Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η ανακεφαλαιοποίηση εκτίναξε στο 9,5% το έλλειμμα του 2012

Σύμφωνα με πληροφορίες,  η επίπτωση αναμένεται να συνεχιστεί και το 2013, με το έλλειμμα να εκτιμάται ότι θα υπερβεί το 15%!

Του Νίκου Φιλιππίδη

 

money11Στο 9,5% εκτίναξαν τα κονδύλια για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, σύμφωνα με πληροφορίες του The Paper, το έλλειμμα του 2012 , ενώ η επίπτωση αναμένεται να συνεχιστεί και το 2013 με το έλλειμμα να εκτιμάται ότι θα υπερβεί το 15%.

Πρόκειται για μια one-off (μια και έξω) επίπτωση στο έλλειμμα, ανάλογη της οποία είχε γίνει στην Ιρλανδία, κατά την δική της διάσωση. Η εξέλιξη αυτή ήταν αναμενόμενη και θα έχει προσωρινό χαρακτήρα, αφού το μέρος του ελλείμματος που οφείλεται στη στήριξη των τραπεζών δεν θα επηρεάσει τα επόμενα έτη και κατ΄επέκταση την δημοσιονομική προσαρμογή. Δηλαδή, δεν θα απαιτηθούν νέα μέτρα για την μείωση του ελλείμματος.

Τα εν λόγω στοιχεία απέστειλε στην Κομισιόν η χώρα μας στο πλαίσιο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος και των ανακοινώσεων που αναμένονται στα τέλη Απριλίου από την Eυρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat). Στο τελευταίο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα προβλεπόταν ότι το έλλειμμα του 2012 θα ήταν 7% του ΑΕΠ και για το 2013 στο 5,5% του ΑΕΠ.

Μάλιστα στις ανακοινώσεις του Eurostat θα υπάρχουν δύο ελλείμματα για την Ελλάδα, ένα με την επιβάρυνση των τραπεζών και ένα χωρίς.

 

By