Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

ΗΠΑ: Η Ουάσινγκτον ανησυχεί για τα γενόσημα στην Ινδία

Η Ένωση Φαρμακολογικής Έρευνας των ΗΠΑ ζητεί επίμονα από την κυβέρνηση της Ουάσιγκτον να υιοθετήσει αυστηρότερη γραμμή απέναντι στην ινδική αδιαφορία για την πνευματική ιδιοκτησία

farmaka640_201113

Σχετικά με την προστασία των ευρεσιτεχνιών των ασφαλέστερων και αποτελεσματικότερων σκευασμάτων επόμενης γενιάς στην Ινδία, εξέφρασε την ανησυχία της χθες η Ουάσιγκτον, λόγω της απόφασης της κυβέρνησης της χώρας να επιτρέψει την επέκταση της παρασκευής γενοσήμων, ενεργών ουσιών που τελούν ακόμη υπό προστασία.

Δεκάδες φάρμακα, των οποίων οι άδειες ευρεσιτεχνίας δεν έχουν λήξει ακόμη, εξετάζει αυτήν την περίοδο ινδική επιτροπή, για να αποφανθεί εάν είναι νομικά εφικτή η αντιγραφή τους.

«Οι ΗΠΑ ανησυχούν για το ποια φάρμακα επόμενης γενιάς θα παραμείνουν υπό προστασία και το πώς θα συνεχισθούν οι επενδύσεις για την ανάπτυξη ακόμη πιο αποτελεσματικών φαρμάκων», είπε η Αμερικανίδα αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών, Νίσα Μπισγουάλ. Η Ινδία εξέδωσε το 2012 την πρώτη άδεια αντιγραφής φαρμάκου για σκεύασμα κατά του καρκίνου του ήπατος και των νεφρών.

Η απόφαση αυτή αποτελεί μέρος της προσπάθειας του Δελχί να ενισχύσει την πρόσβασή του σε αποτελεσματικές θεραπείες, πηγή μεγάλης έντασης με την Ουάσιγκτον. Όπως και άλλες αναδυόμενες αγορές, π.χ. η Κίνα και η Νότια Αφρική, η Ινδία προσπαθεί να περιορίσει τις υγειονομικές της δαπάνες, εξασφαλίζοντας πρόσβαση σε φθηνότερα σκευάσματα για την αντιμετώπιση του καρκίνου, του HIV/AIDS και της ηπατίτιδας.

Την ίδια στιγμή, εκστρατεία προστασίας των ευρεσιτεχνιών τους έχουν εξαπολύσει οι μεγάλοι κατασκευαστές φαρμάκων της Δύσης, όπως οι Roche, Pfizer, Novartis και Sanofi.

Η Ινδία βρίσκεται, άλλωστε, στον κατάλογο «Υψηλού Κινδύνου» της Ουάσιγκτον για τις χώρες που παραβιάζουν τη νομοθεσία πνευματικής ιδιοκτησίας. Η Ένωση Φαρμακολογικής Έρευνας των ΗΠΑ, που εκπροσωπεί τις αμερικανικές βιομηχανίες, ζητεί επίμονα από την κυβέρνηση της Ουάσιγκτον να υιοθετήσει αυστηρότερη γραμμή απέναντι στην ινδική αδιαφορία για την πνευματική ιδιοκτησία. Το Νέο Δελχί αντιτείνει, όμως, ότι κύρια επιδίωξή του δεν είναι η κερδοφορία της φαρμακοβιομηχανίας του, αλλά η παροχή περίθαλψης στο 15% του πληθυσμού των 1,5 δισεκατομμυρίων Ινδών, που δεν διαθέτει ασφάλιση.

By