Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Η βουτιά του Ντράγκι…

 …..και το δωράκι στις τράπεζες – Τι σημαίνει η μείωση του επιτοκίου για καταθέτες, δανειολήπτες και ελληνικές τράπεζες

euro_bottigliaΞάφνιασε τις αγορές η απόφαση του προέδρου της  Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να μειώσει το βασικό επιτόκιο της. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν να διατηρηθεί στο ίδιο επίπεδο και οι διαχειριστές τοποθετήθηκαν long στο ευρώ, αλλά μετά είδαν το νόμισμα να καταγράφει ελεύθερη πτώση. Με το που ανακοινώθηκε η είδηση από την ΕΚΤ, το νόμισμα σημείωσε μεγάλη πτώση. Η απόφαση είναι δείγμα ότι οι τραπεζίτες αναγνωρίζουν πως η οικονομία της Ευρωζώνης δε σημειώνει την αναμενόμενη ανάκαμψη, αλλά και φοβούνται τον αποπληθωρισμό.

Πάντως, ο σούπερ Μάριο προσφέρει το φθηνότερο χρήμα στην ιστορία της Ευρωζώνης στις ελληνικές τράπεζες και δίνεται σημαντική ευκαιρία να απεγκλωβιστούν από τον μηχανισμό στήριξης των τραπεζών ELA, ο οποίος είναι σχεδόν 3 ποσοστιαίες μονάδες πιο ακριβός από τις χρηματοδοτήσεις της ΕΚΤ.

Η απόφαση φέρνει νέα δεδομένα τόσο για τους καταθέτες όσο και στους δανειολήπτες, καθώς το βασικό επιτόκιο του ενιαίου νομίσματος βρίσκεται στο 0,25%, καταγράφοντας νέο ιστορικό χαμηλό. Το θετικό είναι οτι ελαφρύνει εκείνους που έχουν χρέη σε κυμαινόμενο επιτόκιο και ειδικά τα στεγαστικά. Για παράδειγμα, η ελάφρυνση κατά 0,25% για στεγαστικό δάνειο 100.000 ευρώ διάρκειας 10 ετών με κυμαινόμενο επιτόκιο και περιθώριο τράπεζας 3%, ανέρχεται σε περίπου 12 ευρώ.

Επίσης, οι καταθέσεις θα γνωρίσουν μεγάλη πίεση, καθώς οι αποταμιευτές θα προτιμήσουν να τοποθετηθούν σε άλλα προϊόντα με αποδόσεις. Για τρίμηνη ή εξάμηνη διάρκεια το μεικτό επιτόκιο κοντά ή πάνω από το 3% είναι σπάνιο, ενώ μετά τη μείωση υπάρχει η εκτίμηση ότι θα διαμορφωθούν στα επίπεδα του 2,5%. Αντίστοιχα, οι καταθέσεις ταμιευτηρίου είναι στο 0,10% και το 0,25% , ενώ μείωση αναμένεται να υπάρξει και στους λογαριασμούς μισθοδοσίας αλλά και στους αποταμιευτικούς λογαριασμούς.

Υπενθυμίζεται ότι το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ είναι εκείνο με το οποίο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δανείζει τις εμπορικές τράπεζες της ευρωζώνης. Με το επιτόκιο αυτό είναι συνδεδεμένα τα παλαιότερα δάνεια τα οποία έχουν και μικρότερο περιθώριο (από 1 έως 2 μονάδες). Από μια χρονική στιγμή και μετά οι τράπεζες άρχισαν να συνδέουν τα δάνεια με το euribor και να επιβάλλουν μεγαλύτερα περιθώρια (2,5 έως 3 ή και 4% σε ορισμένες περιπτώσεις). Το euribor προκύπτει από το μέσο όρο των επιτοκίων που έχουν διάφορες μεγάλες τράπεζες στην Ευρώπη). Το euribor, υπό κανονικές συνθήκες ακολουθεί και αυτό την κατεύθυνση της ΕΚΤ, αλλά αυτό εξαρτάται από τη συγκυρία.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By