Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Η Βοσνία τιμά διχασμένη τα 100 χρόνια από την έναρξη του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου

Στο Σαράγεβο η επέτειος θα εορταστεί με μια συναυλία που θα πραγματοποιηθεί το βράδυ από τη φιλαρμονική ορχήστρα της Βιέννης

sarajevo
AFP

Η Βοσνία διχασμένη τιμά την επέτειο των 100 ετών από το ξέσπασμα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου με τους Σέρβους και τους μουσουλμάνους να έχουν διαφορετική άποψη για τον Σέρβο της Βοσνίας Γαβρίλο Πρίντσιπ, τον δράστη της δολοφονίας στο Σαράγεβο του αυστριακού αρχιδούκα Φραγκίσκου- Φερδινάνδου και της συζύγου του Σοφίας.

Στο Σαράγεβο η επέτειος θα εορταστεί με μια συναυλία που θα πραγματοποιηθεί το βράδυ από τη φιλαρμονική ορχήστρα της Βιέννης. Αυτό θα είναι το απόγειο μιας σειράς πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων που χρηματοδοτήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όμως οι σέρβοι ηγέτες της Βοσνίας και της Σερβίας θα βρεθούν στο Βίζεγκραντ, στην ανατολική Βοσνία, όπου θα αποτίσουν φόρο τιμής στον Γαβρίλο Πρίντσιπ τον οποίο θεωρούν ήρωα.

Ήδη μόλις ανακοινώθηκαν, πριν περισσότερα από δύο χρόνια, οι ευρωπαϊκές εκδηλώσεις μνήμης στο Σαράγεβο, μια πόλη οι κάτοικοι της οποίας είναι στην πλειονότητά τους μουσουλμάνοι, οι Σέρβοι αρνήθηκαν να έχουν σχέση με τους εορτασμούς αυτούς, καταγγέλλοντας μια «αναθεωρητική» προσέγγιση της Ιστορίας που θεωρεί τον Πρίντσιπ «τρομοκράτη» και επιρρίπτει στους Σέρβους την ευθύνη για τον πόλεμο.

Πάντως στο Σαράγεβο, όπου η ανάμνηση του Πρίντσιπ συνδέεται με τις σερβικές δυνάμεις που πολιόρκησαν την πόλη κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία που από το 1992 ως το 1995 κόστισε τη ζωή σε σχεδόν 100.000 ανθρώπους, οι κάτοικοι είναι μάλλον αδιάφοροι απέναντι στις εκδηλώσεις.«Ένα γεγονός που συνέβη πριν έναν αιώνα δεν μου προκαλεί κανένα συναίσθημα.Οι παράλογες διαφωνίες για το αν πρόκειται για έναν τρομοκράτη ή έναν ήρωα με απωθούν», δήλωσε η Νερμίρα Πόμπριτς, 36 ετών,

Η Γκόσπα Πέτροβιτς, 68 ετών από το ανατολικό Σαράγεβο, τη σερβική πλευρά της πόλης, είπε: «Ο Γαβρίλο Πρίντσι είναι ένας ήρωας του σερβικού λαού».«Για όσο υπάρχουμε θα θυμόμαστε αυτόν που έδωσε τη ζωή του για τον λαό του. Δεν υπάρχει μεγαλύτερος μάρτυρας από εκείνον».

By