Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Η απόδραση ενός Dreamlifter jumbo από μικροσκοπικό αεροδρόμιο

Ένα από τα μεγαλύτερα μεταγωγικά στον κόσμο εγκλωβίστηκε σε αεροδρόμιο των ΗΠΑ

aeroplanoΜια τεράστια και δύσκολη επιχείρηση απογείωσης στήθηκε σε ένα μικρό αεροδρόμιο στην κωμόπολη Wichita, πολύ κοντά στο Κάνσας όπου ένα από τα μεγαλύτερα αεροπλάνα εγκλωβίστηκε από λάθος του πιλότου.

Συγκεκριμένα ένα Boeing 747 LCF Dreamlifter της Atlas Air, που είχε ξεκινήσει από την Ιταλία με φορτίο ανταλλακτικών αεροσκαφών και προορισμό την αεροπορική βάση McConnel της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας στο Κάνσας, προσγειώθηκε από λάθος υπολογισμό του πιλότου στο αεροδρόμιο  Jabara, μόλις 12 χιλιόμετρα μακριά από τον πραγματικό του προορισμό, από το οποίο όμως ήταν πολύ δύσκολο να φύγει.

Και αυτό γιατί το συγκεκριμένου τύπου αεροσκάφος χρειάζεται τουλάχιστον  3 χιλιόμετρα αεροδιαδρόμου για να απογειωθεί όταν είναι πλήρες φορτίου ενώ το αεροδρόμιο Jabara διαθέτει αεροδιάδρομο μήκους 1860 μέτρων αλλά όχι δικό του πύργο ελέγχου.

Αποτέλεσμα ήταν να χαθούν για λίγη ώρα τα ίχνη του αεροπλάνου ενώ ακολούθησε γιγάντια επιχείρηση για να καταφέρει να απογειωθεί το αεροσκάφος μήκους 72 μ. και διαμέτρου όσο ένα γήπεδο ποδοσφαίρου.

Χρειάστηκε να αδειάσουν πλήρως το αεροπλάνο,   ένα από τα μεγαλύτερα “φορτηγά” αεροπλάνα στον κόσμο, ακόμα και από τα καύσιμα για να καταφέρει να απογειωθεί.

Δείτε το βίντεο

 

 

 

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By