Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ψηφοφορία – θρίλερ στην κυπριακή βουλή

Η ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου θεωρείται δύσκολη. “Εκκληση Αναστασιάδη να υπερψηφίσουν τα κόμματα.

 

Anastasiadis kipros“Ολα τα βλέμματα είναι στραμμένα στη ψηφοφορία-θρίλερ της Καθαρής Δευτέρας για την έγκριση του νομοσχεδίου για το «κουρεμα» των καταθέσεων. Ασφυκτική είναι η πίεση της ευρωπαϊκής πλευράς για την κύρωση της συμφωνίας, ενώ ο Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε πως η Κύπρος είναι ένας κράτος υπό χρεοκοπία.

Με διάγγελμά του, ο Κύπριος πρόεδρος ενημερώσε τον κυπριακό λαό για τις συνέπειες μιας άτακτης χρεοκοπίας, ενώ τόνισε ότι η Κύπρος είναι ένας κράτος υπό χρεοκοπία και ζει τις πιο τραγικές στιγμές από το 1974. «Βρισκόμαστε σε κατάσταση έκακτης ανάγκης» τόνισε το βράδυ της Κυριακής.

Μάλιστα, τόνισε ότι θα δοθούν στους καταθέτες ομόλογα φυσικού αερίου.  Επίσης, ο πρόεδρος κάλεσε όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο, τονίζοντας βέβαια ότι θα σεβαστεί την απόφαση τους.

Η προγραμματισθείσα για τις 16.00 το απόγευμα σήμερα συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων, κατά την οποία το νομοθετικό σώμα εκαλείτο να ψηφίσει επί του νομοσχεδίου για το κούρεμα των καταθέσεων, αναβάλλεται για αύριο. Δείτε όλο το νομοσχέδιο.

Η ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου θεωρείται δύσκολη, καθώς θα πρέπει να συγκεντρωθούν 29 θετικοί ψήφοι μεταξύ των 56 συνολικών εδρών του κυπριακού Κοινοβουλίου.

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, σκοπός του νομοσχεδίου είναι η θέσπιση νομοθεσίας για τέλος επί των καταθέσεων που κατέχουν φυσικά και νομικά πρόσωπα σε πιστωτικά ιδρύματα στη Δημοκρατία, που ανέρχεται για κάθε ευρώ καταθέσεως μέχρι 100.000 ευρώ σε πιστωτικά ιδρύματα στη Δημοκρατία την 17ην Μαρτίου 2013, στο 6,75%, και για κάθε ευρώ πάνω από εκατόν χιλιάδες στο 9.99%.

Συναντήσεις Αναστασιάδη με πολιτικούς για αλλαγή του κλίματος

Με τον γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος Νίκο Κατσουρίδη συναντήθηκε ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση της Βουλής για το σχέδιο διάσωσης του Eurogroup.

Ο κ. Κυπριανού φέρεται να επέδωσε στον κ. Αναστασιάδη εναλλακτική πρόταση του ΑΚΕΛ για την αντιμετώπιση της κρίσιμης κατάστασης , μετά την απόφαση του Eurogroup για κούρεμα των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες, ενώ ο Κύπριος πρόεδρος ερωτώμενος για τη στάση που τήρησε η Ελλάδα στην κρίσιμη συνεδρίαση απάντησε πως δεν ήταν αρνητική.

Το ΑΚΕΛ αποφάσισε να καταψηφίσει το νομοσχέδιο για το κούρεμα των καταθέσεων στην ψηφοφορία και η ΕΔΕΚ, τάχθηκε εναντίον του νομοσχεδίου και ανακοίνωσε ότι θα το καταψηφίσει στην ολομέλειας της Βουλής.

Ύστερα από συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου, ανακοίνωσε ότι το Κίνημα θα προτείνει επαναδιαπραγμάτευση της απόφασης του Eurogroup. Ο κ. Ομήρου τόνισε ότι το μέτρο αυτό «υπονομεύει την ασφάλεια των συναλλαγών, την ελευθερία των συμβάσεων και καταστρέφει την Κύπρο ως χρηματοπιστωτικό κέντρο».

