Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Η βιωσιμότητα του χρέους στο επίκεντρο της συνάντησης Σαμαρά- Λαγκάρντ

 Η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους βρίσκεται στο επίκεντρο της συνάντησης Σαμαρά- Λαγκάρντ σήμερα στην Ουάσινγκτον.

Greek prime minister Antonis Samaras participated in commemoration 70th anniversary of Auschwitz deportation. / Ο Αντώνης Σαμαράς στην εκδήλωση μνήμης για την 70η Επέτειο εκτοπισμού των Ελληνων Εβραίων.

Οι αναλύσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχει  Αντώνης Σαμαράς με τη γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ στις τρεις το μεσημέρι στη Ουάσινγκτον, όπου μεταβαίνει σήμερα Τρίτη ο πρωθυπουργός.

Στη συνάντηση, ο κ. Σαμαράς θα ακούσει τις αναλύσεις του ΔΝΤ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και θα ενημερώσει για τις θέσεις της ελληνικής πλευράς. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο πρωθυπουργός εξακολουθεί να μη θέλει να πάρει θέση στο μείζον θέμα της βιωσιμότητας του χρέους, προκειμένου να μη βρεθεί εν μέσω διασταυρούμενων πυρών από την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Στις 5:30 το απόγευμα ο κ. Σαμαράς θα μιλήσει στο Ινστιτούτο Πίτερσεν και την Τετάρτη το πρωί θα έχει συνάντηση με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και το απόγευμα θα έχει επαφές με μέλη της Βουλής και της γερουσίας. Την Πέμπτη ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τους CEO των εταιρειών Dow Chemical, IBM, Johnson and Johnson, AT &T, ADM, Honeywell, MAstercard, MacGrow Hill, θα συναντηθεί με την εκδοτική ομάδα της Wall Street Journal και το απόγευμα θα παραβρεθεί στην εκδήλωση του Hellenic Initiative στην οποία θα παραστούν ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον και ο Τζορζ Στεφανόπουλος.

Χθες Δευτέρα ο κ.Σαμαράς είχε μαραθώνιο συναντήσεων με υπευθύνους μεγάλων εισηγμένων εταιρειών των ΗΠΑ που διαχειρίζονται δισεκατομμύρια δολάρια, με σκοπό να προετοιμάσει την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές το δεύτερο εξάμηνο του 2014.

Ύστερα από δύο τραπέζια και έναν κύκλο τετ α τετ συναντήσεων ο κ. Σαμαράς εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι όταν η Ελλάδα κάνει την κίνηση για να βγει στις αγορές θα υπάρξουν αρκετοί από τους συνομιλητές του που θα αγοράσουν ελληνικά ομόλογα, υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα θα συνεχίσει την πορεία της και δεν θα υπάρξουν αρνητικές εξελίξεις στο διεθνές περιβάλλον.

Στις επαφές του κ. Σαμαρά με τους εκπροσώπους των εταιρειών κυριάρχησε η συζήτηση για το γενικό πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον, καθώς θεωρείται ότι η χώρα έχει ξεπεράσει τον κίνδυνο εξόδου από τη ευρωζώνη και έχει σταθεροποιηθεί. Οι υπεύθυνοι πάντως ήταν ενημερωμένοι για τα ελληνικά πράγματα και έκαναν ερωτήσεις στον πρωθυπουργό για τη σύλληψη της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής και για το πώς πηγαίνει η συγκυβέρνηση με τον έναν μόνο πια κυβερνητικό εταίρο.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές έδειξαν ενδιαφέρον για τον αν θα συνεχιστεί η ίδια πορεία της χώρας, αν θα διατηρηθεί η πολιτική σταθερότητα, αν στην Ευρώπη δεν προκύψουν άλλα προβλήματα που να έχουν επιτώσεις στη χώρα αλλά και στις διεθνείς αγορές, γνώριζαν για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, για τη μείωση των spreads, για την προοπτική του πρωτογενούς πλεονάσματος στο τέλος του χρόνου και όπως υποστήριζαν οι ίδιες πηγές έδειχναν να μην δίνουν μεγάλη σημασία στις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, αφού έχουν τις δικές τους αναλύσεις.

Ο κ. Σαμαράς πάντως, από τη Νέα Υόρκη, ήταν αισιόδοξος και έλεγε ότι τα πράγματα πρέπει να εξελιχθούν καλά, γιατί πέραν των άλλων υπάρχει η απαίτηση της ελληνικής κοινωνίας να τελειώνουμε με την τρόικα.Διαβεβαίωσε δε τους υποψήφιους επενδυτές , που ενδιαφέρονται για την πολιτική σταθερότητα, ότι δεν θα γίνουν εκλογές.  Ανέφερε επίσης ότι μετά την εκρίζωση της Χρυσής Αυγής προέχει η ασφάλεια των πολιτών και γι” αυτό ήδη έχουν αρχίσει επιχειρήσεις της ΕΛΑΣ στον Άγιο Παντελεήμονα και στην Ομόνοια.

Κατά τις χθεσινές του επαφές ο κ. Σαμαράς είχε αρχικά στρογγυλό τραπέζι το οποίο προλόγισε ο κ. Jeimi Daimon της JP Morgan και στο οποίο συμμετείχαν οι CEO 15 μεγάλων εταιρειών:  JP Morgaν, Blue Crest Capital,  Vale Capital, Emso partners, Fidelity, King Street Capital, Lazzard Norgress Bank Investment (εταιρεία που διαχειρίζεται τα κρατικά κεφάλαια της Νορβηγίας), NWI Management (που διαχειρίζεται περί τα 3,9 δις δολλάρια), Openhaimer funds, OFR capital, Wellington Managment, (η εταιρεία διαχειρίζεται περί τα 870 δις δολλάρια σε 50 χώρες), BTG Punctual. Είχε επίσης γεύμα σε κεντρικό εστιατόριο του Manhatan σε πριβέ αίθουσα στο οποίο συμμετείχαν στελέχη των Thomson Reuters, Highbridge  ( διαχειρίζεται περί τα 19 δισ), Goldman Cachs, Canyon, Center Bridge, Bic, ο πρόεδρος της Black Rock που διαχειρίζεται περί τα 3,72 τρισ δολλάρια και έχει αναλάβει τα stress tests των ελληνικών τραπεζών, Lary Fink, ο γνωστός John Polson o οποίος πέρα από τα 18 δις που διαχειρίζεται διαθέτει το 5% της Alpha Bank και το 5% της Τράπεζας Πειραιώς,

Πηγή: ΑΜΠΕ

(Visited 1 times, 1 visits today)
By