Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

ΗΠΑ: Κανένα χημικό όπλο της Συρίας στα νερά της Κρήτης

Σημαντική εξέλιξη για την Ελλάδα και την Κρήτη, καθώς οι ΗΠΑ διαβεβαιώνουν ότι  δεν θα υπάρξει ρίψη αποβλήτων στη θαλάσσια περιοχή της Μεσογείου

ximika_syria600-406

Ένα βήμα που ικανοποιεί το αίτημα των ελληνικών αρχών, αλλά και των υπολοίπων χωρών της Μεσογείου να μην ριφθούν τα χημικά όπλα της Συρίας στα διεθνή ύδατα νότια της Κρήτης.

Στη συνέχεια των ενημερώσεων που γίνονται από τον Διεθνή Οργανισμό για την Καταστροφή των Χημικών Όπλων (OPCW) έγινε χθες στο Υπουργείο Εξωτερικών μακρά τεχνική τηλεδιάσκεψη με Αμερικανούς εμπειρογνώμονες προκειμένου να ενημερωθεί η ελληνική πλευρά για την διαδικασία καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας.

Από ελληνικής πλευράς στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν εμπειρογνώμονες του Γενικού Χημείου του Κράτους και της Εθνικής Αρχής Απαγόρευσης των Χημικών Όπλων. Οι Αμερικανοί τεχνικοί διαβεβαίωσαν την ελληνική πλευρά ότι η καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας θα γίνει εν μέρει εν πλω και σε διεθνή ύδατα και εν μέρει πάνω σε Αμερικανικό πλοίο με την επίβλεψη του OPCW, όπως έχει συμφωνηθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Το πρόγραμμα καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας γίνεται σε εφαρμογή του ψηφίσματος 2118\2013 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και η χώρα μας έχει καταστήσει σαφές σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ότι η ασφάλεια της Μεσογείου αποτελεί την πρωταρχική έννοια της Ελλάδας.

Ταυτόχρονα η Αμερικανική πλευρά απάντησε μέσω των τεχνικών της συμβούλων ότι δεν θα υπάρξει ρίψη αποβλήτων στη θαλάσσια περιοχή της Μεσογείου και ότι η ασφάλεια της θάλασσας και των κατοίκων αποτελούν τις προτεραιότητες των ειδικών κατά τη διαδικασία καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας.

ximika600_130314

By