Μάλιστα, αναφέρθηκε στον κ. Αναστασιάδη λέγοντας ότι οφείλει «να απορρίψει έναν ωμό εκβιασμό και ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα, ξένο προς την κοινοτική πρακτική της διαβούλευσης». Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Ομήρου είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επικοινώνησε μαζί μου σήμερα και εισηγήθηκε αναβολή της σημερινής έκτακτης συνεδρίας της Βουλής προκειμένου μέχρι αύριο να μελετηθούν κάποιες εναλλακτικές προτάσεις. Συνεπώς η συνεδρία της Βουλής έχει οριστεί για αύριο στις 4 το απόγευμα και στο μεταξύ υπάρχει πρόσκληση προς τους βουλευτές στις 11 η ώρα σε αίθουσα επιτροπών της βουλής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να έχει την ευκαιρία να εκθέσει τις απόψεις της κυβέρνησης».

Νωρίτερα, σε συνεχή διαβούλευση βρίσκονταν οι τράπεζες και ο Σύνδεσμος Τραπεζών Κύπρου σε σχέση με τα τεχνικά θέματα που απορρέουν από την απόφαση του Eurogroup.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, συγκαλέσθηκε συνεδρία του Συνδέσμου Τραπεζών. Πέρα τούτου, απανωτές εσωτερικές συσκέψεις πραγματοποιούνται, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, στην Κεντρική Τράπεζα στις οποίες μελετούνται τα τεχνικής φύσεως θέματα που αφορούν τις αποφάσεις του Eurogroup.

Σε συσκέψεις της ΚΤ συμμετέχουν από το πρωί στελέχη των κυπριακών τραπεζών σε μια προσπάθεια συντονισμού των όλων ενεργειών που απορρέουν από τις αποφάσεις του Eurogroup. Η θέση του προέδρου της Κεντρικής Τράπεζας στη συνάντηση ήταν πως όποιο και να είναι το αποτέλεσμα της ψήφισης του νομοσχεδίου από την κυπριακή Βουλή, θα υπάρξουν σημαντικές εκροές κεφαλαίων από την Κύπρο. Σε ερώτηση βουλευτών προς τον πρόεδρο Αναστασιάδη «ποιος εγγυάται ότι δεν θα υπάρξουν άλλα μέτρα», η απάντηση ήταν ξεκάθαρη: «Κανένας».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, συνεδρία για τεχνικής φύσεως θέματα πραγματοποιεί και η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα. Προς το παρόν, η Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να παγώσει τις εντολές πληρωμών και τις μεταφορές κεφαλαίων.

Τρίτη και την Τετάρτη κλειστές θα είναι οι τράπεζες στην Κύπρο, μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με την συμφωνία του Eurogroup και τις εγκρίσεις των απαιτούμενων νομοσχεδίων. Στην κίνηση αυτή προβαίνουν οι τράπεζες για να αποφευχθεί η άτακτη εκροή καταθέσεων λόγω του «κουρέματος».

Σε  ανακοίνωση που εξέδωσε  η ΟΤΟΕ δηλώνει πως είνα ι«εγκληματική»  η απόφαση του Eurogroup να ζητήσει από την κυπριακή κυβέρνηση να εγκρίνει το κούρεμα των καταθέσεων σε όλες τις Τράπεζες που λειτουργούν στην Κύπρο από 6,7% έως 9,9%.

Αναλυτικότερα, αναφέρει ότι  «καταδικάζει αυτή την εγκληματική απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο, η οποία αφαιρεί παράνομα και αυθαίρετα λαϊκές αποταμιεύσεις και δημιουργεί όρους αποσταθεροποίησης του τραπεζικού συστήματος γιατί κλονίζει στη συνείδηση των καταθετών και των συναλλασσόμενων το υπ” αριθμόν ένα προϊόν της Πίστης που πωλούν οι Τράπεζες και μάλιστα με την εγγύηση των κρατών και την οικονομική στήριξη των κοινωνιών».

Ακόμα, ξεκαθαρίζει ότι «με απόλυτη βεβαιότητα την πεποίθηση ότι το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα δεν κινδυνεύει δεδομένου, ότι, έχει ήδη δρομολογηθεί και βρίσκεται σε εξέλιξη η ανακεφαλαιοποίησή του, γεγονός που καθιστά εξασφαλισμένη τη λειτουργία των ελληνικών τραπεζών» και τονίζει ότι «οι καταθέσεις σε όλες τις Τράπεζες που λειτουργούν στην Ελλάδα είναι εξασφαλισμένες στο σύνολό τους και δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας στους πελάτες των Τραπεζών».

