Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ηράκλειο: Αποδοκιμασίες μελών της Χ.Α. στην ορκωμοσία του περιφερειακού συμβουλίου

Στην ορκωμοσία παρευρέθηκε ο βουλευτής της Χ.Α  Κ. Μπαρμπαρούσης

Mparmparousis

Με αποδοκιμασίες κατά των μελών της Χρυσής Αυγής έγινε στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου η τελετή ορκωμοσίας του νέου Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης και του επανεκλεγέντα περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη.

Ειδικότερα, πριν ξεκινήσει η τελετή της ορκωμοσίας, έξω από τη Βασιλική του Αγίου Μάρκου έγινε διαμαρτυρία της «Ανυπόταχτης Κρήτης», η οποία ωστόσο εκπροσωπείται στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ενώ η παρουσία του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Κ. Μπαρμπαρούση, που βρισκόταν στο χώρο μαζί με τον εκλεγμένο περιφερειακό σύμβουλο που στηρίχθηκε από τη ΧΑ, Γιώργο Σπυρόπουλο, πυροδότησε αντιδράσεις, με συνθήματα εναντίον τους και εναντίον της Χρυσής Αυγής, τόσο κατά την είσοδο τους όσο και κατά την έξοδο τους από τον ναό.

Κατά την τελετή της ορκωμοσίας, ο περιφερειάρχης Κρήτης έστειλε μήνυμα συμπόρευσης και συνεργασίας σε Τοπική Αυτοδιοίκηση, Εκκλησία, φορείς και πολίτες, στη διεκδίκηση πόρων, υπηρετώντας τον συγκρητισμό και την ισόρροπη ανάπτυξη της Κρήτης, όπως τόνισε.

«Ο συγκρητισμός και η ισόρροπη ανάπτυξη της Κρήτης θα έχουν συνέχεια την πενταετία 2014- 2019, στο πλαίσιο υλοποίησης και του νέου ΠΕΠ 2014- 2020, με τη συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των φορέων, των πολιτών, τη στήριξη της Εκκλησίας» τόνισε ο περιφερειάρχης, στην τελετή που έγινε παρουσία βουλευτών, δημάρχων του νησιού, εκπροσώπων παραγωγικών τάξεων, φορέων, Στρατιωτικών Αρχών και πλήθους πολιτών.

Στην τελετή ορκωμοσίας χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Λάμπης Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίος, ενώ συμμετείχε και ο Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος. Αμέσως μετά την ορκωμοσία του περιφερειάρχη Κρήτης και των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο Σταύρος Αρναουτάκης, σε σύντομο χαιρετισμό του, ανέφερε ότι η Περιφέρεια Κρήτης βρίσκεται μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις, αναπτυξιακές, περιβαλλοντικές, κοινωνικές, προκλήσεις που πρέπει να τις αντιμετωπίσει η νέα Περιφερειακή Αρχή με συστηματικότητα και χωρίς χρονοτριβή.

Διαθέτουμε- τόνισε- τα απαραίτητα εργαλεία και πρέπει να τα χρησιμοποιήσουμε με τον βέλτιστο τρόπο. Το νέο ΠΕΠ 2014- 2020 αποτελεί μια καλή απάντηση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Η ανάκαμψη θα προκύψει από την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, την ενίσχυση της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής, την αναβάθμιση του περιβάλλοντος, καθώς και την εφαρμογή ολοκληρωμένων σχεδίων αστικής και χωρικής ανάπτυξης. Διεκδικούμε πρόσθετες σημαντικές χρηματοδοτήσεις από τα τομεακά του νέου ΕΣΠΑ, καθώς και από άλλες ευρωπαϊκές πηγές για την κάλυψη αναγκών σε υποδομές και τη διαχείριση τους. Προβλέπουμε, την επόμενη πενταετία, να προσελκύσουμε 1,5 δισ. ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους και εθνικούς πόρους, υπογράμμισε ο περιφερειάρχης Κρήτης. Επισήμανε ακόμη ότι στη νέα προγραμματική περίοδο απαιτείται ισχυρός συντονισμός στους τομείς του περιβάλλοντος, της επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας, αλλά και στην κοινωνική πολιτική.

Επιπλέον, ο κ. Αρναουτάκης τόνισε: «Σήμερα κάνουμε μια νέα αρχή στηριζόμενοι στις εμπειρίες της προηγούμενης περιόδου. Συνεχίζουμε μια συλλογική προσπάθεια για την ανάκαμψη της Κρήτης, υπηρετώντας τον συγκρητισμό και σε αυτή την πορεία όλες οι πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις έχουν θέση, γιατί έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε και κάνουμε πράξη την ισόρροπη ανάπτυξη της Κρήτης».

By