Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

ΗΠΑ – Ρωσίας: Τα έξι σημεία της συμφωνίας

Χαιρετίζουν οι ηγέτες διεθνώς | Ετοιμοπόλεμος ο Ομπάμα

Mideast SyriaΠεριθώριο μίας εβδομάδας δίνουν Ηνωμένες Πολιτείες και Ρωσία στον Μπασάρ αλ-Άσαντ, προκειμένου να παραδώσει αναλυτικές πληροφορίες για το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας. Μετά από τριήμερες διαπραγματεύσεις στη Γενεύη, οι δύο χώρες κατέληξαν σε ένα πλαίσιο κοινών ενεργειών, με στόχο την επιβολή διεθνούς ελέγχου στα χημικά όπλα της Συρίας και κατόπιν την καταστροφή τους.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο στρατιωτικής δράσης, στην περίπτωση που η Δαμασκός αθετήσει τη συμφωνία. Η συμφωνία δεν προβλέπει τη χρήση βίας, σχολίασε αντίθετα ο Ρώσος ομόλογός του, Σεργκέι Λαβρόφ.

Αντιρρήσεις από την αντιπολίτευση

Η συριακή αντιπολίτευση απορρίπτει την συμφωνία Μόσχας και Ουάσινγκτον για το χημικό αφοπλισμό της Δαμασκού. Από την Κωνσταντινούπολη, ο στρατηγός του Ελεύθερου Συριακού Στρατού Σαλίμ Ιντρίς τόνισε ότι ο πόλεμος εναντίον του καθεστώτος Άσαντ θα συνεχιστεί:

«Δεν αναγνωρίζουμε τη ρωσική πρωτοβουλία και πιστεύουμε ότι οι Ρώσοι και το εγκληματικό καθεστώς της Δαμασκού παίζουν παιχνίδια και προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο. Θα διευκολύνουμε την αποστολή των επιθεωρητών στη χώρα, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι δεν θα προχωρήσουμε σε κατάπαυση του πυρός με τις δυνάμεις του Άσαντ».

Έτερος στρατιωτικός αξιωματούχος των ανταρτών πάντως, φέρεται να δήλωσε ότι δεν θα επιτραπεί η πρόσβαση των επιθεωρητών στη χώρα.

syria

Η συμφωνία 

-Ηνωμένες Πολιτείες και Ρωσία καλούν τον Μπασάρ αλ-Άσαντ να συμμορφωθεί με οδικό χάρτη έξι σημείων για τα χημικά όπλα.

-Οι δύο χώρες συμφώνησαν πως πρώτο βήμα είναι ο καθορισμός του τύπου και της ποσότητας των φονικών όπλων και αμέσως μετά η επιβολή διεθνούς ελέγχου.

-Το καθεστώς της Δαμασκού έχει περιθώριο μίας μόλις εβδομάδας για να προβεί σε πλήρη καταγραφή του χημικού οπλοστασίου.

-Ουάσιγκτον και Μόσχα απαιτούν από τη Συρία να παραχωρήσει άμεσα πλήρη πρόσβαση στους επιθεωρητές του ΟΗΕ που θα διερευνήσουν τους αποθηκευτικούς χώρους.

-Βασικό σημείο της συμφωνίας είναι πως τα χημικά όπλα πρέπει να καταστραφούν στο σύνολό τους, ακόμα κι αν χρειαστεί να μεταφερθούν εκτός Συρίας.

-Όσο για το ενδεχόμενο μη συμμόρφωσης του Άσαντ, η συμφωνία παραπέμπει στο Κεφάλαιο 7 της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών, που προβλέπει μεταξύ άλλων και προσφυγή στη βία.

-Η επιλογή της καθεστωτικής τηλεόρασης της Συρίας να μεταδώσει απευθείας τις δηλώσεις Κέρι – Λαβρόφ, ερμηνεύτηκε από αναλυτές ως ένδειξη πως ο Άσαντ προτίθεται να συνεργαστεί.

Χίλιοι τόνοι χημικών

Στη Συρία υπάρχουν 45 εγκαταστάσεις, οι οποίες συνδέονται με το χημικό στρατιωτικό πρόγραμμα, δήλωσε υψηλά ιστάμενος εκπρόσωπος των ΗΠΑ στους δημοσιογράφους, όπως μεταδίδουν τα ρωσικά μέσα, λίγο μετά την ανακοίνωση για την επίτευξη συμφωνίας για την παράδοση των χημικών όπλων της Συρίας σε διεθνή έλεγχο, η οποία επιτεύχθηκε κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ με του επικεφαλής του ΥΠΕΞ της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Λαβρόφ στη Γενεύη.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, εικάζεται πως όλες οι εγκαταστάσεις σήμερα βρίσκονται υπό το έλεγχο των δυνάμεων του Μπασάρ Άσαντ. Η Ρωσία συμφώνησε με την εκτίμηση των ΗΠΑ ότι η Συρία διαθέτει 1000 τόνους στρατιωτικών χημικών ουσιών.

obamasyria

Ετοιμοπόλεμος ο Ομπάμα 

Η ρωσο-αμερικανική συμφωνία για τη διάλυση του συριακού χημικού οπλοστασίου συνιστά «μία πρόοδο», δήλωσε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα, ελπίζοντας πως ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ «θα σταθεί στο ύψος των δεσμεύσεών του».

«Καλωσορίζω ως πρόοδο τη συμφωνία που επιτεύχθηκε ανάμεσα στις ΗΠΑ και στη Ρωσία» στη Γενεύη, που συνιστά έναν «σημαντικό σταθμό», ανέφερε σε μία δήλωση ο Ομπάμα, διευκρινίζοντας πως οι ΗΠΑ «είναι έτοιμες να επέμβουν σε περίπτωση αποτυχίας της διπλωματίας».

Χαιρετίζουν τη συμφωνία

Τη συμφωνία για τη Συρία χαιρετίζουν το Βερολίνο και το Λονδίνο. Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ χαιρέτισε σήμερα τη συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας για το συριακό χημικό οπλοστάσιο και δήλωσε ότι τώρα θα ξεκινήσει με εντατικούς ρυθμούς το έργο της εφαρμογής του σχεδίου.

Τη συμφωνία χαιρέτισε σήμερα και το Βερολίνο. Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βέστερβέλε δήλωσε ότι οι πιθανότητες εξεύρεσης πολιτικής λύσης στη συριακή κρίση αυξήθηκαν «σημαντικά» ύστερα από τη συμφωνία. »Αν τα λόγια ακολουθήσουν οι πράξεις, οι πιθανότητες για μία πολιτική λύση θα έχουν αυξηθεί σημαντικά», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Γερμανός υπουργός. »Μία ειρήνη διαρκείας…μπορεί να επιτευχθεί μονάχα μέσω μία πολιτικής συμφωνίας και όχι μίας στρατιωτικής λύσης», πρόσθεσε ο ίδιος.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν χαιρέτισε μεν τη συμφωνία, αλλά τόνισε ότι αυτή θα έπρεπε να σταθεί ευκαιρία για να σταματήσουν τα «φρικτά δεινά» που υφίστανται οι Σύροι, δήλωσε εκπρόσωπός του. Ο Μπαν Κι-μουν δεσμεύτηκε ότι ο ΟΗΕ θα στηρίξει την εφαρμογή της συμφωνίας, είπε η εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών Βανίνα Μαεστράτσι.

Ικανοποίηση επικρατεί την ίδια ώρα στο Παρίσι για την συμφωνία της Γενεύης. Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς έκανε λόγο για ένα σημαντικό βήμα προόδου.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By