Αβέρωφ Νεοφύτου: «Δεν υπάρχουν εναλλακτικά σενάρια»

«Δεν νομίζω ότι υπάρχουν πολλά σενάρια», ανέφερε ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, σχολιάζοντας τις δηλώσεις πολιτικών αρχηγών για το ενδεχόμενο διερεύνησης εναλλακτικών λύσεων στο θέμα της απόφασης που λήφθηκε στο Eurogroup. O κ. Νεοφύτου τόνισε ότι θα πρέπει με σύνεση, σωφροσύνη, συλλογικότητα και ενότητα να αποφασίσουμε, να βάλουμε στη ζυγαριά τις συνέπειες της συγκεκριμένης απόφασης αλλά και τις πιθανές συνέπειες της απόρριψης αυτής της απόφασης.

Μαρίνος Σιζόπουλος: «Δεν είναι ειλικρινείς οι εταίροι μας»

«Επιβεβαιώνονται οι χειρότεροι των φόβων μας, ότι δηλαδή οι προθέσεις κάποιων εταίρων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Αντίθετα φαίνεται ξεκάθαρα ότι ο στόχος τους είναι να την οδηγήσουν στην εξουθένωση για να ελέγξουν στο τέλος τη διαχείριση του φυσικού αερίου είτε για να επιβάλουν στο τέλος μία λύση απαράδεκτη για το εθνικό μας θέμα» δήλωσε ο Μαρίνος Σιζόπουλος εξερχόμενος της σύσκεψης στο Προεδρικό και τόνισε πως «τα υπόλοιπα θα τα πούμε αύριο μετά τη συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου». «Δεν έχουμε αποκρύψει ούτε τα λάθη της προηγούμενης κυβέρνησης ούτε τη σημερινής. Αυτό που εμείς διαπιστώνουμε είναι ότι δεν υπάρχουν ειλικρινείς τοποθετήσεις από τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Υπάρχουν ακραίες απαιτήσεις οι οποίες συνεχώς κλιμακώνονται», συμπλήρωσε μετά από ερώτηση που δέχθηκε.

Μάριος Κάρογιαν: «Είναι σκληρά τα διλλήματα»

«Είναι πρωτοφανή αυτά που συμβαίνουν, δεν θα πω τα τετριμμένα περί αλληλεγγύης και τρόπου συμπεριφοράς. Είναι πολύ σκληρά τα δεδομένα μπροστά μας και σκληρά τα διλλήματα. Το κάθε κόμμα θα τοποθετηθεί αύριο. Αυτό που οφείλω να πω είναι ότι τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και σκληρά τα διλλήματα. Πάνω απ’ όλα θα πρέπει να είναι ξεκάθαρες κάποιες τοποθετήσεις. Οι διαζευχτικές προτάσεις που τέθηκαν απορρίφθηκαν, θα πρέπει να υπάρξουν εναλλακτικά σενάρια όπως είπαμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και το κάθε κόμμα θα πάρει τις δικές τους αποφάσεις. Εμείς κάναμε μία πρώτη ανταλλαγή απόψεων στην κοινοβουλευτική ομάδα και από εκεί και πέρα θα ακούσετε αύριο την τελική μας τοποθέτηση. Υπάρχουν για εμάς σκιές στην απόφαση που λήφθηκε ιδιαίτερα από το ΔΝΤ και τις προεκτάσεις που μπορεί να υπάρχουν. Μπορούν να υπάρξουν εναλλακτικά σενάρια και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξέρει τις δικές μας εισηγήσεις και το τι πιστεύουμε ότι μπορεί να γίνει.

Συμφωνία – σοκ για τους Κύπριους

“Επειτα από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις και με φήμες για εκβιασμούς της Γερμανίας, έκλεισε η συμφωνία για τη διάσωση της Κύπρου ύψους 10 δισ. ευρώ με μεγάλα ανταλλάγματα.

Η γνωστοποίηση των όρων της κυπριακής βοήθειας, ειδικά της εισφοράς στις τραπεζικές καταθέσεις, προκάλεσε πανικό στους πολίτες, οι οποίοι έσπευσαν να κάνουν ανάληψη των χρημάτων τους, ωστόσο, τα ΑΤΜ δεν λειτούργησαν, ενώ τα πολιτικά κόμματα εξέφρασαν τις έντονες αντιδράσεις τους, με το ΑΚΕΛ να σχεδιάζει πρόταση για δημοψήφισμα σχετικά με την παραμονή της χώρας στο ευρώ.

