Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Η αγωνία της Λαγκάρντ και το ταξίδι του Σαμαρά

Τι ζήτησε η επικεφαλής του ΔΝΤ από τον πρωθυπουργό – Συνεχίζονται οι επαφές

© fosphotos.com | Menelaos Myrillas
© fosphotos.com | Menelaos Myrillas

Σε καλό κλίμα οι συναντήσεις του Αντώνη Σαμαρά με τον Τζο Μπάιντεν και την Κριστίν Λαγκάρντ.  Την επιθυμία της ελληνικής πλευράς η όλη συζήτηση περί βιωσιμότητας του χρέους και η σύγκρουση μεταξύ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου -που προκρίνει το «κούρεμα»- και της Γερμανίας -που τάσσεται υπέρ μιας επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής με χαμηλότερο επιτόκιο- να μην παρεμποδίσει την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ανέδειξε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, στην κατ´ ιδίαν συνάντηση που είχε χθες, Τρίτη, με τη γενική διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ απο την πλευρά της ζήτησε, μεταξύ άλλων, να εφαρμοσθεί χωρίς παρεκκλίσεις ένας στιβαρός προϋπολογισμός για το 2014, που θα επιτρέψει την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί.

Στην 40λεπτη συνάντηση, στην οποία δεν συμμετείχαν συνεργάτες τους, εξέτασαν την πορεία της δημοσιονομικής προσαρμογής και της ανάκτησης της ανταγωνιστικότητας, όπως και την αναγκαιότητα υλοποίησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί. Τα ζητήματα αυτά βρίσκονται στο επίκεντρο της διαδικασίας αξιολόγησης. Κατά την έξοδό του από την έδρα του Ταμείου ο κ. Σαμαράς περιορίσθηκε να δηλώσει πως «το κλίμα ήταν εξαιρετικό».

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο. Η συνάντηση που διήρκεσε μία ώρα έγινε σε πολύ καλό κλίμα. Στην συνέχεια ο κ. Σαμαράς θα έχει συναντήσεις με μέλη της Βουλής και της Γερουσίας στο Καπιτώλιο.

Συγκεκριμένα, στις 15:45 (τοπική ώρα) θα συναντηθεί με την επικεφαλής των Δημοκρατικών κα Νάνσι Πελόζι και μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων. Στις 16:55 (τοπική ώρα) θα συναντηθεί με μέλη της Hellenic Caucus -πρόκειται για ομάδα βουλευτών που προωθούν τα ελληνικά θέματα στο Κογκρέσο. Στις 17:00 (τοπική ώρα) θα έχει συνάντηση με την ηγεσία της Γερουσίας στο Καπιτώλιο.

Πάντως λόγω του κλεισίματος του ομοσπονδιακού κράτους ακυρώθηκαν τα εγκαίνια της έκθεση βυζαντινής τέχνης στην Εθνική Πινακοθήκη της Ουάσινγκτον.

«Συντρίβουμε τον εξτρεμισμό, έχουμε σαν κυβέρνηση την πολιτική βούληση, πάντα με σεβασμό στο Σύνταγμα και τους νόμους, η ηγεσία της Χρυσής Αυγής έχει οδηγηθεί στη φυλακή» δήλωσε ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στην Ουάσινγκτον σε εκδήλωση στο Peterson Institute for International Economics σε συνεργασία με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Απευθυνόμενος σε οικονομικούς, επιχειρηματικούς και πολιτικούς παράγοντες μερικούς από τους σημαντικότερους policy makers της Ουάσινγκτον ο κ. Σαμαράς περιέγραψε την πορεία για την έξοδο από την κρίση και τις προοπτικές της χώρας.

Αναφερόμενος στην κρίση είπε: «Τα τελευταία έξι χρόνια χάσαμε 25% του ΑΕΠ, 40% του βιοτικού επιπέδου μας, έχουμε 27% ανεργία και πάνω από 60% στους νέους. Δεν νομίζω ότι άλλη χώρα έχει περάσει παρόμοια κρίση, συγκρίνεται μόνο με την κρίση του 1930 στην Αμερική. Οι Έλληνες έζησαν έναν εφιάλτη. Έλεγαν ότι μία Δημοκρατία δεν μπορεί να επιβιώσει σε τέτοιες συνθήκες. Τους διαψεύσαμε. Το ποσοστό ανεργίας για πρώτη φορά εμφανίζει σημάδια μείωσης, οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιούνται, το έλλειμμα έχει μηδενιστεί από το 15% που ήταν το 2009. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι κοντά στην έξοδο από τη κρίση».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο πολιτικό θέμα που δημιουργείται από τη οικονομική κρίση καθώς ενισχύεται ο λαϊκισμός και ο εξτρεμισμός. Έκανε ρητή αναφορά στο νεοναζιστικό κόμμα, στην Χρυσή Αυγή το οποίο η κυβέρνηση έδειξε ότι έχει την πολιτική βούληση να συντρίψει καθώς η ηγεσία της Χρυσής οδηγήθηκε στην φυλακή.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By