Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΗΠΑ: Ο πρεσβευτής της Ελλάδος ενημέρωσε μέλη του Κογκρέσου

Υπογράμμισε τον γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας για την διατλαντική κοινότητα και γενικότερα την ιδιαίτερη συμμαχική σχέση με τις ΗΠΑ σε οικονομικό, πολιτικό, αλλά και αμυντικό τομέα

xristos panagopoulos-1

Στην «πρόοδο της ελληνικής οικονομίας», στις «ενθαρρυντικές προοπτικές» που διαγράφονται, καθώς και στις θέσεις της Ελλάδας όσον αφορά το ΝΑΤΟ, την Ανατολική Μεσόγειο, την ενεργειακή ασφάλεια, αλλά και για τα αποτελέσματα της ελληνικής Προεδρίας στην Ευρωπαική Ένωση, λίγο πριν τη λήξη της, αναφέρθηκε ο πρεσβευτής της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, Χρίστος Παναγόπουλος.

Μπροστά σε ένα πολυπληθές και ιδιαίτερης βαρύτητας κοινό, με μέλη και επαγγελματικά στελέχη του Κογκρέσου, ο κ. Παναγόπουλος μίλησε χθες σε εκδήλωση που διοργάνωσε σε κεντρική αίθουσα του μεγαλοπρεπούς μεγάρου στον Λόφο του Καπιτωλίου, η Ελληνική Πρεσβεία, σε συνεργασία με τους συμπροέδρους του Hellenic Caucus, βουλευτές Γκας Μπιλιράκης (Ρεπουμπλικανός από Φλόριντα) και Κάρολιν Μαλόνι (Δημοκρατική από Νέα Υόρκη).

Ανάμεσα στους παριστάμενους ήταν επίσης οι βουλευτές Φρανκ Παλόνε (Δημοκρατικός από Νιου Τζέρσεϊ), Τζο Κρόουλι (Δημοκρατικός από Νέα Υόρκη), Νίκη Τσόγκα (Δημοκρατική από Μασαχουσέτη) και Τζον Σαρμπάνης (Δημοκρατικός από Μέριλαντ), οι οποίοι επέδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στην Ελλάδα, «σε μια περίοδο που η χώρα ανακάμπτει από την πρόσφατη οικονομική κρίση», όπως επισημάνθηκε, ενώ όλοι υπογράμμισαν τον γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, υπό το φως και των συνεχιζόμενων προκλήσεων στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Αναφερόμενος στις οικονομικές εξελίξεις, ο Έλληνας διπλωμάτης επεσήμανε ότι «ήδη, το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής έχει αποδώσει, επαναφέροντας τη χώρα στην τροχιά της βιώσιμης και ισορροπημένης ανάπτυξης». Στη συνέχεια, μίλησε για τις προτεραιότητες που δόθηκαν από την ελληνική Προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όσον αφορά την οικονομική ολοκλήρωση της Ένωσης και την ανάγκη να δημιουργηθούν συνθήκες ανάπτυξης της οικονομίας και ενίσχυσης της απασχόλησης, πρωτίστως σε εθνικό και κατ΄ επέκταση σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ανάλογες αναφορές έκανε για το μεταναστευτικό, καθώς και για την υιοθέτηση θαλάσσιας πολιτικής σε ευρωπαϊκό επίπεδο, επί τη βάσει και των προτεραιοτήτων που έχει θέσει η χώρα κατά την άσκηση της Προεδρίας. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, «η Ελλάδα γυρνάει σελίδα, έχοντας εφαρμόσει επίπονες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες, μεταξύ άλλων, ανοίγουν τον δρόμο για την προσέλκυση επενδύσεων» και παράλληλα απηύθυνε πρόσκληση προς την αμερικανική επιχειρηματική κοινότητα να δραστηριοποιηθεί επενδυτικά στην χώρα μας.

Επίσης, ο κ. Παναγόπουλος έκανε αναφορά στο ρόλο της Ελλάδας στον τομέα της ενέργειας, τόσο σε εθνικό επίπεδο, όσο και στο πλαίσιο συνεργασίας με τρίτες χώρες, δεδομένων και των προσπαθειών για διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας στην Ευρώπη. Στην ομιλία του πρόβαλε τα πλεονεκτήματα των υποδομών που διαθέτει η Ελλάδα, ενώ σημείωσε και το ρόλο που η ελληνική ναυτιλία δύναται να διαδραματίσει σ΄ αυτό τον τομέα. Μνεία έγινε και στον ενεργειακό τομέα, καθώς και στις τελευταίες επισκέψεις του Προέδρου του Αζερμπαϊτζάν και του Κινέζου πρωθυπουργού στην Αθήνα.

