Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Η έλλειψη ύπνου συνδέεται με καταστροφή εγκεφαλικών κυττάρων

Ίσως είναι τελικά μάταιο να προσπαθεί κανείς να αναπληρώσει τον χαμένο ύπνο, αφού η ζημιά θα είναι μάλλον μη αναστρέψιμη

upnos_1

Για πρώτη φορά μια μελέτη συνδέει την απώλεια ύπνου με την καταστροφή του εγκεφαλικού ιστού, το ερώτημα όμως παραμένει, αν και κατά πόσο η ζημιά αυτή είναι όντως μη ανατρέψιμη και στους ανθρώπους, κάτι για το οποίο θα χρειαστούν περαιτέρω έρευνες.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, με επικεφαλής την καθηγήτρια Ζίγκριντ Βίζεϊ του Κέντρου Ύπνου και Κιρκαδιανής Νευροβιολογίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό νευροεπιστήμης «Journal of Neuroscience», σύμφωνα με το BBC, διαπίστωσαν ότι η παρατεταμένη έλλειψη ύπνου σε ποντίκια είχε ως συνέπεια να πεθάνει το 25% περίπου ορισμένων κυττάρων του εγκεφάλου τους.

Σε περίπτωση που κάτι ανάλογο ισχύει και για τους ανθρώπους, ίσως είναι τελικά μάταιο να προσπαθεί κανείς να αναπληρώσει τον χαμένο ύπνο, αφού η ζημιά θα είναι μάλλον μη αναστρέψιμη. Οι Αμερικανοί επιστήμονες ελπίζουν πάντως ότι κάποια ημέρα θα είναι δυνατό να αναπτυχθεί ένα φάρμακο που θα προστατεύει τον εγκέφαλο από τις παρενέργειες του ανεπαρκούς ύπνου.

eleipsi upnou

Οι ερευνητές φρόντισαν ώστε το πείραμα να προσομοιάζει με τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι. Μετά από αρκετές μέρες αϋπνίας, παρόμοιες με αυτές όσων εργάζονται σε νυχτερινές βάρδιες, τα πειραματόζωα είχαν χάσει περίπου το ένα τέταρτο μιας κατηγορίας νευρώνων (εγκεφαλικών κυττάρων), που εμπλέκονται στο να διατηρούν τον εγκέφαλο σε εγρήγορση.

Η Ζίγκριντ Βίζεϊ δήλωσε ότι το επόμενο βήμα θα είναι να εξεταστούν μετά θάνατο οι εγκέφαλοι εργαζομένων σε νυχτερινές βάρδιες, για να διαπιστωθεί αν παρατηρείται κάτι ανάλογο και σε αυτούς.

By