Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Η Βαυαρία δείχνει το δρόμο στη Μέρκελ;

Η νίκη της Μέρκελ και η πανωλεθρία του κυβερνητικού της εταίρου, του FDP, στις τοπικές εκλογές στη Βαυαρία, δείχνουν σαφείς τάσεις μία εβδομάδα πριν τις εθνικές εκλογές στη Γερμανία.

germany-election-2009-9-23-7-11-14Η Χριστιανική Κοινωνική Ένωση ( CSU ) , της Βαυαρίας, αδελφό κόμμα της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης ( CDU ) της “Ανγκελα Μέρκελ, συγκέντρωσε το 48,8 % των ψήφων στις περιφερειακές εκλογές της Βαυαρίας, σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα στις 73 από τις 90 επαρχίες του ομοσπονδιακού κρατιδίου. Ωστόσο η νίκη αυτή προκαλεί και  προβληματισμό στο στρατόπεδο των Χριστιανοδημοκρατών μία εβδομάδα πριν τις εθνικές εκλογές, για τρεις λόγους:

Πρώτον, ο αδιαμφισβήτητος νικητής των εκλογών στη Βαυαρία, ο πρωθυπουργός του κρατιδίου Horst Seehofer, αναμένεται να δημιουργήσει προβλήματα στην κ.Μέρκελ. Ο κ. Seehofer έχει φιλοδοξίες για την κεντρική πολιτική σκηνή, όπου σχεδιάζει να κεφαλαιοποιήσει το θρίαμβο του στο γερμανικό νότο, ενώ  έχει δηλώσει ότι θα επιμείνει στην πρόταση για επιβολή φόρου ΙΧ στους αλλοδαπούς, κάτι που η καγκελάριος δεν επιθυμεί και το οποίο δεν αποκλείεται να προκαλέσει αναταράξεις στην τελική ευθεία μίας προεκλογικής εκστρατείας στην οποία η κ.Μέρκελ επέλεξε την ενωτική διάθεση, αποφεύγοντας παράλληλα τη συζήτηση επί της ουσίας των περισσότερων ζητημάτων.

Δεύτερον και κυριότερον, η ήττα του FDP, του κυβερνητικού εταίρου των Χριστιανοδημοκρατών σήμερα, δείχνει ενδεχομένως πως θα συμπεριφερθούν οι ψηφοφόροι και στις εθνικές κάλπες. Οι αναλυτές στη Γερμανία προεξοφλούν ότι στις 22 Σεπτεμβρίου πιθανώς θα έλθει το τέλος της μαυροκίτρινης συμμαχίας (σ.σ.: Το μαύρο είναι το χρώμα της CDU και το κίτρινο του FDP). Οι δημοσκοπήσεις εδώ και καιρό δείχνουν ότι η πλειοψηφία των Γερμανών προτιμά μια κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών- Σοσιαλδημοκρατών και τελικά το ερώτημα που θα κληθούν να απαντήσουν οι Γερμανοί στις κάλπες είναι εάν επιθυμούν να σχηματιστεί πάλι κυβέρνηση CDU- FDP ή όχι.

Όμως αφενός ένας μεγάλος συνασπισμός θα ήταν μία κυβέρνηση δύσκολων ισορροπιών για τη Μέρκελ και αφετέρου στην εβδομάδα που απομένει μέχρι την κάλπη θα πρέπει να αποφύγει τις κατά μέτωπον επιθέσεις στο μεγάλο της αντίπαλο – αλλά και στα μικρότερα κόμματα, καθώς αυτη τη στιγμή είναι πολύ δύσκολο να προβλέψει κανείς πως θα διαμορφωθεί το παζλ των συμμαχιών την επόμενη ημέρα.

Για την ίδια την FDP του Φίλιπ Ρέσλερ η εκλογική μάχη της 22ας Σεπτεμβρίου αποτελεί μάχη πολιτικής επιβίωσης, στην οποία όμως δε φαίνεται ότι θα έχει την υποστήριξη της CDU με «δανεικές ψήφους» όπως στο παρελθόν, καθώς αυτή η τακτική σε ορισμένα κρατίδια είχε καταλήξει στην εκλογή κοκκινοπράσινης κυβέρνησης (σ.σ.: Το κόκκινο είναι το χρώμα των Σοσιαλδημοκρατών και το πράσινο των Πρασίνων).

Τρίτον, για τους Χριστιανοδημοκράτες ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος οι Βαυαροί, παραδοσιακά συντηρητικοί ψηφοφόροι, να μην προσέλθουν στις εθνικές κάλπες την επόμενη Κυριακή, έχοντας εκλέξει την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της επιλογής τους, με αποτέλεσμα την απώλεια πολύτιμου αριθμού ψήφων.

Πηγή: sueddeutsche.de, spiegel.de

(Visited 1 times, 1 visits today)
By