Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Η βία εξαπλώνεται στους δρόμους του Κιέβου

Βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών στην καρδιά του Κιέβου, με τουλάχιστον επτά πολίτες και δύο αστυνομικούς νεκρούς, καθώς και αρκετούς σοβαρά τραυματίες

ukraine-protest635

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax που επικαλείται την ουκρανική αστυνομία, συνολικά εννέα άτομα έχασαν τη ζωή τους στις συγκρούσεις: επτά πολίτες και δύο αστυνομικοί.

Η αντιπολίτευση είχε κάνει αρχικά λόγο για τρεις νεκρούς διαδηλωτές, ενώ αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για άλλες τρεις σορούς στο δρόμο. Ένα ακόμα άτομο βρέθηκε νεκρό μέσα σε γραφεία που είχαν καεί. Εκτιμάται ότι εργαζόταν σε αυτά.

Φόβοι εκφράζονται για επέμβαση της αστυνομίας, μετά τη λήξη τελεσιγράφου από την κυβέρνηση προς τους διαδηλωτές να εγκαταλείψουν τους δρόμους του Κιέβου. Σε αντίθετη περίπτωση, απείλησαν με επέμβαση «με τη μέγιστη ισχύ». Μάλιστα, το υπουργείο Άμυνας κάλεσε τους διαδηλωτές να σταματήσουν τις προσπάθειες κατάληψης κυβερνητικών κτιρίων κοντά στο Κοινοβούλιο.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Βιτάλι Κλίτσκο, κάλεσε τις γυναίκες και τα παιδιά να εγκαταλείψουν την περιοχή, λέγοντας ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο χρήσης βίας από την αστυνομία.

Παράλληλα, πραγματοποίησε έκκληση στον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανούκοβιτς, να μη στείλει αστυνομικούς να διαλύσουν τη διαδήλωση στην πλατεία Ανεξαρτησίας και να σταματήσουν οι βίαιες συγκρούσεις.

Ukraine

Τα επεισόδια ξέσπασαν κοντά στο ουκρανικό Κοινοβούλιο, την ώρα που η Βουλή αναμενόταν να εξετάσει ξανά προτάσεις της αντιπολίτευσης για μείωση των εξουσιών της προεδρίας.

Η Λέσια Όρομπετς, του κόμματος της φυλακισμένης ηγέτιδας της αντιπολίτευσης Γιούλια Τιμοσένκο, είχε γράψει, νωρίτερα, στον λογαριασμό της στο Facebook: «Οι τρεις σοροί των υποστηρικτών μας βρίσκονται στο κτίριο. Ακόμη επτά κινδυνεύουν να πεθάνουν».

Εκατοντάδες τραυματίες

Τουλάχιστον 150 αντικυβερνητικοί διαδηλωτές έχουν τραυματιστεί, εκ των οποίων οι 30 σοβαρά, από τα επεισόδια με τις δυνάμεις της αστυνομίας, σύμφωνα με αξιωματούχους της ιατρικής υπηρεσίας της αντιπολίτευσης.

Όπως ανακοίνωσαν οι αξιωματούχοι αυτοί, ακρωτηριάστηκε το χέρι ενός διαδηλωτή, ενώ άλλοι έχουν υποστεί κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και τραυματισμούς στα χέρια και τα πόδια, κυρίως από βομβίδες κρότου. Η αστυνομία έχει αναφέρει 37 τραυματισμούς στις τάξεις της.  Η ακροδεξιά οργάνωση Δεξιός Τομέας δημοσίευσε τη φωτογραφία δύο σορών διαδηλωτών στη σελίδα της στο κοινωνικό δικτύου Vkontakte.

Νωρίτερα, η οργάνωση είχε καλέσει τους οπαδούς της να πάρουν όπλα και να πάνε στην πλατεία Ανεξαρτησίας, επίκεντρο των διαδηλώσεων, για να την υπερασπιστούν από μια ενδεχόμενη επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας.

Στο τέλος Ιανουαρίου τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 500 τραυματίστηκαν σε βίαιες συγκρούσεις στο Κίεβο.

Στη διάρκεια των συγκρούσεων οι διαδηλωτές επιτέθηκαν με βόμβες μολότοφ και κατέλαβαν για μικρό χρονικό διάστημα την έδρα του κόμματος του προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανούκοβιτς στο Κίεβο.

By