Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΗΠΑ – Ρωσία: Κοινό συμφέρον για σταθερότητα στη Συρία

Κατά τη συνάντηση του Τζον Κέρι με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα συμφωνήθηκε πως «ΗΠΑ και Ρωσία έχουν κοινό συμφέρον στην προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας και την ανάσχεση της εξάπλωσης του εξτρεμισμού».

kerry putinΥπογράμμισαν επίσης την ανάγκη να μην διασπαστεί η Συρία, σαν αποτέλεσμα της κρίσης που βιώνει και για το λόγο αυτό θα συμβάλλουν στη διοργάνωση διεθνούς διάσκεψης, για τον τερματισμό των πολεμικών συγκρούσεων.

Οι ΗΠΑ ζήτησαν μεταξύ άλλων από τη Ρωσία να σκληρύνει τη στάση της έναντι του καθεστώτος του Μπασάρ Αλ Άσαντ, την ώρα που στην Αμερική εντείνονται οι πιέσεις προς την κυβέρνηση Ομπάμα για εξοπλισμό των ανταρτών.

Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών έχουν λειτουργήσει ανασταλτικά στις επαφές της Ουάσινγκτον με τη Μόσχα. Η επίθεση του Ισραήλ στη Συρία, αλλά και οι δηλώσεις μέλους της αρμόδιας επιτροπής του ΟΗΕ πως οι αντάρτες ήταν αυτοί που έκαναν χρήση χημικών όπλων στον εμφύλιο, και όχι το καθεστώς Μπασάρ Αλ Άσαντ, άλλαξαν τα δεδομένα της διαπραγμάτευσης στη διεθνή κοινότητα.

Χαρακτηριστική είναι η στάση του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, φανατικού πολέμιου του καθεστώτος Άσαντ, ο οποίος  τάχθηκε κατά των ισραηλινών επιθέσεων κάνοντας λόγο για «απαράδεκτες επιθέσεις». «Κανένα πρόσχημα δεν μπορεί να δικαιολογήσει αυτή την επιχείρηση», δήλωσε και ζήτησε από τον ΟΗΕ να αναλάβει δράση για να βάλει τέλος στις επιθέσεις.

By