Έξω από το Προεδρικό Μέγαρο μεταφέρεται η διαμαρτυρία οργισμένων πολιτών σε σχέση με την πολιτική απόφαση που λήφθηκε στο Eurogroup. Περίπου 250 άτομα έχουν μαζευτεί έξω από το Προεδρικό εκφράζοντας την έντονη διαφωνία τους με την απόφαση για κούρεμα των καταθέσεων.

Υπό αυτό το κλίμα, καλούνται, απόψε αργά το βράδυ, να συνεδρίασουν οι πολιτικοί αρχηγοί, υπό τον προέδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, για τις τελευταίες εξελίξεις. Εντός των επόμενων τριών ημερών αναμένεται η έκτακτη συνεδρία της Βουλής ώστε να εγκριθούν τα νομοσχέδια που θέτουν σε εφαρμογή της αποφάσεις που λήφθηκαν στο Eurogroup. Την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί τελικά η επίσκεψη του Υπουργού Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή στη Μόσχα για επαφές με την Ρωσική Κυβέρνηση. Στο επίκεντρο των επαφών θα βρεθεί η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του υφιστάμενου δανείου από τη Ρωσία

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η επιβολή έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης στις καταθέσεις έως 100.000 ευρώ, με συντελεστή 6.75%, ενώ στις δε καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ θα επιβληθεί εισφορά με συντελεστή 9.9%.  Μάλιστα, η κυπριακή τηλεόραση μετέδιδε, νωρίτερα, πληροφορίες ότι η Γερμανία εκβίασε ανοιχτά την κυπριακή κυβέρνηση θέτοντας το δίλημμα: Είτε συμφωνείτε, είτε βγαίνετε από το ευρώ.

Επιπλέον, σύμφωνα με το Μνημόνιο, επιβάλλεται και φόρος στους τόκους των καταθέσεων, αυξάνεται ο εταιρικός φόρος και προωθούνται σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις, ώστε να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό ανάμεσα στα περίπου 10 δις. ευρώ -που είναι διατεθειμένη να παράσχει η Τρόικα- και τα 17 δις. όπου υπολογίζονται οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας. Ωστόσο, αποφεύχθηκαν νέες περικοπές μισθών και συντάξεων.   Η συμφωνία περιλαμβάνει, επίσης, ιδιωτικοποιήσεις, αύξηση φορολογίας κεφαλαίου και εισοδήματος και μείωση του τραπεζικού τομέα στο μέσο όρο της ΕΕ ως το 2018.

Επιγραμματικά το κυπριακό μνημόνιο περιλαμβάνει:

  • Μέτρα λιτότητας 4,5% του ΑΕΠ.
  • Ιδιωτικοποιήσεις
  • Εφάπαξ εισφορά 6,75% στις καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ και 9,9% για μεγαλύτερα ποσά. Το κούρεμα δεν θα αφορά στις καταθέσεις στην Ελλάδα.
  • Αύξηση του φόρου στις καταθέσεις
  • Αύξηση του εταιρικού φόρου στο 12, 5%
  • Μέτρα κατά του ξεπλύματος χρήματος
  • Συμφωνία για συμμετοχή της Ρωσίας στη χρηματοδότηση

Ο υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής δήλωσε, επίσης,  ότι ήταν μια ιστορικά δύσκολη απόφαση ευθύνης, η οποία, σημείωσε, παρά τις οδυνηρές πτυχές της, αποτρέπει την άτακτη χρεοκοπία της Κύπρου και της δίνει τη δυνατότητα να κάνει με αποφασιστικότητα μια νέα αρχή. Ο κ. Σαρρής τόνισε ότι λόγω της απειλής για κλείσιμο τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και του χάους που θα ακολουθούσε, έγινε αποδεκτό εκ των πραγμάτων αύξηση της φορολογίας σε τόκους και τέλος καταθέσεων. Αντί του προτεινόμενου από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κουρέματος των καταθέσεων κατά 40%, πρόσθεσε, επετεύχθη ένα εφάπαξ τέλος αλληλεγγύης επί των καταθέσεων, το οποίο θα συνοδεύεται από ισόποση ανταπόδοση του συγκεκριμένου ποσού με μετοχές συγκεκριμένων τραπεζικών οργανισμών.

