Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Η Αντζελίνα Τζολί έκλεψε την «καρδιά» των υπουργών της G8

Η ηθοποιός συμμετείχε στη Σύνοδο των υπουργών εξωτερικών των G8 στο Λονδίνο και τα βλέμματα ήταν στραμμένα πάνω της.

jolie-g8Σε συμφωνία για την καταπολέμηση της σεξουαλικής βίας στις ένοπλες συγκρούσεις κατέληξε η σύνοδος των υπουργών εξωτερικών των G8 στο Λονδίνο. Παρούσα στη σύνοδο ήταν η Αμερικανίδα ηθοποιός και ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ, Αντζελίνα Τζολί, που εξέφρασε την ικανοποίηση της για την απόφαση.

«Ιστορική» χαρακτήρισε τη συμφωνία ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ, όπως μεταδίδει το Euronews.

«Έχω μιλήσει με θύματα βιασμού από την Βοσνία ως το Κονγκό και η εντύπωση που έχουν είναι ότι ο κόσμος δεν νοιάζεται για αυτές. Ποιος μπορεί να τις κατηγορήσει για αυτό; Για πολύ καιρό ήταν τα ξεχασμένα θύματα πολέμου. Δεν έκαναν τίποτα κακό αλλά υπέστησαν το χειρότερο πόνο. Σήμερα όμως πιστεύω ότι οι φωνές ακούστηκαν», υποστήριξε η Αντζελίνα Τζολί.

Οι υπουργοί συμφώνησαν για την υιοθέτηση ενός διεθνούς πρωτοκόλλου για την δίωξη των βιασμών, ενώ η χορήγηση αμνηστίας στους δράστες δεν θα αποτελεί μέρος των ειρηνευτικών συνομιλιών.

Επίσης, τα οκτώ ισχυρά κράτη δεσμεύτηκαν για τη χορήγηση βοήθειας ύψους 36 εκατομμυρίων δολαρίων και την παροχή ειδικής εκπαίδευσης στις ειρηνευτικές δυνάμεις.

Ο Βρετανός υπουργός εξωτερικών δεσμεύτηκε ότι θα φέρει το ζήτημα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με αφορμή την ανάληψη της προεδρίας από την χώρα του τον Ιούνιο.

 

By