Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

ΗΠΑ: Ο χρόνος μετρά αντίστροφα και ο Fitch απειλεί

Tο θρίλερ της χρεοκοπίας

CongressΕνώ ο δημοσιονομικός γκρεμός απέχει μόλις λίγες ώρες, στη Γερουσία, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι συνεχίζουν τις συνομιλίες και βρίσκονται κοντά σε συμφωνία και ο οίκος αξιολόγησης Fitch απείλησε την Ουάσινγκτον με υποβάθμιση.

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch απείλησε την Ουάσινγκτον με υποβάθμιση της πιστοληπτικής της εάν δεν βρεθεί λύση για το όριο δανεισμού, την ώρα που οι συνομιλίες στο Κογκρέσο έχουν αρχίσει να καταρρέουν εξαιτίας της διαφωνίας των Ρεπουμπλικανών που πρόσκεινται στο Tea Party.   Ο οίκος έθεσε σε παρακολούθηση με αρνητικές προοπτικές το ΑΑΑ της Ουάσινγκτον, με ορίζοντα εξαμήνου.

Οι ηγέτες των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων στην αμερικανική Γερουσία συνεχίζουν τη διαπραγμάτευση σχετικά με το σχέδιο νόμου που θα επιτρέπει την αύξηση του ορίου δανεισμού του αμερικανικού κράτους και θα παρέχει προσωρινή κρατική χρηματοδότηση. Σύμφωνα με γερουσιαστές οι ηγετικές ομάδες Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων είναι κοντά στην επίτευξη της συμφωνίας, παραταύτα υπάρχουν σημεία που πρέπει να διευθετηθούν.

Τόσο η Γερουσία όσο και η Βουλή των Αντιπροσώπων έχουν προγραμματιστεί συγκλίσεις σήμερα, Τετάρτη, όπου θα συζητηθεί οποιαδήποτε συμφωνία και αν επέλθει. Το Κογκρέσο αγωνίζεται επί σειρά ημερών να φτάσει σε συμφωνία πριν από την καταληκτική προθεσμία της Πέμπτης, όταν το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών έχει πει ότι θα ξεπεραστεί το νόμιμο όριο του δανεισμού της χώρας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank, Anshu Jain, υποστηρίζει ότι η χρεοκοπία θα ήταν «απόλυτα καταστροφική».»Δεν έχω να κάνω συστάσεις προς αυτό το κοινό… περί της τοποθέτησης ενός ενισχυμένου επιδέσμου σε μια ανοιχτή πληγή», δήλωσε ο ίδιος το Σάββατο κατά το συνέδριο, που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών στην Ουάσιγκτον (IIF).

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας προειδοποίησε το Σάββατο ότι οι ΗΠΑ απέχουν μόνο λίγες ημέρες από το να προκαλέσουν μια παγκόσμια οικονομική καταστροφή εκτός εάν οι πολιτικοί συμφωνήσουν σε ένα σχέδιο αύξησης του ορίου του χρέους δανεισμού και να αποφευχθεί η χρεοκοπία.

«Βρισκόμαστε πέντε μέρες μακριά από μια πολύ επικίνδυνη στιγμή. Απευθύνω έκκληση στους βουλευτές να βρουν γρήγορα μια λύση προτού φτάσει η καταληκτική ημερομηνία για το ύψος του χρέους.. Η αδράνεια θα μπορούσε να έχει ως συνέπειες την αύξηση των επιτοκίων, στην πτώση της εμπιστοσύνης και στην επιβράδυνση της ανάπτυξης» προειδοποίησε ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας Jim Yong Kim.

Ο κυβερνήτης της Τράπεζας της Γαλλίας Κριστιάν Νουαγέ προειδοποίησεb και αυτός για τις συνέπειες  από μια στάση πληρωμών στις ΗΠΑ η οποία θα προκαλούσε, όπως υπογραμμίζει, εξαιρετικά βίαιη αναταραχή στο σύνολο των χρηματαγορών του πλανήτη.

«Αν επρόκειτο να έχουμε (…) ένα ατύχημα στο αμερικανικό χρέος, αυτό θα αποτελούσε, όπως είπε το ΔΝΤ, ένα κεραυνό για τις χρηματαγορές, θα προκαλούσε εξαιρετικά βίαιες και βαθιές παγκόσμιες αναταράξεις», υπογράμμισε ο Νουαγέ σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας «Le Figraro».

Ο Jamie Dimon, διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase και ο Baudouin Prot, πρόεδρος της BNP Paribas, δήλωσαν ότι μια χρεοκοπία θα έχει δραματικές συνέπειες για αξιόχρεο των ΗΠΑ και το δολάριο, σημείωσαν δε ότι είναι πιθανό να βυθίσει τον κόσμο εκ νέου σε ύφεση.

Το Σάββατο, ο J. Dimon δήλωσε πως οι τράπεζες ξοδεύουν ήδη «τεράστια ποσά», καθώς προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο αδυναμίας πληρωμών, που, όπως είπε, θα απειλήσει την παγκόσμια ανάκαμψη μετά την οικονομική κρίση της περιόδου 2007-2009.

«Χρειαζόμαστε παγκόσμια ανάπτυξη», είπε ο ίδιος. «Είμαστε στα πρόθυρα να την αποκτήσουμε. Παρακαλώ, ας μην πυροβολήσουμε οι ίδιοι τα πόδια μας».

Το αμερικανικό shutdown χτυπά βιομηχανίες της Βρετανίας

Εκτός εργασίας όπως και οι περίπου 800.000 δημόσιοι ομοσπονδιακοί υπάλληλοι στις ΗΠΑ είναι εκατοντάδες εργαζόμενοι σε μεγάλες βιομηχανίες στη Βρετανία όπως η εταιρεία οπλικών συστημάτων άμυνας και αεροδιαστημικής BAE Systems, η εταιρεία υπηρεσιών ασφαλείας G4S και η Serco που παρέχει υπηρεσίες στις κυβερνήσεις.

Η BAE ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι σε περίπου 1200 εργαζόμενους είπαν να μην πάνε για δουλειά.

Η επικεφαλής της G4S Americas Fiona Walters ανέφερε ότι το «λουκέτο» στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει επηρεάσει τους εργαζόμενους της G4S που παρέχουν διοικητική υποστήριξη όπως η έκδοση της μισθοδοσίας και η πρόσληψη προσωπικού παρά απαραίτητες υπηρεσίες ασφαλείας.

«Δεν αναμένουμε κάποια συνέπεια βραχυπρόθεσμα ωστόσο αν συνεχιστεί το λουκέτο ο αντίκτυπος της υποχρεωτικής αργίας μη απαραίτητων δημοσίων υπαλλήλων σε βοηθητικές υπηρεσίες όπως η τιμολόγηση και η προμήθεια μπορεί να είναι η επιβράδυνση των πληρωμών. Επίσης μπορεί να έχουν συνέπειες σε επιχειρηματικές συμφωνίες με την κυβέρνηση μας» δήλωσε η Walters στο CNBC.

Εκπρόσωπος της Serco είπε ότι «μερικοί εκατοντάδες» από τους περίπου 8.500 εργαζόμενους με έδρα τις ΗΠΑ είναι προσωρινά εκτός δουλειάς σαν αποτέλεσμα του λουκέτου με τη «συντριπτική πλειοψηφία» αυτών να βρίσκονται σε τακτική άδεια μετ’ αποδοχών.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By