Στη γραπτή δήλωση της η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, αναφέρει ότι «χαιρετίζω τη συμφωνία που επιτεύχθηκε σήμερα για την αντιμετώπιση των οικονομικών προκλήσεων της Κύπρου. Το ΔΝΤ πάντα έλεγε ότι θα υποστηρίξει μια λύση που θα είναι βιώσιμη, που θα χρηματοδοτείται πλήρως και η οποία θα διαθέτει την κατάλληλη κατανομή των βαρών. Πιστεύω ότι η συμφωνία πακέτο πληροί αυτούς τους τρεις στόχους. Σε αυτή τη βάση, έχω την πρόθεση να προβώ σε σύσταση προς το Διοικητικό Συμβούλιό μας το ΔΝΤ να συμβάλει στη χρηματοδότηση του πακέτου».

Σε κλίμα πανικού

Πανικοβλημένοι οι Κύπριοι παρακολουθούν τις εξελίξεις, καθώς το ποσό της εισφοράς, που συμφωνήθηκε στο Eurogroup, παρακρατείται ήδη-(αν και τα μέτρα δεν έχουν εγκριθεί ακόμα από τη Βουλή-, ενώ οι καταθέτες δεν μπορούν να κάνουν αναλήψεις μέσω των ΑΤΜ. Σημειώνεται ότι η συμφωνία αφορά αποκλειστικά τις τράπεζες της Κύπρου, και όχι την Τράπεζα της Κύπρου στην Ελλάδα.

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος Τύπου της Κεντρικής Τράπεζας, Αλίκης Στυλιανού δήλωσε σχετικά: «Είναι μια απόφαση του Eurogroup, δηλαδή των Υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης που λήφθηκε σήμερα το πρωί, στο πλαίσιο της πολιτικής συμφωνίας για το Πρόγραμμα Στήριξης της κυπριακής οικονομίας. Σχετικά έχει ήδη προβεί σε δηλώσεις ο Υπουργός Οικονομικών και έχει εκδοθεί Δήλωση από το Eurogroup. Η Κεντρική Τράπεζα προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, σε συνεννόηση με την Κυβέρνηση, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της».

Το δίλημμα της κυπριακής κυβέρνησης

Στο δίλημμα μεταξύ οριζόντιου κουρέματος καταθέσεων και άτακτου κλεισίματος δύο τραπεζών, με απώλεια όλων των καταθέσεων, βρέθηκε η Κύπρος, σύμφωνα με τον υπουργό Συγκοινωνιών, Τάσο Μητσόπουλο. «Είχαμε ενημερωθεί ότι η έκτακτη ρευστότητα στις τράπεζες θα τερματιστεί και ότι οι κυπριακές τράπεζες δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν και θα έκλειναν» είπε ο  υπουργός.

Δίκαιο το μέτρο, είπε ο Όλι Ρεν

Για ένα δίκαιο μέτρο που διευρύνει τη φορολογική βάση έκανε λόγο ο επίτροπος Όλι Ρεν, και ανέφερε ότι η εναλλακτική, ένα bail in, με ζημιές σε όλους τους μη εξασφαλισμένους καταθέτες, θα ήταν καταστροφική και θα είχε δυσμενέστερες επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία.

Όλη η ανακοίνωση του Eurogroup για την Κύπρο

«Το Eurogroup καλωσορίζει την πολιτική συμφωνία που επιτεύχθηκε με τις κυπριακές αρχές για το μελλοντικό πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής. Το πρόγραμμα θα βασίζεται σε φιλόδοξα μέτρα, ώστε να διασφαλιστεί η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα, προκειμένου να εφαρμοστεί η απαιτούμενη δημοσιονομική προσαρμογή και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα στηρίξουν την ανταγωνιστικότητα, καθώς και τη βιώσιμη και ισόρροπη ανάπτυξη, επιτρέποντας να αντιμετωπιστούν οι μακροοικονομικές ανισορροπίες.

Το Εurogroup χαιρετίζει την απόφαση για τον ανεξάρτητο έλεγχο, κατά του ξεπλύματος χρήματος στα κυπριακά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, περιλαμβάνοντας τη Moneyvall, έναν ιδιωτικό διεθνή ελεγκτικό οίκο. Σε περίπτωση που διαπιστωθούν προβλήματα, εκείνα θα διορθωθούν, στο πλαίσιο του προγράμματος.

 Το Eurogroup αναφέρεται στις κυπριακές αρχές για τα βήματα που έχουν κάνει προς την υιοθέτηση δημοσιονομικών μέτρων, τα οποία έχουν συμφωνηθεί με την Επιτροπή, σε συνεργασία με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Αυτά προβλέπουν, ειδικότερα, την υιοθέτηση μέτρων σταθεροποίησης που αναλογούν στο 4,5% του ΑΕΠ. Το Eurogroup καλωσορίζει τη δέσμευση των κυπριακών αρχών να επιταχύνουν τις προσπάθειες στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων.

