Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

ΗΠΑ: Παραιτείται ο υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ

Επισήμως, η παραίτηση θα υποβληθεί εντός της ημέρας

tsak-xeigkel

Tην παραίτησή του πρόκειται να υποβάλλει ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Τσακ Χέιγκελ, σύμφωνα με τους New York Times, οι οποίοι επικαλούνται πηγές μέσα από την κυβέρνηση Ομπάμα.

Την εν λόγω πληροφορία επιβεβαιώνει και πηγή του πρακτορείου Associated Press, το οποίο σημειώνει ότι η παραίτηση θα υποβληθεί εντός της ημέρας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος αναμένεται να ανακοινώσει αργότερα εντός της Δευτέρας και επισήμως την παραίτηση του κ. Χέιγκελ, φέρεται να έλαβε την απόφαση να αντικαταστήσει τον μόνο Ρεπουμπλικανό του υπουργικού του συμβουλίου την Παρασκευή, μετά από σειρά συναντήσεων τις οποίες είχε με ανώτατα κυβερνητικά στελέχη, αλλά και με τον ίδιο τον υπουργό Άμυνας τις δύο τελευταίες εβδομάδες.

Η κίνηση θεωρείται ως παραδοχή ότι για την αντιμετώπιση του κινδύνου του Ισλαμικού Κράτους σε στρατιωτικό επίπεδο χρειάζονται ηγετικά στοιχεία τα οποία πρέπει να διαθέτει ο επικεφαλής του Πενταγώνου, διαφορετικά από εκείνα του κ. Χέιγκελ.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ είχε κληθεί να αντιμετωπίσει την ανάγκη για ριζικές μειώσεις στον προϋπολογισμό των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, αλλά και την αποχώρηση του μεγαλύτερου μέρους των στρατευμάτων των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν, η οποία ολοκληρώνεται τον Δεκέμβριο.

«Η επόμενη διετία χρειάζεται έμφαση σε διαφορετικά στοιχεία», δήλωσε κυβερνητική πηγή στους New York Times, η οποία επέμεινε στο γεγονός ότι δεν πρόκειται για αποπομπή, αλλά για κοινή απόφαση των Μπαράκ Ομπάμα και Τσακ Χέιγκελ.

By