Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Τραγικός απολογισμός από τις συγκρούσεις στην Πόλη

Ηρεμία επικράτησε χθες τη νύχτα στην Κωνσταντινούπολη – Η Αστυνομία αποχώρησε από την πλατεία Ταξίμ

tourkiaΜετά απο τρεις ημέρες σφοδρών συγκρούσεων στην Κωνσταντινούπολη, αλλά και την εξάπλωση των ταραχών σε πολλές πόλεις της τουρκικής επικράτειας, τη νύχτα του Σαββάτου επικράτησε σχετική ηρεμία, χωρίς εστίες μεγάλης έντασης.

Έπειτα από τα επεισόδια του Σαββάτου, η Αστυνομία αποχώρησε από την πλατεία Ταξίμ, επιτρέποντας την επιστροφή των διαδηλωτών και ηρεμώντας τα πνεύματα.

Στη συνοικία Τουναλί της Αγκυρας εκατοντάδες διαδηλωτες είχαν ανάψει χθες φωτιές, ενω οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση δακρυγόνων και χημικών προκειμένου να απωθήσουν ολιγομελείς ομάδες νεαρών που πέταξαν πέτρες προς το γραφείο του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Μουαμέρ Γκιουλέρ μόνο κατα τη διάρκεαι του Σαββάτου, έλαβαν χώρα 90 διαφορετικές διαδηλώσεις, με την Αστυνομία να προβαίνει σε 939 συλλήψεις.

Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί κατά τη διάρκεια των οδομαχιών που έχουν σημαδέψει την Κωνσταντινούπολη κατά τις τελευταίες ημέρες, ενώ εκατοντάδες ακόμα έχουν τραυματιστεί στην Άγκυρα, σύμφωνα με ιατρικές πηγές του πρακτορείου Reuters.

Καταγγελίες από τις οργανώσεις προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Πολλές οργανώσεις προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατήγγειλαν τις βιαιότητες των δυνάμεων της τάξης και η Διεθνής Αμνηστία ανακοίνωσε ότι υπάρχουν δύο νεκροί και τουλάχιστον χίλιοι τραυματίες, στοιχεία που δεν έχουν επιβεβαιωθεί από επίσημη πηγή.

Οι συμμαχικές δυτικές χώρες, οι ΗΠΑ και η Βρετανία, κάλεσαν την τουρκική κυβέρνηση να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν χθες βράδυ στη Νέα Υόρκη για να δηλώσουν την υποστήριξή τους στους διαδηλωτές στην Τουρκία.
Συγκέντρωση αλληλεγγύης της Δευτέρα
Ελληνικές, τουρκικές και κουρδικές αριστερές οργανώσεις πραγματοποιούν τη Δευτέρα 3 Ιουνίου (5:30 μ.μ.) συγκέντρωση αλληλεγγύης στους Τούρκους διαδηλωτές στην τουρκική πρεσβεία, στην συμβολή των οδών Βασ. Σοφίας και Ρηγίλλης.

Αμετακίνητος ο Ερντογάν

Πάντως, ο πρωθυπουργός Ερντογάν έχει προειδοποιήσει πως δεν πρόκειται να επιτρέψει την μετατροπή της Ταξίμ σε «μία περιοχή όπου οι εξτρεμιστές κινούνται ανενόχλητοι».

Σε μαγνητοσκοπημένο τηλεοπτικό του μήνυμα ο πρωθυπουργός της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε αμετακίνητος για το σχέδιο ανάπλασης της πλατείας Ταξίμ και κάλεσε τους διαδηλωτές να βάλουν τέλος στις διαμαρτυρίες τους.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε χαρακτηριστικά πως οι διαδηλωτές δεν αντιπροσωπεύουν την πλειοψηφία της κοινής γνώμης και τους κατηγόρησε για εσκεμμένη πρόκληση έντασης και επεισοδίων. Αναφορικά με την εκτεταμένη χρήση χημικών από τις αστυνομικές δυνάμεις αλλά και την βίαιη αντιμετώπιση των διαδηλωτών, σχολίασε πως το θέμα θα διερευνηθεί, όπως μετέδωσε το Al Jazeera.

Αμφισβήτησε ξεκάθαρα πως πρόκειται για κοινωνική διαμαρτυρία κατά της πολιτικής που ασκείται στη χώρα και σημείωσε πως «Κάθε τέσσερα χρόνια έχουμε εκλογές και το έθνος αποφασίζει. Εκείνοι που έχουν πρόβλημα με τις κυβερνητικές πολιτικές μπορούν να εκφράσουν τις απόψεις τους στο πλαίσιο του νόμου και της δημοκρατίας», στο τηλεοπτικό του μήνυμα.

By