Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Η αβεβαιότητα εκτοξεύει τις τιμές των διαμαντιών

$17,7 εκατ. για ροζ πετράδι

diamondd

“Η πίεση φτιάχνει διαμάντια”, λένε, κι αυτό είναι μια ρήση αληθινή τόσο κυριολεκτικά, όσο και μεταφορικά. Έτσι και η πίεση που δέχεται η παγκόσμια οικονομία φαίνεται ότι σπρώχνει προς τα πάνω τις ήδη υψηλές τιμές των διαμαντιών.

Για του λόγου το αληθές, αυτή την εβδομάδα, ο οίκος Sotheby’s πούλησε  ένα εκπληκτικό ροζ διαμάντι μάζας 8,41 καρατίων έναντι 17,77 εκατ. δολαρίων σε μια δημοπρασία στο Χονγκ Κονγκ. Η πώληση που έγινε εν μέσω των μεγάλων διαδηλώσεων που συντάραξαν την πόλη τις προηγούμενες ημέρες, ήταν μέρος σειράς δημοπρασιών με κρασιά και κοσμήματα που πέτυχαν νέες τιμές ρεκόρ.

Η τιμή για το αψεγάδιαστο, ζωηρόχρωμο ροζ – μοβ διαμάντι “ήταν πολύ υψηλότερη από τα 15,5 εκατ. δολάρια που ήταν η αρχική εκτίμηση  και αντιστοιχούν 2,11 εκατ. δολάρια για κάθε καράτι. Πρόκειται για την υψηλότερη τιμή ανά καράτι για διαμάντι, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Οι ντίλερς και οι ειδικοί διαμαντιών λένε ότι η συγκεκριμένη πώληση ρεκόρ καταδεικνύει ότι η αυξανόμενη αστάθεια σε διεθνές επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων και των πρόσφατων διαδηλώσεων στο Χονγκ Κονγκ, μπορεί να μην πλήττουν  άμεσα τις πωλήσεις. Αντιθέτως, μάλιστα, μπορεί να οδηγούν τους επενδυτές να βάζουν περισσότερα χρήματα σε εναλλακτικές επενδύσεις και συλλεκτικά είδη, όπως διαμάντια, έργα τέχνης, ακριβά και σπάνια κρασιά, αυτοκίνητα αντίκες και μπορεί να ωθήσουν ακόμα ψηλότερα τις τιμές τους.

“Δυστυχώς, όταν έχουμε αντιπαλότητες σε διεθνές επίπεδο, το 0,0001% θα βάλει πιο πολλά χρήματα σε αυτές τις εναλλακτικές επενδύσεις”, λέει ο Mahyar Makhzani, γενικός διευθυντής του Sciens Colored Diamond Fund στο Λονδίνο. «Όλη αυτή η αναταραχή δεν επηρεάζει τον άνθρωπο που θα πληρώσει 10 ή 20 εκατ. δολάρια για ένα διαμάντι”.

2

Για την ιστορία, η μεγαλύτερη τιμή που έχει πωληθεί  ποτέ πετράδι ήταν 83 εκατ. δολάρια για το διαμάντι “Pink Star”, 59,6 καρατίων που πούλησε πέρυσι ο οίκος Sotheby’s. Από άποψη καρρατίων ένα πορτοκαλί διαμάντι πουλήθηκε πέρυσι από τον οίκο Christie’s έναντι 2,4 εκατ. δολ/καράτι ή 35,5 εκατ. δολάρια αφού ζύγιζε 14,82 καράτια.

SWITZERLAND-AUCTION-DIAMOND

By