Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Η άμυνα της κυβέρνησης για την αμυντική βιομηχανία και ένα «καυγαδάκι»

Την ερχόμενη εβδομάδα θα δοθεί η επίσημη τελική απάντηση της κυβέρνησης στο e mail της τρόικας για την αμυντική βιομηχανία. Μέχρι τότε διαπραγμάτευση, λέει το Μαξίμου.

ELVOaΗ διαπραγμάτευση με τους δανειστές για την τελική τύχη των αμυντικών βιομηχανιών (ΕΑΣ, ΕΛΒΟ, ΛΑΡΚΟ) και των εργαζόμενων σε αυτές αναδεικνύεται σε πονοκέφαλο για την κυβέρνηση, λίγες ώρες πριν τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και με τα υπουργεία Οικονομικών και Άμυνας να διαφωνούν και ως προς τον χειρισμό επί της ουσίας του θέματος, αλλά και όσον αφορά το ποιος έχει «το πάνω χέρι» στην υπόθεση.

Ενδεικτικό είναι ότι ενώ προχθές πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών ανέφεραν ότι έχει σταλεί ήδη το e mail με την τεχνοκρατική αντιπρόταση της κυβέρνησης, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας χθες μετά τη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά δήλωσε στους δημοσιογράφους έξω από το Μέγαρο Μαξίμου ότι η απάντηση της Αθήνας θα σταλεί την ερχόμενη εβδομάδα, σε συνεννόηση με το συναρμόδιο υπουργείο, δηλαδή το Άμυνας.

Είχε προηγηθεί σύμφωνα με άλλες πληροφορίες η έκφραση ενόχλησης της αναπληρώτριας υπουργού Άμυνας Φώφης Γεννηματά, η οποία είναι και η καθ” ύλην αρμόδια για ΕΑΣ και ΕΛΒΟ, καθώς ο κ.Στουρνάρας εμφανιζόταν να έχει αναλάβει για λογαριασμό της κυβέρνησης το χειρισμό, αλλά και η διαφωνία μεταξύ των υπουργείων Οικονομικών και Άμυνας όσον αφορά αυτή καθεαυτή την κυβερνητική πρόταση, καθώς οι υπηρεσιακοί παράγοντες του Οικονομικών θεωρούσαν πολύ ακριβό το σχέδιο του Άμυνας, το οποίο τελικά δεν δέχτηκε η τρόικα. Εν τω μεταξύ συνεργάτες του πρωθυπουργού δεν έκρυβαν την ενόχληση τους για την επικοινωνιακή ανάδειξη του θέματος από την κ.Γεννηματά, προφανώς χωρίς συνεννόηση με το Μαξίμου.

Η κυβέρνηση δηλώνει ότι παραμένει σταθερή στην άποψη της για εκκαθάριση εν λειτουργία, ώστε να μην εμφανιστεί πως βάζει λουκέτο. Στόχος είναι να παρουσιαστεί ως νίκη η διατήρηση ορισμένων παραγωγικών μονάδων, παρά τις περισσότερες από τις σχεδιαζόμενες αρχικά απολύσεις εργαζομένων. 

Σύμφωνα με πληροφορίες η αντιπρόταση προς την τρόικα θα περιλαμβάνει μεγαλύτερη συρρίκνωση στα ΕΑΣ και μείωση του κόστους εθελουσίας (η οποία εθελουσία αποτελεί από τα βασικά σημεία διαφωνίας), προσπάθεια να μην μπει λουκέτο στην ΕΛΒΟ, αλλά να διατηρηθούν ορισμένες παραγωγικές δραστηριότητες και αναζήτηση τρόπου ώστεο η διάδοχη εταιρεία της ΛΑΡΚΟ να μην επιβαρυνθεί με τις παράνομες κρατικές ενισχύσεις της παλαιάς.

Το γεγονός ότι η διαπραγμάτευση παραμένει ανοιχτή ενώ ο κ.Σαμαράς εγκαινιάζει αύριο τη ΔΕΘ δημιουργεί ένα επιπλέον πολιτικό θέμα χειρισμού. Παρά τις πληροφορίες πως ο πρωθυπουργός θα αναφερόταν στο θέμα στην αυριανή ομιλία του, θέτοντας ως όριο το να παραμείνει ζωντανή έστω και συρρικνωμένη δραματικά η αμυντική βιομηχανία, υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι εν μέσω διαπραγμάτευσης θα ήταν λάθος να τοποθετηθεί ο κ.Σαμαράς, παίρνοντας πάνω του μία υπόθεση, η οποία έχει εξελιχθεί σε θρίλερ προτού καν η τρόικα πατήσει το πόδι της στην Αθήνα.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By