Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Η αλυσίδα της Άνγκελα

Ένα κόσμημα στις αποχρώσεις της γερμανικής σημαίας συζητήθηκε περισσότερο από τις θέσεις των υποψηφίων για οικονομία, Συρία, Ελλάδα.

merkel ketteΟ πραγματικός νικητής του κυριακάτικου debate μεταξύ της  Άνγκελα Μέρκελ και του Πέερ Στάινμπρουκ ήταν… η αλυσίδα, που φορούσε στο λαιμό της η σημερινή καγκελάριος, τουλάχιστον αν πιστέψουμε τα γερμανικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σε μία συζήτηση, που χαρακτηρίστηκε βαρετή τόσο από τους αναλυτές όσο και από τους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, το κολιέ στο οποίο διαδεχόταν το κόκκινο, το μαύρο και το χρυσό χρώμα, σχολιάστηκε περισσότερο από τα λεγόμενα των υποψηφίων των Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών.

Όλα ξεκίνησαν από ένα tweet, σύντομα κάποιος παρατήρησε ότι η αλυσίδα της Μέρκελ είχε τα χρώματα της γερμανικής σημαίας και πριν ακόμη τελειώσει η συζήτηση, το κόσμημα τη Μέρκελ ήταν trend στο twitter και είχε αποκτήσει δικό του λογαριασμό @schlandkette, τον οποίο την ώρα που ολοκληρώθηκε το debate είχε 5.000 ακολούθους.

Πάντως όποιος δημιούργησε το λογαριασμό φαίνεται πως δεν ήταν ψηφοφόρος της Μέρκελ, καθώς ένα από τα tweet που ανέβασε η @schlandkette την ώρα που η συζήτηση συνεχιζόταν έλεγε: «Θέλετε να σας κάτσει αυτή για άλλα τέσσερα χρόνια στο λαιμό; Πιστέψτε με, ως αλυσίδα ξέρω πολύ καλά για τι πράγμα μιλάω». Πολλοί χρήστες πάντως παρατήρησαν ότι η σειρά των χρωμάτων παρέπεμπε μάλλον στη σημαία του Βελγίου παρά στη γερμανική, άλλοι τιτίβιζαν μία παραλλαγή παλαιότερου προεκλογικού συνθήματος του Στάινμπρουκ αλλάζοντας τις λέξεις προς τιμήν της διάσημης πλέον αλυσίδας και ιστοσελίδες ηλεκτρονικού εμπορίου υποσχέθηκαν ότι από την επόμενη ημέρα θα διέθεταν το εν λόγω κόσμημα προς πώληση. Καταγράφηκαν 1.735 tweets το λεπτό κατά τα 90 λεπτά του debate, ορισμένα εξαιρετικά αιχμηρά όπως: « Μόνο ο Τσακ Νόρις μπορεί να διακόψει τη Μέρκελ!»

Η αλυσίδα της Μέρκελ κυριάρχησε στις συζητήσεις εκτός στούντιο, μέσα στο στούντιο όμως τα 70 από τα 90 λεπτά της συζήτησης επικεντρώθηκαν στην οικονομία.  Περίπου 11 λεπτά αφιερώθηκαν στο θέμα της Ελλάδας, για το οποίο δήλωνε ότι ενδιαφέρεται να ακούσει τις θέσεις των υποψηφίων το 23% των θεατών σύμφωνα με έρευνα που έτρεχε την ίδια ώρα η Bild, λιγότερο πάντως από αυτούς που έστρεφαν την προσοχή τους στο θέμα της Συρίας, όπου η συντριπτική πλειοψηφία τάσσεται κατά της εμπλοκής της Γερμανίας με οποιοδήποτε τρόπο.

