Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Η απροθυμία του Έρογλου συναρτάται με τις προεδρικές εκλογές

Καθοριστικό ρόλο θα παίξει και το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών στο τέλος του μηνός

dervis eroglou

Το στείρο μέχρι στιγμής αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και η απροθυμία του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου, να υποβάλει προτάσεις για όλα τα υπό συζήτηση κεφάλαια συναρτώνται με τις «προεδρικές εκλογές» που θα γίνουν στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου το 2015, εκτιμούν διπλωματικές πηγές, με τις οποίες μίλησε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τον κ. Έρογλου τον απασχολεί η επανεκλογή του και το ποιοι θα είναι οι αντίπαλοί του. Εκτός από τον τέως ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο οποίος θα κατέλθει, εφόσον εξασφαλίσει την στήριξη του τουρκικού Ρεμπουπλικανικού Κόμματος (ΡΤΚ), υποψήφιοι μπορεί να είναι, σύμφωνα με πληροφορίες από τουρκοκυπιακές και διπλωματικές πηγές, ο διαπραγματευτής Κουντρέτ Οζερσάι, παλιός συνεργάτης του Ταλάτ, ο «υπουργός» Εξωτερικών του παράνομου καθεστώτος, Οζντίλ Ναμί, και η «πρόεδρος» της βουλής, Σιμπέλ Σιρμπέρ. Οι δύο τελευταίοι είναι στελέχη του ΡΤΚ.

Πάντως, καθοριστικό ρόλο θα παίξει το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών στο τέλος του μηνός.

Ο Ντερβίς Έρογλου χαρακτήρισε την παρούσα διαδικασία των διαπραγματεύσεων ως «τελευταία ευκαιρία» για επίλυση του Κυπριακού, προσθέτοντας ότι πρέπει να αξιοποιηθεί σωστά και από τις δύο πλευρές.Εάν οι δύο πλευρές έχουν καλή θέληση, είπε, τότε είναι δυνατόν να καταλήξουν σε συμφωνία. Ανέφερε ακόμα, ότι είναι αδύνατη η επιστροφή όλων των Ελληνοκυπρίων προσφύγων στα σπίτια τους.

Εξάλλου, ο διαπραγματευτής Κουντρέτ Οζερσάι, έθεσε ως προϋπόθεση για να συζητήσει γεωγραφικό χάρτη, οι δύο πλευρές να συμφωνήσουν σε οδικό χάρτη που θα οδηγήσει σε δημοψήφισμα για τη λύση του Κυπριακού. Είπε, επίσης, ότι υπάρχουν δυσκολίες στη διαδικασία και επεσήμανε την ανάγκη να διατηρηθεί το «μομέντουμ».

Ο «υπουργός» εξωτερικών στα Κατεχόμενα, Οζντίλ Ναμί, εξέφρασε ανησυχία για την πορεία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, δηλώνοντας πως ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς ΄Ερογλου πρέπει να δημιουργήσει κάποιες εναλλακτικές για τερματισμό του αδιεξόδου στις συνομιλίες. Ο κ. Ναμί είπε πως το γεγονός πως ο κ. Ερογλου αναφέρθηκε σε σοβαρές αποκλίσεις στη διακυβέρνηση και τον διαμοιρασμό των εξουσιών, τα θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και την οικονομία, ενώ προηγουμένως υπήρχαν σημαντικές συγκλίσεις σε αυτά, αποτελεί ένδειξη ότι οι δυο πλευρές δεν χρησιμοποιούν τα προηγούμενα έγγραφα συγκλίσεων. Επίσης, παραπονέθηκε πως δεν μπόρεσε να έχει «έναν καλό διάλογο» με τον κ. Έρογλου και τους συνεργάτες του.

Πληροφορίες της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» αναφέρουν ότι από τις προτάσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς στο εδαφικό, προκύπτει ότι διέπονται από τη λογική της συνολικής ανταλλαγής περιουσιών. Επίσης, η τουρκοκυπριακή πλευρά αρνείται να συζητήσει το εδαφικό, είτε χωριστά, είτε σε διασύνδεση με το περιουσιακό.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει καταθέσει τις θέσεις της στο περιουσιακό υπό την αίρεση των ρυθμίσεων στο εδαφικό. Η ελληνοκυπριακή πλευρά προτάσσει ότι τον πρώτο λόγο έχει ο νόμιμος ιδιοκτήτης. Αποδέχεται, ωστόσο, μια σειρά από εξαιρέσεις, που αφορούν κυρίως την ανάπτυξη περιουσιών για «κοινωφελείς σκοπούς». Στις περιπτώσεις αυτές ο νόμιμος ιδιοκτήτης είτε θα αποζημιωθεί, είτε θα εξασφαλίσει περιουσία κοντά στη δική του.

By