Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

ΗΠΑ: 1 στους 2 δεν ξέρει ότι η καταγωγή του ανθρώπου είναι από τον πίθηκο

Απογοητευτικά τα δεδομένα για το «μεγαλύτερο κράτος του κόσμου»…

DARWIN

Στην πρόσφατη ομιλία του για την «Κατάσταση του Έθνους» (State of the Union Adress) που έγινε στις 28 Ιανουαρίου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα είχε δηλώσει ότι η Αμερική είναι το μεγαλύτερο και «ισχυρότερο κράτος του κόσμου». Η συγκεκριμένη αναφορά είναι εθιμοτυπική από τους προέδρους των ΗΠΑ και χρησιμοποιείται ανά τακτικά χρονικά διαστήματα από τον εκάστοτε «πλανητάρχη».

Πάντως, οι βασικές επιστημονικές γνώσεις και γενικότερα η ευρεία αντίληψη του μέσου αμερικανού δείχνουν ότι ο παραπάνω ισχυρισμός μάλλον δεν ισχύει.

Σε έρευνα του Εθνικού Ιδρύματος Επιστημών των ΗΠΑ που έγινε σ” ένα δείγμα 2.000 πολιτών μόνο το 74% ξέρει ότι η Γη γυρίζει γύρω από τον Ήλιο και το 52% αγνοεί ότι ο σύγχρονος άνθρωπος έλκει την καταγωγή του από τον πίθηκο.

Στις 9 ερωτήσεις που αφορούσαν βασικές γνώσεις βιολογίας και φυσικής, οι ερωτηθέντες πέτυχαν κατά μέσο όρο 6,5 σωστές απαντήσεις. Παρά τα μέτρια αποτελέσματα όσον αφορά τις επιστημονικές γνώσεις τους, οι 9 στους 10 είπαν ότι ενδιαφέρονται πολύ ή αρκετά για τις νέες ιατρικές ανακαλύψεις.

By