Η κ.Μέρκελ παραδέχθηκε ότι ενδεχομένως να υπάρξει ένα τρίτο πακέτο προς την Ελλάδα, τόνισε όμως ότι ουδείς γνωρίζει μέχρι στιγμής πως θα εξελιχθούν τα πράγματα. Επανέλαβε ότι η χώρα μας έγινε δεκτή στη ζώνη του Ευρώ χωρίς να πληροί τις προϋποθέσεις, επιρρίπτοντας ευθύνες ως προς αυτό στην προηγούμενη κυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών- Πρασίνων. «Η χώρα είχε όχι μόνο σημαντικά οικονομικά ελλείμματα, αλλά και το σύνολο της δομής του κράτους δεν ανταποκρίνεται και στις απαιτήσεις στις οποίες πρέπει σήμερα να ανταποκρίνεται ένα μέλος της Ευρωζώνης», δήλωσε. «Δεν πρέπει να δείξουμε μια κακώς εννοούμενη αλληλεγγύη, αλλά να ακολουθήσουμε μια αρχή: επίδοση, ανταλλάγματα, αλληλεγγύη και υπευθυνότητα», πρόσθεσε και επανέλαβε ότι δεν πρέπει να χαλαρώσουν οι πιέσεις προς την Ελλάδα για μεταρρυθμίσεις.

Ο κ.Στάινμπρουκ από την πλευρά του τάχθηκε υπέρ της εφαρμογής ενός «Σχεδίου Μάρσαλ 2» για την Ελλάδα και τις χώρες που βρίσκονται σε κρίση. Ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών χαρακτήρισε την εξαγγελία του τρίτου χρηματοδοτικού πακέτου απόδειξη της αποτυχημένης πολιτικής της γερμανικής κυβέρνησης στην ευρωκρίση. Τόνισε ότι δεν πρέπει να εφαρμόζονται μόνο προγράμματα δημοσιονομικής εξυγίανσης, και μάλιστα «σε θανατηφόρα δόση», αλλά «αυτό που λείπει είναι ένα πρόγραμμα ανοικοδόμησης, κίνητρα για ανάπτυξη και η αντιμετώπιση της ανεργίας, ιδιαίτερα των νέων».  Σημείωσε επίσης ότι  η Γερμανία, η οποία έχει κατά το παρελθόν η ίδια βοηθηθεί από τους εταίρους της, έχει τώρα πολιτική ευθύνη στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να βοηθήσει τις χώρες που έχουν ανάγκη.

Το debate έληξε μάλλον ισόπαλο, αλλά προς όφελος του Στάινμπρουκ, ο οποίος πριν την έναρξη της συζήτησης υστερούσε έναντι της σημερινής καγκελαρίου. Σύμφωνα με έρευνα γνώμης η οποία διενεργήθηκε κατά την διάρκεια του debate μεταξύ των 1.000 ατόμων, τα οποία βρίσκονταν στο στούντιο από την Infratest-dimap ο Σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος αναδείχθηκε με μικρή διαφορά  νικητής της αποψινής τηλεοπτικής προεκλογικής αντιπαράθεσης. Στην ερώτηση «ποιον θα ψηφίζατε;», πριν από την «μονομαχία» υπέρ της Καγκελαρίου τάχθηκε το 54%, ενώ για τον κ. Στάινμπρουκ εξέφρασε την προτίμησή του το 28%, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά μετά το τέλος της εκπομπής ήταν 48% και 45%. Ο κ. Στάινμπρουκ «κέρδισε» και τους αναποφάσιστους, με ποσοστό 52% έναντι 36% της κυρίας Μέρκελ.

Η τηλεμαχία σχολιάζεται από τους ιστοτόπους μεγάλων γερμανικών ΜΜΕ. Η Bild είχε τίτλο «Η Μέρκελ πιο «κυβερνητική», ο Στάινμπρουκ πιο ισχυρός», ενώ η Sueddeutsche Zeitung αναφέρεται στα λάθη των δύο πολιτικών και η Die Welt έκανε λόγο για «νίκη με μικρή διαφορά» για τον Πέερ Στάινμπρουκ. Το περιοδικό Der Spiegel τιτλοφόρησε το κείμενό του για τη συζήτηση «Το αποτέλεσμα: 0-0».

Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, dw.de, spiegel.de, bild.de, sueddeutsche.de

(Visited 1 times, 1 visits today)
By