προκειμένου να μη διαρρεύσει το όνομά της, βρίσκεται σε «σταθερή κατάσταση».

Ο δικαστής πάντως της κομητείας του Ντάλας, Κλέι Τζένκινς, προσπάθησε να καθησυχάσει τους πολίτες: «Δε μπορείτε να προσβληθείτε με Έμπολα περπατώντας στο δρόμο δίπλα σε κάποιον ή ερχόμενοι σε επαφή με κάποιον που δεν έχει παρουσιάσει τα συμπτώματα» και πρόσθεσε πως δεν πρόκειται για μια είδηση που θα πρέπει να προκαλεί πανικό.

By