Υπό το φως και των πρόσφατων εξελίξεων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, ο πρέσβης κ. Παναγόπουλος υπογράμμισε τον γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας για την διατλαντική κοινότητα και γενικότερα την ιδιαίτερη συμμαχική σχέση με τις ΗΠΑ σε οικονομικό, πολιτικό, αλλά και αμυντικό τομέα. Αναφορά έκανε και στη συμμετοχή της Ελλάδας σε ειρηνευτικής επιχειρήσεις και στη διαρκή συμβολή της στο πλευρό της Διεθνούς Κοινότητας, μέσα από προσπάθειες ειρήνευσης και εμπέδωσης της ειρήνης, με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αναφορά έκανε επίσης στην «ελληνική συνεισφορά» σε νατοϊκό επίπεδο, με την παράλληλη κατά περίπτωση προσφορά υποστήριξης σε επιχειρήσεις, μέσω των νατοϊκών υποδομών που φιλοξενούνται σε ελληνικό έδαφος και λειτουργούν ως «πολλαπλασιαστές της «έξυπνης» δύναμης της Συμμαχίας».

xristos panagopoulos-2

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Παναγόπουλος στο γεγονός ότι η Ελλάδα συμμερίζεται το όραμα των ΗΠΑ για την εξασφάλιση ενεργειακής ασφάλειας στην Ευρώπη. Ο ελληνικός στόλος, ο πιο ισχυρός στόλος σε όλο τον κόσμο, όπως είπε, διαδραματίζει «καίριο ρόλο» σε παγκόσμιο επίπεδο στην εξασφάλιση ενεργειακής ασφάλειας. «Ενώ, Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ συνεργάζονται στενά για την ανάπτυξη μίας στρατηγικής σχέσης και στον τομέα της ενέργειας. Εξάλλου, η ανακάλυψη σημαντικών αποθεμάτων φυσικού αερίου στην ευρύτερη περιοχή μπορεί να επαναπροσδιορίσει τον χάρτη της Ευρώπης και να μειώσει δραματικά την ενεργειακή της εξάρτηση από τρίτες χώρες», υπογράμμισε ο κ. Παναγόπουλος.

Στη συνέχεια, ανέφερε ότι η Ελλάδα ανέλαβε την Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε μία κρίσιμη στιγμή για το παρόν και το μέλλον της Ευρωπαικής Ένωσης. «Ως προεδρεύουσα χώρα επιδόθηκε στην επίλυση ζωτικής σημασίας θεμάτων που απασχολούν τον μέσο Ευρωπαίο πολίτη, όπως η ανάπτυξη, η ανεργία, η κοινωνική συνοχή και η μετανάστευση» επεσήμανε, προσθέτοντας ότι «μεταξύ άλλων, επί ελληνικής Προεδρίας, ολοκληρώθηκε η Τραπεζική Ένωση, προωθήθηκαν μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη δημιουργία ανάπτυξης και θέσεων εργασίας εναντίον της ύφεσης και της ανεργίας που απειλούν να διαρρήξουν τον κοινωνικό ιστό, δόθηκε βάρος στα θέματα της μετανάστευσης, της προστασίας συνόρων και τις μετακινήσεις πληθυσμών, προωθήθηκε η ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική της ΕΕ ως μοχλός δημιουργίας θέσεων εργασίας και ανάπτυξης κ.α.».

Ο κ. Παναγόπουλος τόνισε ότι «επιπλέον, με την ίδια Ατζέντα για θέματα διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προήδρευσε η Ελλάδα στο επετειακό Υπουργικό Συμβούλιο ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη τον Μάιο προς τιμήν της μεγαλύτερης διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συνέβη να λάβει χώρα επί ελληνικής Προεδρίας το 2003. Τη δέσμευσή τους για τη διεύρυνση επαναβεβαίωσαν και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι συμμετέχοντες. Σύμφωνα με τον Έλληνα πρέσβη, ενδεικτικό επίσης της σημασίας που αποδίδει η χώρα στις εξελίξεις της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου είναι η διοργάνωση της 3ης Υπουργικής Συνάντησης της ΕΕ με την Ένωση Αραβικών Κρατών στην Αθήνα.

Καταλήγοντας, ο κ. Παναγόπουλος επισήμανε ότι στο πλαίσιο της ελληνικής Προεδρίας, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην προώθηση της Συμφωνίας Διατλαντικού Εμπορίου και Επενδύσεων που θα τονώσει σημαντικά το εμπόριο, τις επενδύσεις και την απασχόληση και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Τέλος, δεδομένου και του ενδιαφέροντος των παρισταμένων, ο κ. Παναγόπουλος προέβη επίσης σε παρουσίαση των εξελίξεων στις σχέσεις της Ελλάδας με χώρες της περιοχής (Τουρκία, ΠΓΔΜ), ενώ αναφέρθηκε και στην «πρόσφατη κινητικότητα» στο Κυπριακό, εκφράζοντας ιδιαίτερη εκτίμηση για το ρόλο και τη συμβολή της ελληνοαμερικανικής κοινότητας.

By