Το Eurogroup καλωσορίζει τη δέσμευση των κυπριακών αρχών να λάβουν πρόσθετα μέτρα για τους ίδιους πόρους, ώστε να περιορίσουν το μέγεθος της οικονομικής βοήθειας που συνδέεται με το πρόγραμμα προσαρμογής. Αυτά τα μέτρα περιλαμβάνουν την εισαγωγή μιας εμπροσθοβαρούς εφάπαξ εισφοράς σταθερότητας που θα εφαρμόζεται σε καταθέτες που κατοικούν και δεν κατοικούν στην Κύπρο.

Τα πρόσθετα μέτρα περιλαμβάνουν την αύξηση της παρακράτησης φόρου στο κεφαλαιακό εισόδημα, την αναδιάρθρωση και ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, την αύξηση του εταιρικού φόρου και τη συμμετοχή των κατόχων αξιογράφων. Το Eurogroup προσβλέπει σε μια συμφωνία μεταξύ της Κύπρου και της Ρωσίας για χρηματική συνεισφορά.

To Eurogroup εκφράζει την πεποίθηση ότι αυτές οι πρωτοβουλίες και η αυστηρή εφαρμογή των συμφωνηθέντων όρων θα επιτρέψει στο κυπριακό δημόσιο χρέος, το οποίο προβλέπεται να φτάσει στο 100% του ΑΕΠ το 2020, να παραμείνει σε βιώσιμη τροχιά και να ενισχύσει την προοπτική οικονομικής ανάπτυξης. Η σημερινή εύθραυστη κατάσταση του χρηματοπιστωτικού τομέα της Κύπρου, σε συνδυασμό στο μεγάλο μέγεθός του σχετικά με το ΑΕΠ της χώρας, θα αντιμετωπιστεί μέσα από τον κατάλληλο περιορισμό του, με τον εγχώριο τραπεζικό τομέα αν φτάνει στα επίπεδα της ΕΕ, μέχρι το 2018, διασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό τη μακροχρόνια βιωσιμότητα και τις καταθέσεις. Παράλληλα, το Eurogroup χαιρετίζει το γεγονός ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί μια συμφωνία για τις ελληνικές θυγατρικές κυπριακών τραπεζών, που προστατεύουν τη σταθερότητα, τόσο του ελληνικού, όσο και του κυπριακού τραπεζικού συστήματος και δεν θα επιβαρύνει το ελληνικό δημόσιο χρέος. Με βάση αυτά τα δεδομένα, το Eurogroup θεωρεί ότι επί της αρχής, η οικονομική βοήθεια προς την Κύπρο θα διασφαλίσει την οικονομική σταθερότητα της Κύπρου και της ευρωζώνης συνολικά, με τη χορήγηση μιας οικονομικής βοήθειας, η οποία έχει περιοριστεί μέχρι τα 10 δις. ευρώ. Το Eurogrop θα καλωσόριζε μια συμβολή του ΔΝΤ στη χρηματοδότηση αυτού του προγράμματος.

Το Eurogroup καλεί τις κυπριακές αρχές και την Επιτροπή, σε συνεργασία με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, να ολοκληρώσουν τάχιστα το Μνημόνιο. Το Eurogroup θα εξετάσει τα έγγραφα του προγράμματος που έχουν ετοιμαστεί από την Τρόικα και από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, όταν αυτά καταστούν διαθέσιμα. Οι σχετικές εθνικές διαδικασίες που απαιτούνται για την έγκριση της οικονομικής βοήθειας μέσα από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, πρόκειται να δρομολογηθούν. Το Eurogroup αναμένει ότι το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης θα είναι σε θέση να εγκρίνει επίσημα την πρόταση για οικονομική στήριξη έως το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου του 2013, υπό την αίρεση της ολοκλήρωσης των εθνικών διαδικασιών έγκρισης της βοήθειας». καπενθήμερο του Απριλίου του 2013, υπό την αίρεση της ολοκλήρωσης των εθνικών διαδικασιών έγκρισης της βοήθειας».

 

 

[content_left title=»Επικεφαλής ΔΝΤ»][/content_left]

 

[content_left title=»Υπουργός Οικονομικών Γερμανίας»][/content_left]

 

 

[content_left title=»Πρόεδρος Eurogroup»][/content_left]

 

 

By