Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

G-20: Αγεφύρωτο το χάσμα ΗΠΑ-Ρωσίας για τη Συρία

Ψυχρή η ατμόσφαιρα μεταξύ Ομπάμα και Πούτιν

obama putinΧωρίς εντυπωσιακά αποτελέσματα ολοκληρώθηκε η 8η συνάντηση στην Αγία Πετρούπολη των 20 πλουσιότερων χωρών και των αναδυόμενων οικονομιών του πλανήτη. Και αυτή η συνάντηση αποκάλυψε τα όρια στις δυνατότητες παρέμβασης του θεσμού σε προβλήματα διεθνούς πολιτικής και τις εγγενείς αδυναμίες να αναδειχθεί σε υπολογίσιμο παράγοντα επίλυσης κρίσεων.

Η σύνοδος της «τελευταίας ευκαιρίας» για το Συριακό, όπως χαρακτηρίστηκε, δεν ικανοποίησε τις προσδοκίες. Οι 20 αρχηγοί κρατών αναχώρησαν από το εντυπωσιακό ανάκτορο του Κωνσταντίνου χωρίς να έχουν συμφωνήσει τι είναι το καλύτερο για την περίπτωση της Συρίας.

Ένδεκα από τις χώρες μέλη της Ομάδας G20 καταδίκασαν την επίθεση της 21ης Αυγούστου με χημικά όπλα στη Συρία και ζήτησαν να δοθεί μία αυστηρή διεθνής απάντηση, επισήμανε ο Λευκός Οίκος.

«Τα στοιχεία σαφώς καταδεικνύουν πως η συριακή κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για την επίθεση, η οποία έγινε με έναν με έναν τύπο χημικών όπλων που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση» τονίσθηκε στην ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας, η οποία δημοσιεύθηκε ενώ περαιωνόταν η σύνοδος της G20.

Τη ανακοίνωση προσυπέγραψαν οι ηγέτες και εκπρόσωποι των ηγετών της Αυστραλίας, του Καναδά, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας, της Σαουδικής Αραβίας, της Ισπανίας, της Τουρκίας, της Βρετανίας και των ΗΠΑ.

Ωστόσο, στην ανακοίνωση δεν αναφέρεται σαφώς κάποιο αίτημα για ανάληψη στρατιωτικής δράσης.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος Πούτιν δήλωσε ότι οι θέσεις του ενισχύονται από την άρνηση των περισσότερων να συναινέσουν σε στρατιωτικό πλήγμα. «Όσοι επιθυμούν βομβαρδισμούς είναι μειονότητα» τόνισε ο Πούτιν αναφέροντας τη Γαλλία, τον Καναδά και την Αυστραλία. Τελικά η συνάντηση Ομπάμα – Πούτιν έγινε χωρίς να υπάρξει προσέγγιση, όπως είπε ο σύμβουλος επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής του ρώσου προέδρου.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By