Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Η βία στιγμάτισε τις διαδηλώσεις της Αθήνας (+φωτό)

Στο αυτόφωρο τη Δευτέρα οι συλληφθέντες για τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας

epeisodia600_020214

 

Ενώπιον του Εισαγγελέα οδηγήθηκαν 11 συλληφθέντες στα επεισόδια κατά το αντιφασιστικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι δύο ανήλικοι, ο ένας εκ των οποίων διώκεται για κακούργημα. Επιπλέον, διώκεται ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας (για απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης κατά αστυνομικών), ο οποίος στη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκε. Οι συλληφθέντες οδηγούνται τη Δευτέρα στο Αυτόφωρο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το ΑΠΕ/ΜΠΕ, ο ένας εκ των ανηλίκων διώκεται για αδίκημα σε βαθμό πλημμελήματος και αφέθηκε ελεύθερος, ενώ σε βάρος του δεύτερου ανήλικου ασκήθηκε δίωξη για κακούργημα -επειδή φέρεται να είχε καλυμμένα χαρακτηριστικά- για διατάραξη κοινής ειρήνης και απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης και παραπέμφθηκε στον ανακριτή.

Δίωξη για απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης κατά αστυνομικών και φθορές, βάσει του νόμου περί δραστών με καλυμμένα χαρακτηριστικά ασκήθηκε εις βάρος του νεαρού Τούρκου πολιτικού πρόσφυγα, ο οποίος στη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκε. Σε φωτογραφίες από τη στιγμή της σύλληψής του, πάντως, ο νεαρός δεν φαίνεται με καλυμμένα χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με το left.gr που επικαλείται δήλωση του ίδιου του Τούρκου πολιτικού πρόσφυγα, δέχθηκε επίθεση από τους άνδρες των ΜΑΤ: «Ξαφνικά μου επιτέθηκαν ΜΑΤ, με χτύπησαν με κλομπ και με κλωτσιές για αρκετά λεπτά. Εγώ ήμουν πεσμένος στο έδαφος. Δεν έκαναν απολύτως τίποτα. Κάποια στιγμή έπαθα σοκ, έχασα τις αισθήσεις μου».

Ο Τούρκος υπήκοος δέχθηκε επί τόπου τις πρώτες βοήθειες από γιατρούς, ενώ στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο για εξετάσεις. Σύμφωνα με μαρτυρίες, στη διάρκεια των εξετάσεων τόσο έξω όσο και μέσα στο νοσοκομείο υπήρχαν δυνάμεις της αστυνομίας. Παρά τις κακώσεις που διαπιστώθηκαν, ο Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας πήρε εξιτήριο και οδηγήθηκε στη ΓΑΔΑ.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, διμοιρίτες δήλωσαν σε βουλευτή, που ζητούσε εξηγήσεις για την κατάσταση του Τούρκου πολιτικού πρόσφυγα, ότι «γλίστρησε κι έπεσε» ή κατά άλλη εκδοχή δέχθηκε επίθεση από διαδηλωτές του αντιφασιστικού συλλαλητηρίου… Η δίωξη εις βάρος του περιλαμβάνει και άλλους άγνωστους δράστες.

Οι φωτογραφίες από τα επεισόδια του Σαββάτου

8 συλληφθέντες στη ΓΑΔΑ

Παράλληλα, ακόμη 8 από τους συλληφθέντες παραπέμπονται τη Δευτέρα στο Αυτόφωρο Μονομελές, για διατάραξη κοινής ειρήνης και παραμένουν κρατούμενοι στη ΓΑΔΑ. Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια επεισοδίων που δημιουργήθηκαν κατά το αντιφασιστικό συλλαλητήριο το απόγευμα του Σαββάτου. Η συγκέντρωση άρχισε περίπου στις 18:00 και διαλύθηκε περίπου στις 19:30, εν μέσω χημικών.

Οι δυνάμεις της αστυνομίας κυνήγησαν τους διαδηλωτές από το Σύνταγμα έως το Μοναστηράκι, ακόμη και μέσα στο σταθμό του Μετρό (ο σταθμός ήταν ανοιχτός για το επιβατικό κοινό), όπου σημειώθηκαν επεισόδια.

Από φωτογραφίες και μαρτυρίες προκύπτει ότι κάποια στιγμή ένα σύννεφο χημικών κάλυψε το εσωτερικό του σταθμού. Η αστυνομία αρνείται ότι έκανε χρήση χημικών μέσα στο σταθμό, ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες το «σύννεφο» οφείλεται στη χρήση πυροσβεστήρα.

Την ίδια ώρα, η Χρυσή Αυγή πραγματοποιούσε συγκέντρωση, με αφορμή την επέτειο των Ιμίων, στη διάρκεια της οποίας ο υποψήφιος για το δήμο της Αθήνας Ηλίας Κασιδιάρης ανακοίνωσε την ίδρυση του κόμματος Εθνική Αυγή, που θα κατέβει στις εκλογές στην περίπτωση που η ΧΑ τεθεί εκτός νόμου.

By