Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Σε εξέλιξη η πορεία των φοιτητών για το σχέδιο «Αθηνά»

Μαζικότερη η συμμετοχή των φοιτητών, με την πορεία να κατευθύνεται προς τη Βουλή και κλειστή η οδός Πανεπιστημίου

fosphots.com | Angeliki Panagiotou
fosphots.com | Angeliki Panagiotou

Δεύτερη ημέρα διαμαρτυρίας των φοιτητών για σχέδιο «Αθηνά», ενώ συνεχίζεται στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής η συζήτηση του σχεδίου, εν μέσω αντιδράσεων από τους φοιτητές και τον ακαδημαϊκό κόσμο.

Φοιτητές, σπουδαστές, καθηγητές σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, αλλά και εργαζόμενοι στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα συγκεντρωθούν για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο σχέδιο του υπουργείου Παιδείας, το οποίο όπως υποστηρίζουν οδηγεί στην ισοπέδωση του δημόσιου πανεπιστημίου, τη στέρηση των πολλών από το αγαθό της παιδείας. Επίσης, στο Ηράκλειο θα βρεθούν οι φοιτητές της Ιεράπετρας και του Αγίου Νικολάου στις 12, όπου θα πραγματοποιήσουν πορεία.

Με παραίτηση απειλεί ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου Κρήτης Δημήτρης Κουνενάκης. Το δημοτικό συμβούλιο Ζακύνθου αποφάσισε το κλείσιμο του δήμου σήμερα Πέμπτη 7 Μαρτίου. Κλειστό παραμένει το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, το ΤΕΙ Λάρισας, ενώ οι φοιτητές προγραμματίζουν γενικές συνελεύσεις. Υπό Κατάληψη είναι το ΤΕΙ Καβάλας και στην Κοζάνη οι φοιτητές του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και του ΤΕΙ πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο κέντρο της πόλης.

Την αντίθεσή τους με το σχέδιο «Αθηνά» εκφράζουν οι πρυτάνεις των πέντε Πανεπιστημίων που περιλαμβάνονται στο νέο «ομοσπονδιακό» Πανεπιστήμιο, και συγκεκριμένα Χαροκόπειο, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Πανεπιστήμιο Πειραιώς και Γεωπονικό Πανεπιστήμιο.

ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ εξέφρασαν επιφυλάξεις, ενώ ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος ανακοίνωσε ότι δεν θα κατατεθεί νομοσχέδιο, αλλά το σχέδιο θα περάσει ως Προεδρικό Διάταγμα.

Η αναδιάταξη του πανεπιστημιακού χάρτη είναι αναγκαία και γίνεται με επιστημονικά και αναπτυξιακά κριτήρια, τόνισε, χθες, ο Κ. Αρβανιτόπουλος. Ανέφερε ότι για τα ΑΕΙ θα υπάρξουν συγχωνεύσεις σχολών με ελάχιστα τμήματα και τμημάτων που η λειτουργία τους δεν αφορούσε επιστημονικές αναγκαιότητες και τις απαιτήσεις της χώρας.

Ο Τ. Κουράκης από τον ΣΥΡΙΖΑ αποδέχθηκε ότι υπάρχει σήμερα και ανορθολογισμός και σπατάλη χρημάτων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά ζήτησε οι συγχωνεύσεις και οι αλλαγές να αφορούν ομοειδή τμήματα και το κριτήριο να μην είναι η εξοικονόμηση χρημάτων, αλλά η διαμόρφωση του νέου χάρτη σε βάθος χρόνου.

Το ΠΑΣΟΚ (Ε. Χριστοφιλοπούλου) δήλωσε ότι «έχουμε σοβαρές ενστάσεις και επιφυλάξεις» και ότι «η αναδιάρθρωση δεν είναι αυτή που θα έπρεπε». Ο Απ. Κακλαμάνης προέβλεψε ότι θα υπάρξουν πολλές παραπομπές υποθέσεων στη διοικητική δικαιοσύνη.

Δυναμικά αντέδρασε η Μ. Ρεπούση της ΔΗΜΑΡ στο σχέδιο «Αθηνά», η οποία είπε ότι οι αλλαγές «έγιναν με κλειστές πόρτες» και κατήγγειλε ότι προσλήφθηκε ιδιωτική εταιρεία από το Υπουργείο Παιδείας. «Δημιουργείτε εντυπώσεις, ήταν τεχνικός σύμβουλος», της απάντησε ο Κ. Αρβανιτόπουλος, αλλά η Μ. Ρεπούση επέμεινε: «Θέλετε να βγάλω το συμφωνητικό;».

 

[custom_gallery id=»8266″]

 

By