Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Η… αναρχική Elsa

Εγινε η αντίπαλος της Coco Chanel αναστατώνοντας την πιο ψηλομύτα κοινωνία!

elsa-schiaparelli

Της Λητώς Μησιακούλη
litomissiakouli@thepaper.gr

Δεν την αποκάλεσαν τυχαία μεγάλη αντίπαλο της Coco Chanel. Τη δεκαετία του ’30 είχε ήδη αναστατώσει τον κλάδο της μόδας προτείνοντας τάσεις εντελώς αναρχικές για την τότε καθώς-πρέπει και… ψηλομύτα κοινωνία του Παρισιού.
Διασκεδάζοντας σε κύκλους μόδας, τέχνης και Σουρεαλισμού η Elsa Schiaparelli έβρισκε ιδέες τρώγοντας και πίνοντας. Πολλές φορές, τα αστεία των γύρω της ήταν για εκείνη εκλάμψεις δημιουργίας και πρωτοτυπίας.

Εμπνευση, της έδιναν διάφοροι καλλιτέχνες, συγγραφείς και ποιητές της εποχής με τον Σουρεαλισμό και το κίνημα Dada να ασκούν τις επιρροές τους. Τη φώναζαν χαϊδευτικά Schiap και εκείνη, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα έγινε καλή φίλη τους αλλά και… πολύ καλή στο να τους προωθεί και να τους κάνει δημόσιες σχέσεις.

Ο Salvador Dali, ο Man Ray, ο Diego Giacometti, o Marcel Vertès, ο Jean Cocteau και άλλοι, ήταν συχνά η αιτία για τις πιο παλαβές δημιουργίες της όπως τα περίφημα φορέματα «σκελετός», «αστακός» και «δάκρυα» που άφησαν ιστορία.

Από την πασαρέλα στο saleroom
Στις 23 Ιανουαρίου ο οίκος Christie’s στο Παρίσι θα πραγματοποιήσει το πολυαναμενόμενο sale με τίτλο «The Personal Collection of Elsa Schiaparelli», μια δημοπρασία που θα καθορίσει τον κόσμο της μόδας και του ντιζάιν.
Πρόκειται για την προσωπική συλλογή της Elsa Schiaparelli η οποία εμφανίζεται για πρώτη φορά στην αγορά έπειτα από απόφαση της εγγονής της.
Η ηθοποιός Marisa Schiaparelli Berenson, που στιγμάτισε τη διεθνή πασαρέλα έκλεισε μία από τις πιο πολυσυζητημένες συμφωνίες με τα στελέχη του οίκου Christie’s φέρνοντας τη ζωή της θρυλικής σχεδιάστριας γιαγιάς της στο σφυρί.

Φαβορί
Περίπου 190 lots αναμένεται να αλλάξουν χέρια από την ιδιωτική συλλογή της κληρονόμου: κομμάτια από την γκαρνταρόμπα της, έργα τέχνης που είχε στο σπίτι της, έπιπλα, φωτογραφίες με την ίδια, και συλλεκτικά κομμάτια συνθέτουν το παζλ μιας εκκεντρικής προσωπικότητας που θα διεκδικήσουν οι συλλέκτες.

foto man ray favori

Αρκετά χτυπήματα αναμένεται να έχει η φωτογραφία της Elsa Schiaparelli τραβηγμένη το 1937 από τον φακό του σπουδαίου φωτογράφου Horst P. Horst με διαστάσεις 21×13,6 εκ. και τιμή εκτίμησης 10.000 με 12.000 ευρώ.

foto by horst favori

Παρομοίως, σε αυτή τη φωτογραφία, το 1931 η Schiaparelli ποζάρει για τον άλλο μεγάλο φωτογράφο που άφησε ιστορία, τον Man Ray (διαστάσεις 22,5×16,7). Οι τιμές κυμαίνονται από 10.000 έως 12.000 ευρώ.

bergere

Ξεχωρίζει η αγαπημένη της μπερζέρα, ξύλινη σκαλιστή χρονολογίας 1810 (Regency) με διαστάσεις 90×70 και τιμή εκτίμησης 800-1.000 ευρώ.

vertes schiap

Μία από τις ακουαρέλες του Marcel Vertès με τίτλο «Snuff» (27,5 x 22,5) χρονολογίας 1937 αναμένεται να διεκδικηθεί. Η τιμή του έργου κυμαίνεται από 500 έως 700 ευρώ.

ftera

Στα υπόψην είναι και ένα σχέδιο της Schiaparelli από πολύχρωμα φτερά που είχε δημιουργήσει το 1930 και έχει εκτίμηση 1.000-2.500 ευρώ.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By